Nyheter

7 oktober 2024

Andra året med regeringen

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Sedan regeringen tillträdde i oktober 2022 har den fattat en mängd beslut som påverkar den globala utvecklingen. Vi har sammanfattat regeringens andra år vid makten.

Första året med regeringen finns sammanfattat här.

2023

1 dec: En ny utrikeshandelsstrategi antas. Den tar inte upp hur handelspolitiken ska vara samstämmig med hållbar och rättvis utveckling. Civilsamhället som aktör nämns inte, inte heller den nya EU-lagstiftningen om ”due dilligence” (CSDDD).

30 nov- 13 dec: COP28 i Förenade Arabemiraten. För första gången beslutades det om omställning från fossila bränslen. Dessutom inrättades fonden för förlust och skador – men Sverige har ännu inte bidragit till den.

14 dec: Reformagendan presenterades: Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt. Den innebär ett stort skifte; från att tidigare alla politikområden, genom Agenda 2030, varit ålagda att bidra till en hållbar global utveckling ska nu biståndet bidra till andra politikområden, som handel, migration och tillväxt.

20 dec: Ny strategi för partianslutna organisationer (PAO). En förändring är att man återinförde fördelning av stöd baserat på mandat i riksdagen.

21 dec: Regleringsbrev till Sida. Transparensen ska öka genom satsningar på Openaid.se, medan InfoKom-anslaget tas bort. FBA får inte ingå nya avtal med civilsamhället, vilket främst påverkar fredsorganisationer. Biståndet till Burkina Faso, Mali, Sydsudan och Kambodja fasas ut.

2024

15 april: Vårändringsbudget. Regeringen återför 1,5 miljarder kronor som tidigare tagits från biståndet för att täcka inhemska flyktingkostnader.

24 maj: Rådet antog formellt direktivet om företags ansvar för miljö och mänskliga rättigheter – CSDDD. Sverige röstade för efter att tidigare bromsat förslaget.

28 juni: En ny ambassadör för global hälsa utses av regeringen; Karin Tegmark Wisell.

Förordnandet för ambassadören för jämställdhet gick ut i augusti. Regeringen har inga planer på att tillsätta någon ny person på den posten.

10 sep: Nya ministrar. Benjamin Dousa blev ny bistånds- och utrikeshandelsminister i samband med riksdagens öppnande. Johan Forssell blev migrationsminister och Maria Malmer Stenergard tog över som utrikesminister efter Tobias Billström.

17 sep: Regeringen meddelade beslut om en ny budgetram för biståndet för 2026-2028. Den sänktes med ytterligare 3 miljarder till 53 miljarder om året.

19 sep: Höstbudget. Regeringen presenterade sin budgetproposition för 2025. Sveriges politik för global utveckling tas bort. Migrationsverket blir en av de största mottagarna av svenskt bistånd och regeringen gör flera andra avräkningar som går emot OECD DAC:s regler. För tredje året i rad saknas specificerade budgetposter.

20 sep: Ny strategi för utvecklingssamarbete med civilsamhället. Den innebär ett svagare fokus på fattigdomsbekämpning. Kategorin Strategiska partnerorganisationer (SPO) tas bort, och egeninsatsen höjs till 15 procent.

3 okt: Nytt uppdrag till Sida om att skärpa resultatrapporteringen. En analys ska redovisas senast den 4 december 2024.

Framåt då?

Före årsskiftet ska regeringen lägga fram en skrivelse till riksdagen om hur den genomfört sitt arbete med Agenda 2030. CONCORD Sveriges medlemmar kommer att analysera denna utifrån resultaten i Barometer 2024.

I december kommer också regleringsbrevet till Sida som de senaste åren innehållit en hel del nyheter om Sveriges internationella bistånd, bland annat vilka strategier som fasas ut eller förändras, och hur budgeten fördelas mellan de olika anslagsposterna.