Här samlar vi våra senaste nyheter, rapporter, debattartiklar, analyser och rekommendationer med mera inom området jämställdhet.

Nyheter

5 juni 2023

EU-nyheter du vill ha koll på – juni 2023

EU ansluter sig till Istanbulkonventionen, parlamentet motsätter sig Ungerns ordförandeskap och vill göra textilindustrin mer hållbar. Läs uppdateringar från EU-nivån kring frågor om rättvis och hållbar global utveckling.
Läs mer

#eu-politik #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet

Nyheter

16 maj 2023

Linnéa Claeson möter makthavare och människorättsförsvarare i podden EU-toppmötet

EU:s röst väger tungt i en värld där mänskliga rättigheter i ökande omfattning hotas. I denna samtalsserie möter juristen och människorättsaktivisten Linnéa Claeson fackföreningsledare, aktivister och företagsledare för samtal om EU:s roll i världen. Även politikerna Margot Wallström (S), Alice Bah Kuhnke (MP) och Joar Forssell (L) är med i diskussionerna.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

5 maj 2023

EU-nyheter du vill ha koll på – maj

EU:s långtidsbudget ses över i tider av kris, parlamentet klubbar klimatlagar och fördömer dödsstraff, och partneravtalet post-Cotonou motarbetas av Ungern och Polen. Läs det senaste från EU inom rättvis och hållbar global utveckling.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #eu-politik #eu:s budget #jämställdhet #migration och utveckling #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

4 maj 2023

EU-parlamentet fördömer dödsstraff för homosexualitet

Europaparlamentet uppmanar Ugandas president att inte skriva under en lag som bland annat innebär dödsstraff för homosexualitet.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #jämställdhet

Verksamhetsberättelse 2022 (2022)

I en turbulent tid har vi fortsatt granska politiska beslut, mobiliserat våra gemensamma krafter och påverkat politiken för en rättvis och hållbar global utveckling. Läs vår verksamhetsberättelse för 2022.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa #verksamhetsberättelse

Nyheter

19 april 2023

Feministisk utrikespolitik allt populärare i Europa

Den 13 april lanserade CONCORD Sverige rapporten The Game Changer i Europaparlamentet. För att en feministisk utrikespolitik ska leda till förändring behöver den ha brett politiskt stöd, vara inkluderande och stödja lokala kvinnorörelser. Det var några av slutsatserna i samtalet i Bryssel.
Läs mer

#eu-politik #jämställdhet

Nyheter

6 april 2023

EU växlar upp arbetet med SRHR i nya strategin för global hälsa

Efter tolv år och en pandemi är EU i färd med att anta en ny strategi för global hälsa. Den innehåller både förbättringar och bakslag, enligt Kasia Lemanska på organisationen Aidsfonds som skrivit en skuggrapport om strategin.
Läs mer

#företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet

Debatt

3 april 2023

16 organisationer kräver ökat stöd till lokala rörelser

På det pågående högnivåmötet, Summit for Democracy, måste lokala rörelser som kämpar för jämställdhet ges erkännande för den avgörande roll de har för demokrati. Det behövs åtaganden om stöd och finansiering för deras långsiktiga förändringsarbete. Det uppmanar i dag 16 organisationer de politiska ledare, inklusive från Sveriges regering, som just nu möts.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #jämställdhet

Nyheter

29 mars 2023

EU-nyheter du vill ha koll på – mars

EU inför unika sanktioner mot könsbaserat våld, parlamentet uppmanar till översyn av riktlinjerna för MR-försvarare, och GAPIII utnyttjas inte så mycket som den borde. Läs det senaste från EU inom rättvis och hållbar global utveckling.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #jämställdhet

Nyheter

28 mars 2023

Unikt beslut: EU inför sanktioner mot könsbaserat våld

Den 7 mars beslutade ministerrådet att införa sanktioner mot nio personer och tre enheter mot bakgrund av deras roll i samband med allvarliga kränkningar och brott mot de mänskliga rättigheterna, särskilt sexuellt och könsbaserat våld.
Läs mer

#eu-politik #jämställdhet

1 2 3 14