Analys och debatt

Här hittar du våra åsikter och rekommendationer i form av debattartiklar, uttalanden som öppna brev till beslutsfattare och analyser inom CONCORD Sveriges prioriterade frågor.
Uttalanden Analys Debatt

Nyheter

8 oktober 2024

Betala, fasa ut och inkludera: Vår uppmaning inför COP29

Sverige och EU måste driva på för att världens länder under COP29 ska sätta ett ambitiöst och behovsbaserat mål för klimatfinansiering. Rika länder måste betala för omställning, anpassning och klimatskador, sätta stopp för fossila bränslen, och inkludera drabbade i besluten. Det skriver 19 organisationer inför klimattoppmötet i november.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Analys

7 oktober 2024

En tredjedel av de inhemska flyktingkostnaderna i  biståndsbudgeten bryter mot reglerna

Flera kostnader i regeringens avräkningar från biståndet för flyktingkostnader i Sverige bryter mot de internationella regler för biståndet som beslutats inom OECD DAC. Här är en lista på tre sådana kostnader.
Läs mer

#biståndsbudget #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

3 oktober 2024

Världens fattiga får betala för Migrationsverkets tomma boenden

I budgetpropositionen för 2025 görs avräkningar för asylkostnader på 3,5 miljarder kronor, eller 6,3 procent av den totala biståndsbudgeten. Det gör Migrationsverket till en av de största mottagarna av svenskt bistånd nästa år.
Läs mer

#biståndsbudget #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

27 september 2024

Ny civilsamhällesstrategi – en analys

I den nya biståndsstrategin för civilsamhället för åren 2025-2029 är det främst tre saker som påverkar CONCORD Sveriges medlemmar; vidareförmedling begränsas till ett led, egeninsatsen höjs till 15 procent och policy- och metodutvecklingsarbetet får inte längre innebära påverkans- och informationsarbete riktat mot Sverige och EU.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

25 september 2024

EU:s nya utvecklingskommissionär prioriterar ekonomi – civilsamhället bortglömt

Den nya kommissionären för utvecklingssamarbete får i uppdrag att fokusera på EU:s ekonomiska intressen. Han ska bidra till EU:s genomförande av de Globala målen – men i hans uppdragsbeskrivning står det ingenting om civilsamhällets roll i utvecklingssamarbetet.
Läs mer

#eu-politik #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

19 september 2024

Analys av höstbudgeten 2024

Migrationsverket är en av de största mottagarna av svenskt bistånd år 2025 och regeringens budget saknar transparens. Vi har läst och analyserat budgeten för utgiftsområde sju, internationellt bistånd.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #biståndsbudget #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

11 september 2024

Regeringsförklaringen: Ont om lösningar på globala utmaningar

Lagom till halvtid sänker regeringen sina ambitioner inom jämställdhet, FN-arbetet och demokrati i världen. Här är vår analys av regeringsförklaringen hösten 2024. 
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Uttalande

10 september 2024

Brev till riksdagsledamöter hösten 2024

Våra folkvalda har ett åtagande att stärka Sveriges bidrag till en rättvis och hållbar global utveckling. Vi påminner om detta. Läs vårt brev till riksdagsledamöterna inför riksdagens öppnande.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet

Nyheter

26 augusti 2024

Utvecklingsfrågor i det nya Europaparlamentet

Valresultatet i juni innebar att högerpartier fick fler mandat och den liberala och den gröna gruppen tappade mandat i parlamentet. Det kan komma att påverka EU:s utvecklingspolitik en hel del.
Läs mer

#eu-politik #eu-valet #eu:s och sveriges bistånd #miljö- och klimaträttvisa

Debatt

19 juni 2024

37 organisationer: Ni kan bättre, regeringen

Sveriges globala politik har hamnat ur kurs. En granskning som 50 organisationer står bakom visar att regeringen inom hälften av de undersökta områdena motarbetar sina egna åtaganden om att bidra till en global hållbar utveckling. Det skriver företrädare för 37 olika organisationer.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

1 2 3 33