Analys och debatt

Här hittar du våra åsikter och rekommendationer i form av debattartiklar, uttalanden som öppna brev till beslutsfattare och analyser inom CONCORD Sveriges prioriterade frågor.
Uttalanden Analys Debatt

Debatt

19 december 2024

Ett Sverige att vara stolta över

Svenska folket vill känna stolthet över Sveriges internationella engagemang för fred, jämställdhet och demokrati, visar en undersökning. Regeringens omläggning av biståndet saknar stöd – inte ens var tionde tycker det är prioriterat att svensk export ska gynnas av biståndet. Det skriver 29 medlemmar i en debattartikel.
Läs mer

Nyheter

17 december 2024

Regeringens skrivelse om genomförandet av Agenda 2030 – vår analys

Vartannat år ska regeringen redovisa för riksdagen hur den arbetat med att genomföra Agenda 2030 och samstämmighetspolitiken. Vi har läst och analyserat skrivelsen. Här följer en sammanfattning av den övergripande analysen.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet

Debatt

13 november 2024

Replik: Biståndet betalar ny migrationspolitik

Regeringens nya strategi för utvecklingssamarbete inom migration riskerar att bidra till brott mot mänskliga rättigheter och går emot biståndets syfte. Tre miljarder som skulle gått till att bekämpa fattigdom betalar istället för Tidöpartiernas migrationspolitik, skriver 20 svenska biståndsorganisationer.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

13 november 2024

Kommentar: Sveriges stöd till klimatskador och övrig klimatfinansiering

Regeringen har gett besked om Sveriges stöd till fonden för skador och förluster. Det är ett erkännande men för lite pengar som dessutom tas från en krympande biståndsbudget.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Debatt

6 november 2024

”Visa att regeringen står upp för kvinnors och flickors rättigheter.”

Regeringen har prioriterat ned jämställdhet i utrikes- och biståndspolitiken, skriver företrädare för plattformen CONCORD Sverige, som samlar över 80 svenska organisationer som arbetar med globala frågor i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
Läs mer

#jämställdhet

Analys

5 november 2024

Det kan inte kallas bistånd: Analys av migrationsstrategin

”Ny strategi: Biståndet ska minska asylinvandringen.” Så presenterade regeringen i slutet av oktober, på Instagram, en strategi på totalt 3 miljarder som ska belasta biståndsbudgeten. Det internationella regelverket är tydligt; att motverka migration kan aldrig kallas bistånd.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

30 oktober 2024

Att redovisa resultat av internationellt bistånd

Internationellt bistånd är ett komplext politikområde, inte minst när det kommer till att redovisa resultat. För att riksdagen ska kunna fatta välgrundade beslut om biståndets inriktning måste regeringen förbättra sin resultatredovisning, menar såväl Riksrevisionen som Statskontoret och EBA.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

24 oktober 2024

Vi synar klimaträttvisan i EU:s positioner inför COP29

Inför klimattoppmötet i november är EU tydliga med att fossila bränslen måste fasas ut. Men ståndpunkterna om klimatfinansiering räcker inte för att stötta de som drabbas hårdast av krisen. Vi har lusläst unionens förhandlingspositioner inför COP29.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

8 oktober 2024

Betala, fasa ut och inkludera: Vår uppmaning inför COP29

Sverige och EU måste driva på för att världens länder under COP29 ska sätta ett ambitiöst och behovsbaserat mål för klimatfinansiering. Rika länder måste betala för omställning, anpassning och klimatskador, sätta stopp för fossila bränslen, och inkludera drabbade i besluten. Det skriver 19 organisationer inför klimattoppmötet i november.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Analys

7 oktober 2024

En tredjedel av de inhemska flyktingkostnaderna i  biståndsbudgeten bryter mot reglerna

Flera kostnader i regeringens avräkningar från biståndet för flyktingkostnader i Sverige bryter mot de internationella regler för biståndet som beslutats inom OECD DAC. Här är en lista på tre sådana kostnader.
Läs mer

#biståndsbudget #eu:s och sveriges bistånd

1 2 3 34