Analys och debatt
Här hittar du våra åsikter och rekommendationer i form av debattartiklar, uttalanden som öppna brev till beslutsfattare och analyser inom CONCORD Sveriges prioriterade frågor.
Rekommendationer
Uttalanden
Analys
Debatt
15 december 2020
Biståndsdebatten 2020
Vad har årets biståndsdebatten handlat om? Vad har ledarsidor, politiska partier och civilsamhället sagt och tyckt under året? Läs den åsiktstunga uppföljningen till sammanfattningen av biståndsdebatten 2019.
Läs mer
#biståndsdebatten #biståndsdebatten i media #eu:s och sveriges bistånd
10 december 2020
Partiernas biståndspolitik för klimat och miljö 2021
Alla riksdagspartier lyfter klimatkrisen i höstens biståndsmotioner och flera partier vill ha ökat fokus på klimat i biståndet. Vissa vill främst bidra till utsläppsminskning medan andra även trycker på åtgärder för länders anpassning. Andra miljöfrågor får mindre utrymme och endast regeringen har en särskild satsning på biologisk mångfald i biståndet.
Läs mer
2 december 2020
Ny handlingsplan för EU:s globala jämställdhetsarbete
Den 25 november antog EU-kommissionen en ny handlingsplan för sitt globala jämställdhetsarbete, för åren 2021-2025. Planen innehåller förbättringar, men det finns frågetecken kring områden som finansiering, klimat och stöd till kvinnorättsförsvarare.
Läs mer
23 november 2020
Brev inför mötet med EU:s biståndsministrar den 23 november 2020
Inför att unionens biståndsministrar idag möts har vi tillsammans med CONCORD Europa skickat ett brev till ministrarna. Vi tar bland annat upp rekommendationer om jämställdhet och EU:s kommande långtidsbudget.
Läs mer
19 november 2020
Partiernas biståndspolitik för demokrati
I en analys av partiernas motioner framgår att främjande av mänskliga rättigheter och demokrati är en central del av flera partiers biståndspolitik för 2021. Men det är inte alla som tar upp civilsamhällets roll.
Läs mer
#biståndsdebatten #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd
13 november 2020
Tveksam framgång för EU:s bistånd i budgeten
Tisdag den 10 november nåddes en uppgörelse om EU:s kommande långtidsbudget, för åren 2021-2027. Efter tuffa förhandlingar får bland annat utvecklings- och humanitärt bistånd ytterligare totalt två miljarder euro. Men CONCORD Europa är delvis kritisk till hur de nya pengarna ska användas och att medlen inte räcker för att möta de globala behoven.
Läs mer
10 november 2020
Detta vill oppositionen med biståndet 2021
En majoritet av riksdagens partier står bakom enprocentsmålet för det internationella biståndet. Det visar vår analys av höstens budgetmotioner. Vänsterpartiet har lagt förslag om ytterligare pengar till klimatarbete och drabbade i coronakrisen. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill sänka biståndsnivån till 0,7 procent av BNI, en minskning på 15,7 miljarder.
Läs mer
#biståndsbudget #biståndsdebatten #eu:s och sveriges bistånd
6 november 2020
Vikten av EU:s bistånd lyfts i motioner
I årets motionsskörd tas EU:s internationella bistånd upp i flera partiers motioner. KD:s ledamot Désirée Pethrus är den enda som ägnar ämnet en helt egen motion. Tre partier har i motioner med andra teman kort omnämnt EU:s bistånd. Då handlar det om krav på återtagande av migranter och demokratireformer.
Läs mer
23 oktober 2020
Budgeten för EU:s internationella utvecklingssamarbete måste öka
Inför nästa förhandlingsrunda mellan EU-institutionerna om långtidsbudgeten uppmanar åtta europeiska civilsamhällesplattformar EU-ledarna att ta backa på nedskärningarna i biståndet och utvecklingssamarbetet.
Läs mer
15 oktober 2020
Bistånd allt viktigare verktyg i EU:s migrationspolitik
Den 23 september presenterade EU-kommissionen sin migrations- och asylpakt som ska skapa en ny gemensam EU-politik på området. Genom pakten förstärks kopplingen mellan migrationspolitiken och EU:s internationella bistånd ytterligare, en oroande trend som pågått under en längre tid i unionen.
Läs mer