Analys och debatt

Här hittar du våra åsikter och rekommendationer i form av debattartiklar, uttalanden som öppna brev till beslutsfattare och analyser inom CONCORD Sveriges prioriterade frågor.
Rekommendationer Uttalanden Analys Debatt

Analys

14 februari 2024

Utrikesdeklarationen 2024: Närområde framför globala kriser

Regeringen försäkrar i utrikesdeklarationen att Sveriges utrikespolitik ”alltid kommer att ha en global dimension”. Av det syns mycket lite i resten av texten som har ett oerhört fokus på närområdet och missar att spegla den akuta globala klimatkrisen. Det och mycket annat i plattformens analys.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Rekommendationer

12 februari 2024

Brev till riksdagsledamöter inför utrikespolitiska debatten 2024

Den 14 februari presenterar regeringen sin utrikesdeklaration i riksdagen, vilket följs av debatt. Här är CONCORD Sveriges råd till ledamöter som vill lyfta Sveriges ansvar för en rättvis och hållbar global utveckling.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #biståndsdebatten #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

8 februari 2024

CIVILSAMHÄLLESSTRATEGIN 2024: EN FÖRSTA LÄSNING

Flera utredningar ska genomföras under året, vilket riskerar att gå ut över genomförandet av verksamhet. Mest uppseendeväckande är att strategin bara gäller i elva månader. Läs vår analys.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd

Uttalande

16 januari 2024

Öppet brev till regeringen: Äventyra inte civilsamhällets möjligheter att verka

Regeringen säger att de genom biståndet vill stärka stödet till civilsamhället och till människorätts- och demokratiförsvarare. Med högre krav på egen insamling riskerar regeringen motsatt effekt, skriver 46 organisationer.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

22 december 2023

Analys av regleringsbrevet till Sida för 2024

Nu har regleringsbrevet med den detaljerade biståndsbudgeten offentliggjorts. CONCORD Sveriges medlemmar har läst och jämfört med tidigare år liksom med den politiska inriktningen i reformagendan för biståndet.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #migration och utveckling #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

21 december 2023

Utrikeshandelsstrategin ur ett samstämmighetsperspektiv

Den 1 december presenterades Sveriges nya utrikeshandelsstrategi. CONCORD Sverige har läst den med samstämmighetsglasögonen på – bidrar strategin till en hållbar global utveckling, så som alla politikområden ska göra?
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet

Nyheter

20 december 2023

COP28: Begränsat utrymme för civilsamhället på årets klimattoppmöte

Det var inga protester på stan men ganska god tillgång till mötesrum. Både höga priser och bristen på demokrati lokalt begränsade civilsamhällesaktörers utrymme under årets klimattoppmöte COP28. Det berättar CONCORD Sveriges medlemmar som var på plats.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

15 december 2023

Analys av reformagendan för biståndet

På torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna en reformagenda för biståndet. CONCORD Sveriges medlemsorganisationer har gjort en första snabb genomläsning av dokumentet och lyfter här positiva omdömen, kritik och en del frågetecken.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Analys

14 december 2023

Så gick COP28: Stora framsteg och urvattnade överenskommelser

Klimattoppmötet COP28 innebar historiska överenskommelser om att ställa om från fossila bränslen och inrätta den efterlängtade fonden för skador och förluster. Men inga skarpa åtaganden kring anpassning gjordes – och klimatfinansieringen är fortsatt otillräcklig på alla områden.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Rekommendationer

14 december 2023

Rekommendationer för reformagendan

Så kan den leva upp till Sveriges åtaganden om finansiering för en hållbar och rättvis utveckling.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd

1 2 3 31