Analys och debatt

Här hittar du våra åsikter och rekommendationer i form av debattartiklar, uttalanden som öppna brev till beslutsfattare och analyser inom CONCORD Sveriges prioriterade frågor.
Rekommendationer Uttalanden Analys Debatt

Nyheter

2 maj 2024

Utveckling utan människor? Läckt dokument om EU:s utvecklingspolitik efter valet

EU kan vara på väg att överge fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter som fokus i utvecklingspolitiken. Det avslöjar ett läckt dokument som skapat oro och ilska i det europeiska civilsamhället.
Läs mer

#eu-politik #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

29 april 2024

340 organisationer i 60 länder håller Sverige ansvarigt i OECD DAC  

Sveriges uppsägning av avtal under civilsamhällesstrategin äventyrar internationellt överenskomna principer och kommer att underminera organisationers arbete världen över. Det skriver 340 organisationer från över 60 länder i ett brev till OECD:s biståndskommitté DAC.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd

Rekommendationer

23 april 2024

Brev till statssekreterare Diana Janse inför möte med EU:s biståndsministrar

EU behöver visa på sin pålitlighet som partner för fattigdomsbekämpning, upprätthålla biståndet i fragila kontexter och inkludera civilsamhället i globala strategier och intiativ. Vi har skickat ett brev till statssekreterare Diana Janse inför hennes möte med EU:s biståndsministrar.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

10 april 2024

CONCORD Sverige till regeringen: Säg nej till EU-lagen om kontroller av civilsamhället

EU-kommissionens lagförslag om finansiering från tredje länder riskerar att stigmatisera civilsamhället och underminera unionens arbete för demokrati i andra länder. 13 medlemmar i CONCORD Sverige uppmanar regeringen att inte ställa sig bakom förslaget.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme

Nyheter

7 mars 2024

Mer fria val och mindre jämställdhet i regeringens nya demokratistrategi

Den 1 februari 2024 antog regeringen en ny strategi för arbetet med mänskliga rättigheter och demokrati inom utvecklingssamarbetet. Vi har läst och jämfört med den förra för se hur nuvarande regerings politik gjort avtryck i strategin.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme

Analys

14 februari 2024

Utrikesdeklarationen 2024: Närområde framför globala kriser

Regeringen försäkrar i utrikesdeklarationen att Sveriges utrikespolitik ”alltid kommer att ha en global dimension”. Av det syns mycket lite i resten av texten som har ett oerhört fokus på närområdet och missar att spegla den akuta globala klimatkrisen. Det och mycket annat i plattformens analys.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Rekommendationer

12 februari 2024

Brev till riksdagsledamöter inför utrikespolitiska debatten 2024

Den 14 februari presenterar regeringen sin utrikesdeklaration i riksdagen, vilket följs av debatt. Här är CONCORD Sveriges råd till ledamöter som vill lyfta Sveriges ansvar för en rättvis och hållbar global utveckling.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #biståndsdebatten #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

8 februari 2024

CIVILSAMHÄLLESSTRATEGIN 2024: EN FÖRSTA LÄSNING

Flera utredningar ska genomföras under året, vilket riskerar att gå ut över genomförandet av verksamhet. Mest uppseendeväckande är att strategin bara gäller i elva månader. Läs vår analys.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd

Uttalande

16 januari 2024

Öppet brev till regeringen: Äventyra inte civilsamhällets möjligheter att verka

Regeringen säger att de genom biståndet vill stärka stödet till civilsamhället och till människorätts- och demokratiförsvarare. Med högre krav på egen insamling riskerar regeringen motsatt effekt, skriver 46 organisationer.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

22 december 2023

Analys av regleringsbrevet till Sida för 2024

Nu har regleringsbrevet med den detaljerade biståndsbudgeten offentliggjorts. CONCORD Sveriges medlemmar har läst och jämfört med tidigare år liksom med den politiska inriktningen i reformagendan för biståndet.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #migration och utveckling #miljö- och klimaträttvisa

1 2 3 32