Läs om det senaste inom Agenda 2030 och samstämmighet, migration, EU:s och Sveriges bistånd, civilsamhällets demokratiska utrymme och jämställdhet, och annat relaterat till CONCORD Sveriges verksamhet.

Nyheter

30 november 2022

Biståndsdebatten tredje kvartalet 2022 – vad har sagts?

Efter en intensiv avräkningsdebatt blev biståndet mer av en fråga för de närmaste under årets tredje kvartal. Valrörelsen pågick den här perioden och helt andra ämnen hamnade i fokus för debatten. Efter valet riktades strålkastarljuset återigen mot biståndet, den här gången som en knäckfråga i regeringsförhandlingarna.
Läs mer

#biståndsdebatten #biståndsdebatten i media

Nyheter

24 november 2022

EU: Viktiga rådsslutsatser om kvinnor, fred och säkerhet antagna

EU:s utrikesministrar har antagit rådsslutsatser om kvinnor, fred och säkerhet – en viktig påminnelse till Sverige vars regering utelämnade detta ur höstbudgeten.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet

Nyheter

24 november 2022

EU-nyheter du vill ha koll på – november

EU är en tung spelare för klimaträttvisa, jämställdhet och Agenda 2030. Här har vi samlat några av den senaste periodens beslut, rapporter och betänkanden på EU-nivå. Läs och få koll!
Läs mer

#eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

23 november 2022

COP27: Genombrott för skador och förluster – men låga ambitioner för utsläppsminskning

Ett litet steg framåt för klimaträttvisa, men samtidigt ett undermåligt svar på klimatkrisens grundorsaker. Många CONCORD-medlemmar följde COP27. Läs deras kommentarer.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Analys

8 november 2022

Analys av höstbudgeten 2022

Bistånd ska inte vara ett verktyg för ”svenska intressen” om intressena är främst handels- och migrationspolitiska. Sverige riskerar att förlora sin roll som en stor och viktig givare till låginkomstländer, konfliktländer, sköra stater och marginaliserade grupper. Det är ett svek mot människor i fattigdom och utsatthet att regeringen överger åtagandet om 1 procent av BNI, men bra att det i budgeten sätts ett tak för avräkningar. Läs vår analys av budgeten inför 2023.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #biståndsbudget #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

27 oktober 2022

EU:s position inför COP27 fastställd av miljöministrarna

EU och medlemsstaterna ska fortsätta öka sin klimatfinansiering, men lovar inga specifika medel till förluster och skador. Det framgår av rådslutsatserna inför klimattoppmötet COP27 som EU:s miljöministrar klubbade i måndags. Parlamentet ville ha betydligt högre ambitioner.
Läs mer

Nyheter

27 oktober 2022

Hon ska stärka kunskapen om EU:s roll i världen

Hallå där Hannah Niss-Masharqa, ny kommunikatör på CONCORD Sverige, som under det närmaste året ska arbeta med kommunikationen under vårt EU-ordförandeskapsprojekt.
Läs mer

Nyheter

26 oktober 2022

EU-nyheter du vill ha koll på – oktober

EU är en tung spelare för klimaträttvisa, jämställdhet och Agenda 2030. Här har vi samlat några av den senaste periodens beslut, rapporter och betänkanden på EU-nivå. Läs och få koll!
Läs mer

#biståndsbudget #eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

26 oktober 2022

EU:s riktlinjer för människorättsförsvarare ses över

EU:s stöd till människorättsförsvarare behöver utvecklas för att bland annat tydligare omfatta miljö- och kvinnorättsförsvarare, enligt en utredning. I januari presenteras ett betänkande för att se över EU:s riktlinjer.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd

Uttalande

24 oktober 2022

Sverige och EU måste välja vägen mot klimaträttvisa under COP27

Klimatkrisen drabbar redan samhällen hårt, och ofta blir konsekvenserna värst för grupper som bidragit minst till problemet. Som stora utsläppare av växthusgaser behöver Sverige och EU visa starkt ledarskap för klimaträttvisa under FN:s klimatförhandlingar. Det uppmanar 21 medlemmar i CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Miljö- och klimaträttvisa inför COP27 i Egypten.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

1 2 3 38