Nyheter

16 maj 2023

Linnéa Claeson möter makthavare och människorättsförsvarare i podden EU-toppmötet

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

EU:s röst väger tungt i en värld där mänskliga rättigheter i ökande omfattning hotas. I denna samtalsserie möter juristen och människorättsaktivisten Linnéa Claeson fackföreningsledare, aktivister och företagsledare för samtal om EU:s roll i världen. Även politikerna Margot Wallström (S), Alice Bah Kuhnke (MP) och Joar Forssell (L) är med i diskussionerna.

Avsnitt ett: Om EU-lagen som ska få företag att ta större ansvar för miljö och mänskliga rättigheter

I det här avsnittet diskuteras vad politiker behöver göra för att företagen verkligen ska respektera människors rättigheter, i hela produktionskedjan. Här samtalar Linnéa Claeson med Joar Forssell, riksdagspolitiker Liberalerna, Eva Karlsson, vd på Houdini Sportswear och Anna Åkerblom från Swedwatch. Dessutom berättar fackföreningsledaren Babul Akther från Bangladesh om hur illa ställt det är för arbetarna inom textilindustrin.

Avsnittet på Spotify:

Här finns avsnittet på Acast

Mer läsning:


Avsnitt två: om den feministiska utrikespolitikens genomslag i världen

Varför har EU inte agerat för att krigsbrott i Jemen ska dokumenteras på samma sätt som i Syrien och Ukraina? Det undrar människorättsaktivisten Radhya Almutawakel från Jemen och frågar hur regeringar i EU:s medlemsländer kan tillåta vapenexport till krigförande stater, som man vet begår krigsbrott? På plats i studion svarar Margot Wallström, socialdemokrat och före detta utrikesminister, på frågorna och hon berättar också varför hon en gång i tiden valde att skapa en feministisk utrikespolitik – en viktig milstolpe menar bland andra kvinnorättsaktivisten Belma Besirbasic från Bosnien, som bekräftar att den svenska, feministiska utrikespolitiken var viktigt för kvinnorörelsen på Balkan.

Emma Rosengren, doktor i internationella relationer och verksam vid Hans Blix Centrum för de internationella relationernas historia vid Stockholms universitet är också på plats i studion för att fördjupa diskussioner om vad som egentligen menas med mänsklig säkerhet och Gabriella Irsten från Svenska Freds lyfter fram konkreta lärdomar från den tid som Sverige haft en feministisk utrikespolitik och varför det här normbrytande perspektivet är avgörande för mänsklig säkerhet.

Avsnittet på Spotify:

Här finns avsnittet på Acast.

Mer läsning:

Avsnitt tre: om hur politiker kan stötta miljö- och människorättsförsvarare

I det här avsnittet får du lyssna på Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, Sofia Nordenmark från Plan International Sverige och Marja Wolpher från Naturskyddsföreningen, när de diskuterar hur politiker bäst kan stötta civilsamhället i en tid då människor mördas för att de försvarar naturens och människors rättigheter.

I avsnittet möter du också Patrick dela Cueva från Filippinerna och den 12-åriga aktivisten Mariana från Colombia som berättar varför vuxna och politiker måste bjuda in barn till viktiga samtal.

Avsnittet på Spotify:

Här finns avsnittet på Acast.

Mer läsning:

Om podden:

  • Programledare: Linnéa Claeson, jurist och människorättsaktivist
  • Producent: Kristin Karlsson, journalist
  • Ljud & klippning: Copyfabriken
  • Ansvarig utgivare: CONCORD Sverige

Podden EU-toppmötet är medfinansierad av Europeiska unionen och Sida. Dess innehåll ansvarar CONCORD Sverige för, och det återspeglar inte nödvändigtvis Europeiska unionens eller Sidas ståndpunkter.