Aktuellt

Läs om det senaste inom våra prioriterade frågor Agenda 2030 och samstämmighet, företagande och mänskliga rättigheter, EU:s och Sveriges bistånd, civilsamhällets demokratiska utrymme och jämställdhet.

Nyheter

26 januari 2023

Möt Ida Vanemo – praktikant på CONCORD Sverige

Hallå där Ida Eriksson Vanemo, som i vår gör praktik på CONCORD Sveriges kommunikationsenhet.
Läs mer

Nyheter

13 januari 2023

Benjamin Hauville är ny EU-expert på CONCORD Sverige

Benjamin Hauvilles intresse för EU:s relationer med Afrika föddes under en praktik i Kongo-Brazzaville för tio år sedan. Nu vikarierar han som policyrådgivare på CONCORD Sverige.
Läs mer

Nyheter

23 december 2022

Regeringens regleringsbrev till Sida för 2023: en första analys

Dagen före julafton publicerades regeringens regleringsbrev till Sida. Eftersom fördelningen av pengar mellan det internationella biståndets budgetposter inte gjordes offentlig i höstens budgetproposition var intresset för regleringsbrevet ovanligt stort. Brevet gav en del svar på vad regeringens reformagenda kommer att innebära i praktiken, men på flera punkter hopar sig frågetecknen. Här följer en första analys.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Analys

21 december 2022

Äntligen enas världen om ramverk för biologisk mångfald

Både urfolks rättigheter och jämställdhet får genomslag i den nya överenskommelsen för biologisk mångfald. Detta är bland annat resultatet av ihärdigt arbete från civilsamhällesaktörer. Steg framåt togs också vad gäller finansiering för genomförandet.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

7 december 2022

SÅ KAN SVENSKA UTLANDSMYNDIGHETER STÄRKA RELATIONERNA MED DET LOKALA CIVILSAMHÄLLET

Försvarare av demokrati, mänskliga rättigheter, miljö och jämställdhet får allt svårare att organisera sig. Som föregångsland inom flera av dessa områden har Sveriges och svenska utlandsmyndigheter både ett ansvar och en möjlighet att stärka lokala civilsamhällesorganisationer. 24 CONCORD Sverige-medlemmar släpper nu en guide med konkreta rekommendationer för säker, inkluderande och meningsfull dialog med civilsamhället.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme

Nyheter

6 december 2022

Världen samlas för att anta ramverk om biologisk mångfald

Det globala ramverket för biologisk mångfald behöver ha ett starkt rättighetsperspektiv – och bli minst lika ambitiöst som Parisavtalet är för klimatet. Läs kommentarer från CONCORD Sveriges medlemmar inför FN-mötet COP15 i Montreal.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

30 november 2022

Biståndsdebatten tredje kvartalet 2022 – vad har sagts?

Efter en intensiv avräkningsdebatt blev biståndet mer av en fråga för de närmaste under årets tredje kvartal. Valrörelsen pågick den här perioden och helt andra ämnen hamnade i fokus för debatten. Efter valet riktades strålkastarljuset återigen mot biståndet, den här gången som en knäckfråga i regeringsförhandlingarna.
Läs mer

#biståndsdebatten #biståndsdebatten i media

Nyheter

24 november 2022

EU: Viktiga rådsslutsatser om kvinnor, fred och säkerhet antagna

EU:s utrikesministrar har antagit rådsslutsatser om kvinnor, fred och säkerhet – en viktig påminnelse till Sverige vars regering utelämnade detta ur höstbudgeten.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet

Nyheter

24 november 2022

EU-nyheter du vill ha koll på – november

EU är en tung spelare för klimaträttvisa, jämställdhet och Agenda 2030. Här har vi samlat några av den senaste periodens beslut, rapporter och betänkanden på EU-nivå. Läs och få koll!
Läs mer

#eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

23 november 2022

COP27: Genombrott för skador och förluster – men låga ambitioner för utsläppsminskning

Ett litet steg framåt för klimaträttvisa, men samtidigt ett undermåligt svar på klimatkrisens grundorsaker. Många CONCORD-medlemmar följde COP27. Läs deras kommentarer.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

1 2 3 53