Aktuellt

Läs om det senaste inom våra prioriterade frågor Agenda 2030 och samstämmighet, företagande och mänskliga rättigheter, EU:s och Sveriges bistånd, civilsamhällets demokratiska utrymme och jämställdhet.

Debatt

20 december 2021

Uppmaning till handelsminister Anna Hallberg: Skärp kraven på företag

Den här tiden på året översköljs vi av uppmaningar att shoppa, men jakten på julklapparna har en mörk baksida. De kan vara tillverkade av människor som har extremt låga löner, utsätts för farliga kemikalier eller jobbar i fabriker som kan börja brinna. Regeringen måste få till en lag så att företag respekterar mänskliga rättigheter och miljö i sina leverantörskedjor, skriver åtta civilsamhällesorganisationer.
Läs mer

#företagande och mänskliga rättigheter

Nyheter

29 november 2021

Vem har sagt vad under hösten?

Höstens kanske mest citerade citat kommer från Greta Thunbergs uttalande inför COP26: ”Blah Blah Blah”. Men hur bra koll har du på andra mer eller mindre kraftfulla sägningar från höstens debatter?
Läs mer

Nyheter

24 november 2021

Risk att efterlängtad lag blir en besvikelse

EU-kommissionen förväntas lägga fram ett lagförslag i mars nästa år som ska tvinga företag att ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö i sina inköp. Det är resultatet av många aktörers mångåriga påverkansarbete. Men risken finns att lagförslaget blir tandlöst. 
Läs mer

#företagande och mänskliga rättigheter

Rekommendationer

24 november 2021

Digitala möten och beslutsprocesser - hur påverkas civilsamhällets deltagande?

Under de senaste 15 åren har det skett en tillbakagång vad gäller civilsamhällets demokratiska utrymme i allt fler länder, samtidigt som pandemin har lett till att allt fler beslutsprocesser och konsultationer av nödvändighet skett digitalt. Medlemmar i CONCORD Sverige har tagit fram ett diskussionsunderlag om hur svenska departement och myndigheter, bättre kan möjliggöra ett meningsfullt och säkert digitalt deltagande av civilsamhället.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme

Nyheter

23 november 2021

Välkommen till kansliet Blanka Simunkova!

CONCORD Sverige välkomnar en ny kollega till kansliet. Blanka Simunkova jobbar som controller i EU-ordförandeskapsprojektet. Vi ställde några korta frågor för att lära känna henne lite bättre.
Läs mer

Analys

16 november 2021

COP26 - inget genombrott för klimaträttvisa

Under två veckor har världens länder förhandlat om hur Parisavtalet ska genomföras, löften uppfyllas och åtaganden skärpas. Medlemmar i CONCORD Sveriges arbetsgrupps för miljö- och klimaträttvisa har följt COP26, flera på plats i Glasgow. Här reflekterar de över processen och resultatet.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

1 november 2021

CONCORD-medlemmars förväntningar på COP26: helhetstänk, höga ambitioner och ansvarstagande ledare

Skärpta planer för utsläppsminskning och ökad klimatfinansiering är viktiga knäckfrågor på COP26. Mycket står på spel – möjligheten att klara 1,5-gradersmålet, ledares legitimitet och klimaträttvisa för de som drabbas hårdast. Det handlar också om deltagande och vilkas röster som har inflytande över besluten. Detta och mycket annat kommer CONCORD Sveriges medlemmar att bevaka under de kommande två veckorna.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Analys

27 oktober 2021

Vad har sagts i biståndsdebatten under tredje kvartalet 2021?

Den fruktansvärda utvecklingen i Afghanistan satte igång en minst sagt intensiv debatt om det svenska biståndet till landet. Den var stundtals kategorisk och svart-vit, men också ovanligt nyanserad ibland. I biståndsdebatten rymdes också reaktioner på budgetpropositionen samt flera partiers, och ungdomsförbunds, utspel om biståndspolitik.
Läs mer

#biståndsdebatten

Nyheter

22 oktober 2021

Från deklaration till handling - efter COP15

På det första av två FN-möten om biologisk mångfald, COP15, antogs den så kallade Kunming-deklarationen. Den innebär ett politiskt erkännande av en av vår tids stora ödesfrågor: artdöden. CONCORD Sveriges medlemmar och deras partners kommenterar förhandlingarna hittills och vad som behöver hända nu.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Debatt

21 oktober 2021

Utrikespolitiken behöver ett starkare demokratifokus

Den demokratiska utvecklingen i världen är på tillbakagång och civilsamhällets utrymme stryps. Regeringens demokratisatsning måste stärkas med mer av både handling och resurser. Det skriver 19 av CONCORD Sveriges medlemmar inför konferensen Stockholm International Democracy Talks.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme

1 2 3 47