Verksamhetsberättelse 2024 (2024)

2024 var ännu ett år av turbulens i världen: klimatkrisen fortsätter skörda offer, fler krig än någonsin rasar, och jämställdheten backar. Samtidigt förändras spelreglerna för det svenska biståndet. I dessa svåra tider har medlemmar delat, stöttat och kommit samman. De har samarbetat i vår verksamhet, i debatten, i riksdagen, i dialogen med regering och med Sida.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #eu-valet #eu:s och sveriges bistånd #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa #verksamhetsberättelse

Nyheter

4 april 2025

Fyra nya förslag för ett jämställt klimatarbete

Klimatkonventionens nya handlingsplan för jämställdhet måste ha ett intersektionellt perspektiv, ta sig an kopplingen mellan klimat och könsbaserat våld, samt stärka skyddet av miljöförsvarare som är kvinnor. Det skriver fyra medlemmar i ett inskick till klimatkonventionens sekretariat.
Läs mer

#jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

25 mars 2025

Flera rapporter kritiserar regeringens klimatpolitik

I mars har OECD och klimatpolitiska rådet presenterat sina utvärderingar av Sveriges miljö- och klimatpolitik. Dessutom har två rapporter om hur klimatpolitiska styrmedel kan bli accepterade i befolkningen släppts. Här går vi igenom rapporterna och medlemmars kommentarer.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

3 mars 2025

Kompromiss tog naturtoppmötet COP16 i mål

Världens länder är överens om en väg framåt för att bekosta skyddet av biologisk mångfald, och följa upp de åtgärder som görs inom det globala ramverket.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

26 februari 2025

Solidaritetsavgifter kan lösa klimatfinansieringen

Behovet av resurser till att hantera klimatkrisens effekter ökar för varje år – samtidigt som världens biståndsbudgetar krymper. Varifrån ska pengarna komma? Just nu pågår arbete med att ta fram förslag på så kallade solidaritetsavgifter.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

13 februari 2025

Höjdpunkter i utrikesdebatten 2025

Vi har lyssnat efter globala rättviseperspektiv i utrikesdebatten, där några ledamöter förtjänar extra beröm. Scrolla ner för hela listan!
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #biståndsdebatten #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

12 februari 2025

Utrikesdeklarationen 2025: Sverige och säkerhet i fokus

Regeringens utrikespolitiska prioriteringar ligger fast; närområde, säkerhet och handel präglar årets utrikespolitiska deklaration. Kanske var det mest anmärkningsvärda att regeringen valde att inte markera mot Trump-administrationens beslut. Här följer plattformens analys.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Uttalande

5 februari 2025

Till oppositionen: 6 frågor att kräva svar på i utrikesdebatten

Den 12 februari äger utrikesdebatten rum, och våra folkvalda har möjlighet att ställa regeringen till svars i utrikes- och utvecklingspolitiken. Här är våra förslag på frågor de borde ställa.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

4 februari 2025

Bakslag för hållbarhetsarbetet i EU

När EU vill öka sin konkurrenskraft är det skyddet av mänskliga rättigheter och miljö som får betala. Förslaget om en sammanslagning av flera hållbarhetslagar riskerar att ta arbetet flera steg bakåt.
Läs mer

#eu-politik #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

22 januari 2025

Trump-besluten som påverkar världen

Efter bara två dagar som president har Donald Trump fattat en lång rad beslut som får stora konsekvenser för klimaträttvisa, global jämställdhet och bistånd. Här är en länksamling för dig som vill veta mer.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

1 2 3 11