En EU-budget för en hållbar framtid

Kommer EU förvalta möjligheten att vara en global ledare för rättvisa och hållbarhet? Eller fortsätter unionen på en väg kantad av egenintressen?

OM BUDGETEN DET BÖR SVERIGE DRIVA AKTUELLT
När USA överger internationella avtal och stoppar sitt bistånd blir EU:s röst och agerande allt viktigare. Vad står på spel i EU:s långtidsbudget och vad driver civilsamhället? Här håller du dig uppdaterad.

Så tycker vi

Med USA:s utträde ur centrala internationella avtal, och dess stopp av internationellt bistånd, blir EU:s globala röst ännu viktigare. Men det bygger på att unionen lever upp till internationella åtaganden och håller fast vid sin värdegrund baserad på demokrati, mänskliga fri- och rättigheter, rättsstatens principer, jämställdhet och demokrati. Samtidigt aviserar flera EU-länder om neddragningar, exempelvis Frankrike, Nederländerna, Belgien och Tyskland. Det finns också flera exempel på när EU och medlemsländer låter egenintressen såsom ekonomisk utveckling, migrationshantering och försvar styra även utvecklingspolitiken.


Så funkar förhandlingarna om EU:s långtidsbudget

EU:s långtidsbudget styr unionens arbete över sju år, och nästa budgetperiod är 2028-2034. Den nuvarande budgeten omfattar 1211 miljarder euro, varav 110 miljarder euro ligger i den del som styr unionens externa arbete.

Våren 2025 pågår diskussioner i parlamentet och ministerrådet om budgeten, och sommaren 2025 presenterar EU-kommissionen sitt budgetförslag som rådet förhandlar kring och parlamentet måste godkänna för att budgeten ska börja gälla.

Läs mer om hur förhandlingarna fungerar och en tidslinje för detta arbete.


Budgetens knäckfrågor

EU låter i allt högre grad egenintressen såsom migration, ekonomi och säkerhet styra de externa relationerna och påverka biståndet. Här kan du läsa mer om vilka delar av långtidsbudgeten som kan få särskilt stor inverkan på mänskliga rättigheter globalt.


Kontakt

Policyrådgivare Madeleine Winqvist på CONCORD Sveriges kansli följer budgetförhandlingarna. Kontakta henne om du och din organisation vill engagera er eller veta mer: madeleine.winqvist@concord.se


Senaste nytt om budgetförhandlingarna

Här kan du läsa uppdateringar om förhandlingarna om EU:s långtidsbudget.

Nyheter

13 januari 2025

Striden om stålarna i EU:s långtidsbudget

I år börjar förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget som ska gälla 2028–2034. Vad står på spel för människor som kämpar mot fattigdom och förtryck?
Läs mer

#eu-politik #eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

26 augusti 2024

Utvecklingsfrågor i det nya Europaparlamentet

Valresultatet i juni innebar att högerpartier fick fler mandat och den liberala och den gröna gruppen tappade mandat i parlamentet. Det kan komma att påverka EU:s utvecklingspolitik en hel del.
Läs mer

#eu-politik #eu-valet #eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

6 december 2023

EU:s bistånd: Långt kvar till målet om klimatfinansiering

EU och dess medlemsstater behåller sin ställning som världens största biståndsgivare, med en budget som uppgick till 92,8 miljarder euro under 2022. I sin årliga biståndsrapport redogör kommissionen för vilka insatser som finansierats i förhållande till målen.
Läs mer

#eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

2 oktober 2023

EU-nyheter du vill ha koll på – oktober 2023

Parlamentet stöder ökad budget och klubbar nya regler efter Qatar-gate, och mångmiljonsatsning mot våld mot kvinnor hade "begränsad effekt". Läs våra EU-nyheter om hållbar global utveckling.
Läs mer

#eu-politik #eu:s budget #jämställdhet

Nyheter

2 oktober 2023

Parlamentet stödjer ökad EU-budget

Europaparlamentet står bakom kommissionens förslag att öka EU:s fleråriga budget, men anser att kommissionens förslag är ett absolut minimum för att möta de många utmaningar som unionen ska hantera. Av de svenska ledamöterna röstade bara MP för ökad budget.
Läs mer

#eu-politik #eu:s budget

Nyheter

4 juli 2023

EU(-nyheter du vill ha koll på - Juli

Ministerrådets överenskommelse om asyl- och migrationspakt kritiseras, EU-kommissionen föreslår ökade anslag för global utveckling och CONCORD Europa granskar genomförandet av GAP III. Läs uppdateringar från EU-nivån kring frågor om rättvis och hållbar global utveckling.
Läs mer

#eu-politik #eu:s budget

Nyheter

4 juli 2023

EU:s budget till global utveckling ökar

EU-kommissionen föreslår ökade anslag för externa åtgärder och utveckling, men lägger liten vikt vid klimatkrisen och livsmedelsförsörjning. Det framgår av förslaget till reviderad långtidsbudget.
Läs mer

#eu:s budget

Nyheter

5 maj 2023

EU-nyheter du vill ha koll på – maj

EU:s långtidsbudget ses över i tider av kris, parlamentet klubbar klimatlagar och fördömer dödsstraff, och partneravtalet post-Cotonou motarbetas av Ungern och Polen. Läs det senaste från EU inom rättvis och hållbar global utveckling.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #eu-politik #eu:s budget #jämställdhet #migration och utveckling #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

4 maj 2023

Ny chans att nå de Globala målen när EU:s långtidsbudget ses över

Covid-19-pandemin och den ryska invasionen av Ukraina har medfört att framsteg som gjorts för att minska fattigdom och ojämlikheter har rullats tillbaka. Mot denna bakgrund ses EU:s långtidsbudget över, vilket innebär en möjlighet för EU att förnya sitt åtagande att uppnå de Globala målen.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #eu-politik #eu:s budget

Nyheter

24 november 2022

EU-nyheter du vill ha koll på – november

EU är en tung spelare för klimaträttvisa, jämställdhet och Agenda 2030. Här har vi samlat några av den senaste periodens beslut, rapporter och betänkanden på EU-nivå. Läs och få koll!
Läs mer

#eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd

1 2 3 6