Nyheter

30 april 2025

Privata aktörers roll i EU:s bistånd ifrågasätts i ny studie

EU:s officiella bistånd och dess fokus på fattigdomsbekämpning bör bevaras och stärkas. Satsningen Global Gateway kan utgöra ett bidrag för exempelvis klimatomställning, men fattigdomsbekämpning riskerar att hamna i skymundan. Det är två slutsatser från en studie som nyligen presenterades för parlamentets utvecklingsutskott.
Läs mer

#eu-politik #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

28 april 2025

EU:s chans till nya relationer med världen när USA backar

När USA drar sig tillbaka bör EU ta chansen att bygga nya starka relationer till omvärlden – även långt utanför Europas gränser. Unionen måste börja argumentera för grundvärderingar som demokrati och mänskliga rättigheter. Det var två perspektiv som lyftes under CONCORD Sveriges seminarium i riksdagen i samarrangemang med ledamöter från C och M. – Jag tror det är allvarligt om vi bara jobbar med närområdet. Världen är liten och den tränger sig på, sa Olof Skoog på EU:s utrikestjänst.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #eu-politik #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet

Verksamhetsberättelse 2024 (2024)

2024 var ännu ett år av turbulens i världen: klimatkrisen fortsätter skörda offer, fler krig än någonsin rasar, och jämställdheten backar. Samtidigt förändras spelreglerna för det svenska biståndet. I dessa svåra tider har medlemmar delat, stöttat och kommit samman. De har samarbetat i vår verksamhet, i debatten, i riksdagen, i dialogen med regering och med Sida.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #eu-valet #eu:s och sveriges bistånd #företagande och mänskliga rättigheter #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa #verksamhetsberättelse

Nyheter

16 april 2025

EU:s civilsamhälle under press – nu slår hundratals organisationer tillbaka

Kampen om civilsamhällets möjlighet till påverkansarbete i EU går vidare. Nu har 570 EU-organisationer skrivit ett upprop mot ytterhögerns kampanj mot civilsamhället. Här samlar vi länkar och artiklar i frågan.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik

Nyheter

20 februari 2025

EU skär ner på biståndskontor: Blir 18 hubbar

Biståndspersonal försvinner från EU-delegationer i 80 länder. Istället ska de koncentreras till 18 regionala hubbar, enligt ett förslag från EU-kommissionen.
Läs mer

#eu-politik #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

4 februari 2025

Bakslag för hållbarhetsarbetet i EU

När EU vill öka sin konkurrenskraft är det skyddet av mänskliga rättigheter och miljö som får betala. Förslaget om en sammanslagning av flera hållbarhetslagar riskerar att ta arbetet flera steg bakåt.
Läs mer

#eu-politik #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

22 januari 2025

EU förbjuder organisationer att träffa beslutsfattare

EU-kommissionen vill begränsa civilsamhällets möjligheter att träffa och kommunicera med EU-institutioner, i alla fall om de finansieras av EU.  Idag debatterar EU-parlamentet frågan.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik

Nyheter

13 januari 2025

Striden om stålarna i EU:s långtidsbudget

I år börjar förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget som ska gälla 2028–2034. Vad står på spel för människor som kämpar mot fattigdom och förtryck?
Läs mer

#eu-politik #eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

11 november 2024

EU:s människorättsfarliga migrationspolitik

Här har vi samlat tips på vidare läsning om migration och asyl, mänskliga rättigheter och risker med att finansiera insatser för att motverka migration.
Läs mer

#eu-politik #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

4 oktober 2024

Från humanitära kriser till geopolitik: Så ser de nya kommissionärernas uppdrag ut

Flera av de föreslagna EU-kommissionärerna har uppdrag som berör globala rättvisefrågor. Vi har läst instruktionerna för kommissionärerna för Medelhavet och humanitära insatser, samt för utrikeschefen. Ingen av dem har i uppdrag att inkludera civilsamhället.<br /> <br />
Läs mer

#eu-politik #eu:s och sveriges bistånd

1 2 3 9