Nyheter

19 februari 2024

Ny rapport: EU:s bistånd skiftar fokus

EU:s bistånd är mitt uppe i en stor förändring: från fokus på fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter till fokus på egenintresse – en förändring som kan vara svår att vrida tillbaka. Det är några av slutsatserna i en rapport från tankesmedjan ECDPM, som intervjuat högt uppsatta tjänstepersoner i EU-maskineriet.
Läs mer

#eu-politik #eu:s och sveriges bistånd

Rekommendationer

12 februari 2024

Brev till riksdagsledamöter inför utrikespolitiska debatten 2024

Den 14 februari presenterar regeringen sin utrikesdeklaration i riksdagen, vilket följs av debatt. Här är CONCORD Sveriges råd till ledamöter som vill lyfta Sveriges ansvar för en rättvis och hållbar global utveckling.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #biståndsdebatten #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

7 februari 2024

Civilsamhället varnar för ny EU-lag

Nyligen lade EU-kommissionen fram ett lagförslag för att skydda unionen från utländskt inflytande. Nu väcks farhågor om att civilsamhällesorganisationer kommer att misstänkliggöras och att EU:s arbete för demokrati utanför unionen ska tappa i trovärdighet.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik

Nyheter

7 februari 2024

Så ser belgiska EU-ordförandeskapets prioriteringar ut

Belgien kommer under sitt ordförandeskap att fokusera på rättsstat och konkurrenskraft. Även en grön omställning och asyl- och migrationsfrågor är prioriterade.
Läs mer

#eu-politik

Nyheter

6 december 2023

EU-nyheter du vill ha koll på – december 2023

Regeringens EU-deklaration, svalt intresse för EU:s avtal med länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, och lag om att utvinna råvaror klubbad. Läs EU-nyheter med koppling till hållbar global utveckling.
Läs mer

#eu-politik

Nyheter

6 december 2023

Varken Sveriges eller EU:s bistånd har gått till Hamas

Varken svenskt bistånd eller EU-bistånd har gått till organisationer med koppling till terrorrörelser. Det visar utredningar av biståndet till Palestina.
Läs mer

#eu-politik #eu:s och sveriges bistånd

Nyheter

24 november 2023

EU:s handlingsplan för jämställdhet förlängs – men når inte sina mål

EU förlänger sin handlingsplan för jämställdhet så att den sammanfaller med långtidsbudgeten. <br /> – Om ett policypapper och en budget inte hänger samman så tappar man effektivitet, transparens och samordning. Nu blir det lättare att få genomslag för handlingsplanen, säger Sara Österlund på RFSU.
Läs mer

#eu-politik #jämställdhet

Nyheter

8 november 2023

Vad ska EU driva på klimattoppmötet COP28?

EU:s medlemsländer ska gå före för att dubbla finansieringen till global klimatanpassning, men ger inga löften om nya pengar till skador och förluster. Det framgår av rådsslutsatserna inför klimattoppmötet i Dubai.
Läs mer

#eu-politik #miljö- och klimaträttvisa

Nyheter

7 november 2023

Jämställdhet i fokus för spanska ordförandeskapet

Spanien vill att EU fokuserar på jämställdhet i utvecklingssamarbetet och stöttar den sociala, ekologiska och digitala omställningen i länder utanför unionen. Det framkom när det spanska ordförandeskapet presenterade sina prioriteringar för parlamentets utvecklingskommitté.
Läs mer

#eu-politik

Nyheter

7 november 2023

EU-nyheter du vill ha koll på november 2023

Jämställdheten i EU:s utvecklingspolitik har ökat och fyra av fem svenskar tycker att EU ska prioritera global fattigdomsbekämpning. Och så har det spanska ordförandeskapet presenterat sina prioriteringar. Läs uppdateringar om hållbar global utveckling från EU-nivån.
Läs mer

#eu-politik

1 2 3 6