I november 2024 meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hon tänker gå fram med ett förslag om att slå samman två lagar om företags hållbarhetsrapportering (CSRD) och ansvar för mänskliga rättigheter och miljö i leverantörskedjorna (CSDDD). Tillsammans med EU-taxonomin, regelverket för hållbara investeringar, ska de bilda lagstiftningspaketet Omnibus.
Bakgrunden är arbetet med att öka EU:s konkurrenskraft, lanserat i januari som ”Konkurrenskraftskompassen”. Kommissionen har pekat ut de hållbarhetskrav som europeiska företag måste uppfylla som ett hinder för tillväxt. Tyskland har uppmanat kommissionen att skjuta upp kraven på små och medelstora företag att hållbarhetsrapportera enligt CSRD. Frankrike har föreslagit en lagstiftningspaus för både CSRD och lagstiftningen om företagens hållbarhetsansvar i leverantörskedjan, CSDDD. Enligt ett dokument som nyhetstjänsten Politico tagit del av vill den franska regeringen skjuta upp införandet av CSRD med två år samt att CSDDD skjuts upp på obestämd tid.” Även den konservativa gruppen i parlamentet, EPP, vill försvaga flera hållbarhetslagar med hänvisning till att de försämrar europeisk konkurrenskraft.
Civilsamhället protesterar
Miljö-, människorätts-, konsument- och fackliga organisationer har kritiserat kommissionens planer. I ett upprop från 270 organisationer skriver de: ”Att prioritera snäva affärsintressen framför det gemensamma bästa är varken acceptabelt eller en hållbar ekonomisk strategi.” De kräver att kommissionen ska ge garantier för att det inte ska ske en tillbakagång för regelverket.
Den 26 februari ska kommissionen behandla Omnibus – förslaget om att förenkla hållbarhetskraven för företag. European Coalition for Corporate Justice skriver i ett annat upprop, som samlar 170 civilsamhällesorganisationer, att Omnibus inte bara hotar att försvaga skyddet av miljön och mänskliga rättigheter utan också skapar osäkerhet för företag som redan anpassat sig till CSDDD. ”Förslaget belönar företag som inte har anpassat sig till regelverket” skriver de, och kräver att EU ska hålla sig till den överenskomna tidslinjen för att genomföra regelverken på nationell nivå.
”Förslaget belönar företag som inte har anpassat sig till regelverket”
170 civilsamhällesorganisationer
Sverige stödjer regellättnad
EU-minister Jessica Rosencrantz (M) säger att regeringen välkomnar kommissionens översyn och nämner 25 procent minskad regelbörda som ett mål. Enligt Rosencrantz innebär förenklade regler inte en sänkt ambitionsnivå för klimat- och hållbarhetsarbetet.
Medlemmar i CONCORD Sverige har kritiserat regeringens agerande i samband med att CSDD-direktivet skulle antas. Och när regeringen i slutet av 2024 tillsatte en särskild utredare som ska se över hur direktivet kan omsättas i svensk lag gavs den i uppdrag att utgå ifrån minimikraven. Swedwatch kommenterade att den låga ambitionsnivån ”riskerar att urholka lagstiftningens potential och försämra Sveriges förmåga att ställa om till en hållbar samhällsekonomi”.