Här samlar vi brev vi skickat till beslutsfattare och andra uttalanden från CONCORD Sverige inom våra prioriterade frågor.

Uttalande

21 november 2023

Brev till statssekreterare Diana Janse inför mötet med EU:s biståndsministrar

EU:s jämställdhetsarbete möter motstånd – därför behöver Sverige trycka på i rådet. Det skriver CONCORD Sverige till statssekreterare Diana Janse inför hennes möte med EU:s biståndsministrar.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet

Uttalande

16 oktober 2023

COP28: Sverige och EU måste växla upp arbetet för klimaträttvisa

Klimatkrisens konsekvenser blir allt mer uppenbara, och är ofta värst för grupper som bidragit minst till problemet. Som rika aktörer med stora utsläpp av växthusgaser behöver Sverige och EU visa starkt ledarskap för klimaträttvisa under FN:s klimatförhandlingar i december. Det uppmanar 27 medlemmar i CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Miljö- och klimaträttvisa inför COP28 i Förenade Arabemiraten.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Uttalande

4 september 2023

Brev till statssekreterare Diana Janse inför det informella mötet med EU:s biståndsministrar

Sverige bör ta fram en handlingsplan för genomförandet av Agenda 2030, och både EU:s och Sveriges politik behöver bli mer samstämmig. Det skriver vi i brev till statssekreterare Diana Janse inför det informella mötet mellan EU:s biståndsministrar.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #eu:s och sveriges bistånd

Uttalande

28 november 2022

Brev till biståndsminister Johan Forssell inför möte med EU:s biståndsministrar

Sverige bör driva på för stärkt lokalt ägarskap kring stödet till både Ukraina och Afghanistan, och höja sin röst för sociala trygghetssystem i Afrika. Det skriver CONCORD Sverige till bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell inför hans möte med EU:s biståndsministrar den 28 november 2022.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet

Uttalande

24 oktober 2022

Sverige och EU måste välja vägen mot klimaträttvisa under COP27

Klimatkrisen drabbar redan samhällen hårt, och ofta blir konsekvenserna värst för grupper som bidragit minst till problemet. Som stora utsläppare av växthusgaser behöver Sverige och EU visa starkt ledarskap för klimaträttvisa under FN:s klimatförhandlingar. Det uppmanar 21 medlemmar i CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Miljö- och klimaträttvisa inför COP27 i Egypten.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Uttalande

12 oktober 2022

Fem råd till modiga ledamöter som tar ansvar för världen 

De kommande fyra åren kommer den nyvalda riksdagen att ta beslut om frågor som påverkar även människor utanför Sveriges gränser. CONCORD Sverige har skickat ett brev med fem rekommendationer till ledamöter som vill ta internationellt ansvar.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #miljö- och klimaträttvisa

Uttalande

30 september 2022

Till V, MP, L, C, S och KD: Fortsätt försvara biståndet!

Inför valet samlade vi in 20 431 underskrifter från människor som vill ha ett löfte från våra politiker att ge minst 1% av bruttonationalinkomsten (BNI) i bistånd till människor som lever i fattigdom och förtryck. Nu har vi lämnat över underskrifterna till de nyvalda riksdagsledamöterna. Detta brev har vi skickat till Vänsterpartiets, Miljöpartiets, Socialdemokraternas, Liberalernas, Kristdemokraternas och Centerpartiets riksdagsgrupper.
Läs mer

#biståndsbudget #biståndsdebatten #biståndsdebatten i media

Uttalande

30 september 2022

Till M och SD: SKÄR INTE I BISTÅNDET!

Inför valet samlade vi in 20 431 underskrifter från människor som vill ha ett löfte från våra politiker att ge minst 1% av bruttonationalinkomsten (BNI) i bistånd till människor som lever i fattigdom och förtryck. Nu har vi lämnat över underskrifterna till de nyvalda riksdagsledamöterna. Detta brev har vi skickat till Sverigedemokraternas och Moderaternas riksdagsgrupper.
Läs mer

#biståndsbudget #biståndsdebatten #biståndsdebatten i media

Uttalande

20 maj 2022

Brev till biståndsminister Matilda Ernkrans inför EU-möte

Ökat stöd till hållbart jordbruk, samlat ansvar för att flyktingar från Ukraina får tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt stärkt stöd till de minst utvecklade länderna. Den 20 maj har biståndsminister Matilda Ernkrans möte med EU:s biståndsministrar och i detta brev tar CONCORD Sverige upp de områden som vi vill att hon lyfter.
Läs mer

#eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #migration och utveckling

Uttalande

17 maj 2022

25 organisationer vill se löfte om fortsatt feministisk utrikespolitik

Inför valet 2022 uppmanar vi alla svenska partier att ge ett löfte om att Sverige kommer att fortsätta att stå upp för global jämställdhet och alla flickors och kvinnors mänskliga rättigheter. Det skriver 25 medlemsorganisationer i CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp.
Läs mer

#jämställdhet

1 2 3 13