För att stärka civilsamhällets demokratiska utrymme har OECD-länderna, däribland Sverige, enats om 28 principer och åtaganden i Rekommendationen för stöd till civilsamhället. I brevet från de 340 organisationerna listas fem punkter där Sveriges agerande står i motsats till DAC-rekommendationen. De underskrivande organisationerna uttrycker chock över att Sida säger upp alla avtal under civilsamhällesstrategin per den 31 december 2024.
1. Meningsfulla och inkluderande konsultationer och tillbörlig aktsamhet
1 750 organisationer världen över berörs av beslutet. Ingenting tyder på att dessa konsulterades innan beslutet togs.
2. Flexibelt och förutsägbart stöd, både programstöd och kärnstöd
Tidsramen för att skicka ett första konceptpapper (concept note) är mycket kort, vilket skapar mycket dåliga förutsättningar för utvecklingssamarbetet.
3. Investeringar i det lokala civilsamhällets ledarskap i partnerländer
Många organisationer i det globala syd och det globala nord arbetar proaktivt med att förflytta makt och resurser till det globala syd. Det är komplexa processer som också kräver rätt förutsättningar vad gäller finansiering.
4. Möjliggörande av jämlika partnerskap
Att öka stödet direkt till lokala organisationer är bra men även organisationer i givarländer har roller att spela. Sidas abrupta beslut lämnar inget utrymme för civilsamhället att gemensamt utvärdera och fortsätta reformera arbetssätt.
5. Gör ingen skada
Sidas agerade kommer att medföra negativa konsekvenser för civilsamhället i flera länder, vilket exempel från när Storbritannien och Kanada genomfört plötsliga nedskärningar visar.
Brevet avslutas med att påpeka att Sverige just nu är en av ordförande i Global Partnership for Effective Development Cooperation, och därför bär ett extra ansvar för att arbeta med inkluderande partnerskap och säkra transparens.