Uttalande

10 september 2024

Brev till riksdagsledamöter hösten 2024

#agenda 2030 och samstämmighet

Våra folkvalda har ett åtagande att stärka Sveriges bidrag till en rättvis och hållbar global utveckling. Vi påminner om detta. Läs vårt brev till riksdagsledamöterna inför riksdagens öppnande.

Detta brev skickades till riksdagsledamöter i utskott med ansvar för genomförandet av Agenda 2030, inför riksdagens öppnande den 10 september 2024

Ditt viktiga uppdrag för världen 

För drygt 20 år sedan fattade riksdagen ett historiskt beslut – att all svensk politik – nationell och internationell – ska bidra till en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar global utveckling.  

Det är ett åtagande som förpliktigar. Som världen ser ut idag kan uppgiften för en enskild riksdagsledamot te sig en aning utmanande. Krig och konflikt, ökad fattigdom och hunger, accelererande klimatförändringar samt tillbakagång för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i många länder pressar tillbaka tidigare framsteg och gör att majoriteten av de Globala målen i Agenda 2030 inte ser ut att kunna nås. 

Samtidigt finns det inget alternativ till att göra allt som står i vår makt för att skapa en tryggare och mer hållbar värld. I Sverige finns resurser och kunskap och ett stort engagemang för de Globala målen på många håll inom den privata sektorn, civilsamhället, fackföreningar, samt kommuner och regioner. Det är därför nu, mer än någonsin, viktigt att prioritera arbetet med Agenda 2030. 

Vi hoppas på dig 

Det är här du kommer in. Som riksdagsledamot har du möjlighet att påverka frågor som rör Sveriges bidrag till en hållbar och rättvis utveckling i vår omvärld. Alla utskott har på något sätt ansvar för områden som har ett internationellt perspektiv.  

Vi har tagit fram 90 rekommendationer och en omfattande analys (Barometer 2024) som kan hjälpa dig i ditt arbete. Vi tror att den kan vara användbar i samband med att du och ditt parti tar fram motioner i höst, i det löpande arbetet i utskotten, och i ditt partis politikutveckling. 

Rapporten analyserar och ger rekommendationer för sex tematiska områden: Jämställdhet i utrikes- och utvecklingspolitiken, företags ansvar för mänskliga rättigheter, miljö- och klimaträttvisa, fred och säkerhet, handel och utvecklingsfinansiering. 

Barometer 2024 är också perfekt läsning inför regeringens skrivelse om genomförandet av Agenda 2030, som ska lämnas till riksdagen före årsskiftet. 

Om du vill träffas och prata mer om Barometern och vad du kan göra i din roll som riksdagsledamot är det bara att höra av dig. Plattformen CONCORD Sverige samlar 80 civilsamhällesorganisationer med expertis i globala frågor – vi bidrar gärna med den in i ditt arbete!