Nyheter

10 april 2024

CONCORD Sverige till regeringen: Säg nej till EU-lagen om kontroller av civilsamhället

#civilsamhällets demokratiska utrymme

EU-kommissionens lagförslag om finansiering från tredje länder riskerar att stigmatisera civilsamhället och underminera unionens arbete för demokrati i andra länder. 13 medlemmar i CONCORD Sverige uppmanar regeringen att inte ställa sig bakom förslaget.

I december 2023 presenterade EU-kommissionen ett förslag på en lag som syftar till att skydda europeiska demokratier mot utländsk inblandning. Förslagets kallas Defence of democracy och dess övergripande mål är att skapa nationella register över organisationer som får finansiering från tredje länder. 

CONCORD Sveriges arbetsgrupp för civilsamhällets demokratiska utrymme har skrivit ett remissvar där de undertecknande organisationerna uppmanar Sveriges regering att inte stödja direktivet (2019/1937). Trots goda intentioner att skydda EU:s demokratier och motverka desinformation anser organisationerna att förslaget inte löser problemen. Istället riskerar det att underminera EU:s roll som demokratisk förebild och stigmatisera civilsamhällesorganisationer. 

Patrik Desthon, policy- och påverkansrådgivare på Olof Palmes Internationella Center, varnar för att lagförslaget minskar civilsamhällets utrymme att demokratiskt kunna påverka. 

– Liknande lagförslag är på tapeten i flera andra länder, inklusive Bosnien-Hercegovina, Ungern, Serbien och Turkiet, alla mötta med hård kritik från EU. Men hur kan denna kritik få betydelse om EU själv antar liknande lagar? Den typ av lagstiftning som kallas ”utländska agentlagar” underminerar inte bara civilsamhällets handlingsutrymme, utan också EU:s egna möjligheter att främja demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter hos sina medlemsländer, kandidatländer och länder med vilka EU har handelsavtal, säger Patrik Desthon.. 

EU-kommissionen har ännu inte fattat ett beslut och när det ska ske är i dagsläget oklart. Men för att bäst kunna påverka beslutet menar Patrik Desthon att det är mycket viktigt att göra sin röst hörd genom att tillsammans protestera.

– Mot denna bakgrund är det avgörande att vi, tillsammans med en bred allians av europeiska civilsamhällesorganisationer, reagerar mot lagstiftning som strävar efter ökad reglering, minskat handlingsutrymme och ökad övervakning av civilsamhället. Att möta Rysslands försök att infiltrera val i EU är viktigt, men det ska inte göras på bekostnad av civilsamhället. Civilsamhället och en oberoende press utgör den främsta försvarslinjen för demokrati och mänskliga rättigheter och måste skyddas och stärkas för att säkra en ljusare demokratisk framtid för alla medborgare.

Kritiken i sex punkter

Det här är organisationernas sex huvudinvändningar mot direktivet:  

  1. Lagförslaget riskerar att skada EU:s rykte som förebild för demokrati och mänskliga rättigheter, och underminera unionens trovärdighet internationellt, särskilt när det gäller möjligheten att kritisera lagstiftning som riktar sig mot civilsamhällesorganisationer i andra länder (så kallade “foreign agents laws”). 
  2. Lagförslaget kan användas för att underminera och begränsa politisk opposition och civilsamhällesorganisationer. De åtgärder som lagförslaget innehåller för att skydda organisationer mot att detta sker är otillräckliga och vaga.  
  3. Lagförslaget saknar jämställdhetsanalys och det är därför oklart om förslaget skulle kunna få olika konsekvenser för mäns respektive kvinnors organisering.  
  4. Det saknas tydliga definitioner i lagförslaget och görs till exempel inte åtskillnad på civilsamhällets rådgivande roll och privat lobbyverksamhet som drivs av ekonomiska intressen. Denna brist på tydlighet gör lagförslaget lätt att misstolka.  
  5. Lagförslaget riskerar att medföra ökade rapporteringskrav för civilsamhällesorganisationer som redan har höga rapporteringskrav. Detta blir i synnerhet kännbart för små organisationer med begränsade resurser och kapacitet och kan medföra att endast organisationer med större resurser och kapacitet kan verka.    
  6. Enligt EU-kommissionen riktas inte lagförslaget specifikt mot civilsamhällesorganisationer. Men liknande lagar har runtom i världen använts av regeringar för att hota, begränsa och stänga ner organisationer godtyckligt. 

CONCORD Sveriges arbetsgrupp för civilsamhällets demokratiska utrymme kommer att fortsätta att bevaka denna fråga.

Läs hela remissvaret här.  

Läs vår intervju med bland andra European Partnership for Democracy: Civilsamhället varnar för ny EU-lag

Dessa medlemmar står bakom remissvaret:

Act Svenska kyrkan
Diakonia
Fonden för mänskliga rättigheter, MR-fonden
IM, Individuell Människohjälp
Kvinna till Kvinna
Kristna Fredsrörelsen
Olof Palmes Internationella Center
Plan International Sverige
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL
Svenska missionsrådet, SMR
Swedwatch
We Effect
Östgruppen