Brevet skickades till statssekreterare Diana Janse inför mötet med EU:s biståndsministrar i Bryssel den 7 maj 2024.
Bästa Diana Janse,
Med anledning av pågående diskussioner i Bryssel om halvtidsutvärderingen av EU:s externa instrument och mötet med biståndsministrarna den 7 maj så har CONCORD Europa tagit fram rekommendationer. CONCORD Europa representerar 26 nationella plattformar och 27 internationella nätverk. CONCORD Sverige är den nationella plattformen i Sverige, och nedan har vi i några punkter summerat det viktigaste att ta med in i diskussionerna.
Halvtidsutvärdering av NDICI/Global Europe-instrumentet
Som framgår av den senaste översynen av EU:s fleråriga budgetram riskerar fokus för EU:s politik för internationellt samarbete att flyttas bort från fattigdomsbekämpning och från att främja jämlikhet, mänskliga rättigheter och långsiktigt hållbar utveckling i partnerländerna.
Vi uppmanar EU:s medlemsländer att utnyttja halvtidsutvärderingen av NDICI/Global Europe-instrumentet till att visa EU:s pålitlighet som partner. Utvärderingen är ett tillfälle för rådet att på nytt bekräfta det avgörande bidraget från NDICI/Globala Europa till uppfyllelsen av Agenda 2030 och behovet att anpassa det offentliga utvecklingsbiståndet (ODA) till partnerländernas särskilda utvecklingsbehov, särskilt de minst utvecklade länderna i enlighet med FN:s mål att öronmärka 0,15 procent av bruttonationalinkomsten till deras utveckling.
EU:s engagemang i fragila kontexter
Vi varnar för nedskärningar eller nedprioriteringar av program i länder som har ansträngda relationer med EU och betonar vikten av att upprätthålla biståndet i fragila kontexter för att förhindra ytterligare svårigheter och instabilitet. Detta skulle inte bara kraftigt begränsa uppfyllelsen av Agenda 2030, utan också få dramatiska långsiktiga effekter för dessa länder, samt för EU. Att avbryta, pausa eller villkora biståndet i länder där EU:s relation med samarbetslandets styre kännetecknas av diplomatiska spänningar för med sig allvarliga risker. Dessa risker bör alltid noga beaktas och konsekvenserna analyseras. I de flesta fall bör också relationerna med andra aktörer än regeringen stärkas i samarbetsländerna, så att EU anpassar och ökar sitt stöd till aktörer i civilsamhället och andra oberoende krafter för demokrati, jämställdhet och hållbar, fredlig utveckling.
Global Gateway-strategin
Ett meningsfullt deltagande av civilsamhällets organisationer i politiska processer och beslutsprocesser är avgörande för att säkerställa inkluderande och effektiva strategier och program. Deras engagemang hämmas dock av bristande tillgång till finansieringsmöjligheter, otillräckligt samråd på landnivå och brist på transparens kring finansieringsbeslut inom Global Gateway-strategin och Team Europe-initiativen.
I pågående diskussion om genomförandet av Global Gateway bör rådet bekräfta sitt åtagande att stödja civilsamhällesorganisationer som aktörer i egen rätt, i enlighet med Meddelandet om EU:s samarbete med det civila samhället på området yttre förbindelser, och uppmana kommissionen att garantera systematisk medverkan och tillgång till finansieringsmöjligheter bland annat genom att fastställa öronmärkta budgetar för civilsamhället organisationerna på lokal nivå, särskilt lokala kvinnorättsorganisationer.
Vi hoppas att ovanstående inspel tillsammans med det bifogade brevet från CONCORD Europa bidrar till Sveriges arbete i EU, och ser fram emot fortsatt dialog om utvecklingsfrågorna på EU-nivå. Vi följer gärna upp i en form som passar dig och dina kollegor efter mötet.
Vänliga hälsningar
Petra Tötterman Andorff
Ordförande CONCORD Sverige
CONCORD Europas brev till kommissionären för internationella partnerskap
CONCORD Europa har skrivit ett brev till EU-kommissionären för internationella partnerskap, Jutta Urpilainen, liksom till utrikesrepresentanten Josep Borrell.