Nyheter

6 december 2023

EU:s bistånd: Långt kvar till målet om klimatfinansiering

#eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd #miljö- och klimaträttvisa

EU och dess medlemsstater behåller sin ställning som världens största biståndsgivare, med en budget som uppgick till 92,8 miljarder euro under 2022. I sin årliga biståndsrapport redogör kommissionen för vilka insatser som finansierats i förhållande till målen.

EU:s bistånd motsvarade 43 procent av det globala biståndet 2022, och 0,59 procent av EU:s BNI. Det framgår av EU-kommissionens årliga rapport om genomförandet av EU:s bistånd.

EU har en bit kvar för att nå den här budgetperiodens finansieringsmål för jämställdhet, klimatförändringar och biologisk mångfald. Däremot är man på god väg när det gäller utbildning, pådrivet av Jutta Urpilainen, kommissionär för internationella partnerskap, och har med råge nått målen för finansiering till mänsklig utveckling och migration.

När det gäller migration och stöd till Ukraina har EU varit en snabbfotad och effektiv aktör. Det visar att unionen kan möta stora globala kriser om den bara vill.

Benjamin Hauville, EU-expert på CONCORD Sverige

– När det gäller migration och stöd till Ukraina har EU varit en snabbfotad och effektiv aktör. Det visar att unionen kan möta stora globala kriser om den bara vill. Vi måste fortsätta att trycka på för att EU ska nå alla sina åtaganden om till exempel jämställdhet, klimatfinansiering eller skydd av den biologiska mångfalden, säger Benjamin Hauville, EU-expert på CONCORD Sverige.

I tabellen nedan visas andelen av EU:s budget för yttre åtgärder 2022 per sektor. Merparten av denna budget, 98,7 procent, klassas som officiellt bistånd, ODA.

Sektor Andel av budgeten i procentMål för 2027, dit EU:s nuvarande långtidsbudget sträcker sig. I procent.
Klimatförändringar21,530
Skydda biologisk mångfald 5,67,5 procent till 2025
10 procent till 2027
Skydda miljön25,6
Stärka investeringsklimatet51,2
Aid for trade, handelsstöd15,6
Aid for trade till de minst utvecklade länderna2,4 procent (15,5 procent av det totala handelsstödet går till de minst utvecklade länderna)
Handelsfrämjande0,1
Migration och flyktingar13,610
Sköra stater24
Social integration och mänsklig utveckling32,420
Nutrition7,32,5 miljarder
Utbildning9,210
Bekämpa ökenspridning2,7
Sektorer dit EU:s bistånd har gått. Samma insatser kan omfatta flera olika sektorer, vilket förklarar varför totalsumman blir mer än 100 procent.

I vissa fall visar rapporten hur stor andel av antalet nya åtgärder (till skillnad från andel av budgeten) som utgörs av vissa sektorer:

SektorAndel av antalet insatser, totalt 892, i procentMål för 2027, dit EU:s nuvarande långtidsbudget sträcker sig. I procent.
Jämställdhet och kvinnors egenmakt (andel av de nya åtgärderna)71 (630 insatser)85
Inkludering av personer med funktionsnedsättning (andel av de nya åtgärderna)27,2 (243 insatser)

Fokus på Ukraina

En betydande del av EU:s biståndsinsatser riktades under 2022 mot Ukraina. 18,9 miljarder euro mobiliserades som svar på krisen, vilket inkluderar medlemsländernas bistånd och lån. Av dessa utgjorde 330 miljoner euro akut humanitärt stöd, och 220 miljoner euro omfördelades från befintliga projekt för att stödja Ukraina.

EU använde en stor del av sin buffert, den så kallade ”cushion”, för att hantera kriget i Ukraina, migrationsutmaningar och tvångsförflyttningar. Det har väckt oro bland medlemsstaterna och civilsamhället för att det ska leda till minskad flexibilitet för att hantera andra oväntade kriser i framtiden.

Biståndsutdelning och mål

Afrika förblev den region som mottog störst bistånd från EU under 2022. Turkiet var det enskilda land som mottog mest bistånd, följt av Ukraina. De minst utvecklade länderna fick cirka 13 procent av EU:s bistånd under 2022.

Läs mer: AidWatch-rapporten för 2022