Inför internationella kvinnodagen publicerade EU-kommissionen en Färdplan för kvinnors rättigheter. Samtidigt pågår en utvärdering av EU:s tredje handlingsplan för jämställdhet (Gender Action Plan, GAP III), och förberedelserna inför antagandet av en uppdaterad handlingsplan, GAP IV.
Till skillnad från GAP är färdplanen ingen handlingsplan. Den säger inget om vilka aktörer som ska genomföra politiken, om resurssättning, tidsplan eller mekanismer för uppföljning eller ansvarsutkrävande. Däremot understryks att EU ska fortsätta röra sig i riktning mot ökad jämställdhet och uppfyllandet av kvinnor och flickors mänskliga rättigheter, och vikten av att inte tappa fart i arbetet. Färdplanen tar ett helhetsgrepp på jämställdhet genom att presentera åtta principer som ska genomsyra in- och utrikespolitiken.
Färdplanen inkluderar både EU:s inrikes- och utrikespolitik, men områdena presenteras separat. Exempelvis agendan för kvinnor, fred och säkerhet som alla stater har en skyldighet att genomföra hade tjänat på att tas upp på ett integrerat sätt eftersom frågor om internationell fred och säkerhet står högt på agendan inom EU, och kommer ha stor påverkan på EU:s yttre förbindelser framöver.
CONCORD Europa publicerade år 2024 egna principer för jämställdhetsarbetet i EU:s utrikespolitik, som CONCORD Sveriges arbetsgrupp för jämställdhet bidrog till: Intersectional feminist policy-making for EU External Action: 10 pinciples. Dessa principer bör vägleda EU:s arbete framåt med att ta tillvara principerna i färdplanen på ett inkluderande sätt som inte lämnar någon utanför.