Hösten 2014 aviserade statsminister Stefan Löfven en nystart för regeringens Politik för global utveckling. Barometern visar att regeringen sedan dess gjort flera framsteg i att förbättra rutinerna för hur PGU ska genomföras och gett frågan hög prioritet.
Samtidigt visar granskningen att flera departement har fortsatt att fatta beslut som går stick i stäv med målen för PGU – att all svensk politik ska bidra till, eller åtminstone inte motverka, en globalt hållbar utveckling. Ett exempel är finansminister Magdalena Anderssons beslut att inte agera tydligt mot skatteflykt som är ett erkänt hinder för utveckling i fattiga länder. Regeringen visar att den förstår vikten av att bekämpa skatteflykt, men i praktiken har inga konkreta åtgärder genomförts.
En enkät som genomförts i samband med Barometer 2016 visar även att drygt hälften av departementen uppger att de inte stött på några målkonflikter mellan PGU och beslut på sitt område de senaste två åren, samtidigt som Barometern identifierar flera sådana. Det är anmärkningsvärt och visar att det saknas tydliga instruktioner för hur målkonflikter ska definieras och identifieras.
Barometer 2016 analyserar Sveriges genomförande av PGU på områdena:
- Säkerhet
- Migration
- Skatteflykt
- Klimat
- Företag och mänskliga rättigheter
- Handel och investeringar
Under hösten 2016 presenterade regeringen sin PGU-skrivelse, som beskriver hur departementen tagit hänsyn till PGU i den politik som förts och hur man planerar att göra det i den närmaste framtiden. Skrivelsen ”Politik för global utveckling i genomförandet av Agenda 2030” är uppbyggd runt de 17 Globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. CONCORD Sverige publicerade i oktober 2016 en analys av skrivelsen.
Om Barometerrapporterna:
Vartannat år tar regeringen fram en skrivelse till riksdagen om hur de har arbetat med Sveriges samstämmighetspolitik, politik för global utveckling (PGU). I samband med detta släpper CONCORD Sverige och våra medlemsorganisationer en rapport som mäter och granskar politiken. Rapporterna har tagits fram sedan 2006 och CONCORD Sverige har samordnat dem sedan 2010.