*Den fullständiga motionsanalysen på drygt 30 sidor delas enbart med medlemmarna i plattformen.
Agenda 2030 och samstämmighet
Socialdemokraterna (S) förstärker sina skrivningar om samstämmighet. Tillsammans med Miljöpartiet (MP) och Vänsterpartiet (V) kritiserar de att regeringen avskaffar PGU (Politik för global utveckling). Centerpartiet (C) tar upp EU:s direktiv om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö (CSDDD) och konkretiserar vad det innebär. MP tar steg framåt när det gäller att lägga fram skarpa förslag för olika tematiska områden.
Jämställdhet
Samtliga fyra oppositionspartier vill återinföra en feministisk utrikespolitik och samtliga beskriver kopplingen mellan kvinnor, fred och säkerhet. MP och V tar upp vikten av finansiering till kvinnorättsorganisationer och det faktum att Sverige inte når upp till de satta målen vad gäller finansiering av jämställdhetsinsatser. V ger förslag om att 50 procent av biståndet ska gå till jämställdhet och att minst 10 procent ska öronmärkas för SRHR.
Biståndets nivå
Likt förra året når varken S eller C upp till åtagandet om en procent av BNI i sina budgetar. De ger dock löften om att återgå till nivån. Oroande nog når inte heller V hela vägen fram utan landar på 0,96 procent, och med ytterligare sänkning kommande år. MP är det enda partiet som håller åtagandet.
Alla fyra oppositionspartier riktar kritik mot regeringens hantering av strategin och anslaget för biståndet till civilsamhället. MP kritiserar också politik som ställer utvecklingsbistånd och humanitärt bistånd mot varandra.
Civilsamhällets demokratiska utrymme
MP tar upp flera teman på området, och nytt innehåll är att paritet vill återställa stödet till fredsorganisationer och stärka skyddet för civilsamhällesorganisationer och journalister. S vill motverka det krympande utrymmet för civilsamhället globalt, bland annat genom en aktiv politik i EU. De tar upp stöd i Latinamerika och urfolks rättigheter. C lägger också fokus på arbetet för mänskliga rättigheter och demokratiskt utrymme genom EU. Som enda parti skriver de om utlandsmyndigheternas uppdrag för att stärka civilsamhället. V har en särskild motion om folkrörelsebiståndet, där kritik av regeringens politik förs fram.
Miljö och klimat
C utnämner klimatomställning och grön energi som en av biståndets prioriteringar och ger jämställdhetsperspektivet utrymme. De vill verka för att ekocid ska rubriceras som ett brott. S anser att det är centralt med ett ökat klimatbistånd och yrkar på att Sverige ska bidra till fonden för skador och förluster. Också MP vill se en ökning av klimatbiståndet, både till utsläppsminskning och anpassning. Som enda parti har de ett separat avsnitt om biologisk mångfald. De resonerar utförligt om begreppet klimaträttvisa och har i år också tagit in barnrättsperspektivet.
V skriver inget om klimaträttvisa eller additionellt klimatbistånd i år, utan hänvisar till sin klimatmotion från i januari i år och bekräftar att de delar i föregående års biståndsmotion som rör klimatet alltjämt ligger fast.