Nyheter

9 april 2025

Var finns pengarna till hållbar och rättvis utveckling?

#eu:s och sveriges bistånd

Behoven i världen ökar samtidigt som flera länder kapar biståndet. Men pengar som skulle kunna användas till rättvis och hållbar utveckling finns. Vi samlar några förslag.

Solidaritetsavgifter för klimaträttvisa

Industrier som förorenar miljön och spär på klimatförändringarna är underbeskattade. Det är grundprincipen för den arbetsgrupp för så kallade solidaritetsavgifter som bildades under klimattoppmötet COP28. Idén är att införa avgifter på exempelvis flyg, sjöfart, finansiella tjänster och fossilindustri för att frigöra pengar till klimatfinansiering. En fördel med den här typen av initiativ är att inte alla länder behöver komma överens, påpekade Tom Evans i arbetsgruppen när han gästade CONCORD Sveriges arbetsgrupp för miljö- och klimaträttvisa.

Enligt Global solidarity levies task force skulle en avgift på 30 dollar på flygbiljetter i ekonomiklass och 120 dollar på biljetter i första klass generera 164 miljarder dollar årligen. En skatt på utvinning av fossila bränslen, som startar på 5 dollar per ton koldioxid och ökar med 5 dollar per år, skulle kunna generera 3 500 miljarder dollar mellan 2024 och 2030. Det skulle kunna möta hela det uppskattade behovet av klimatanpassning i utvecklingsländer med råge.

Vilka beslut behövs?

Global Solidarity levies task force hoppas att mindre konstellationer av länder ska kunna driva på för att införa avgifter inom olika sektorer i anslutning till COP30.

Skulder

Världen befinner sig i en skuldkris. År 2023 lade utvecklingsländer 1 400 miljarder dollar på återbetalning av skulder. Det är en summa som skulle kunna utrota extrem fattigdom fyra gånger om.

I 33 låg- och medelinkomstländer är räntor och amorteringar på lån större än de samlade utgifterna för skola, hälsovård och sociala trygghetssystem. 3,3 miljarder människor lever i länder som lägger mer pengar på räntebetalningar än på utbildning eller hälsovård.

Ett av civilsamhällets krav inför toppmötet FFD4 är att ta initiativ till skuldhantering under FN:s ledarskap.

Egna medel till EU:s långtidsbudget

EU ligger i startgroparna för att förhandla unionens nästa långtidsbudget som ska sträcka sig från 2028–2034. CONCORD Europa och andra civilsamhällesorganisationer understryker vikten av en ambitiös biståndsbudget, och har föreslagit sätt att öka resurserna till budgeten: Joint Letter to the European Council Regarding Innovative Ways to Raise EU Own Resources – CONCORD

  • Skatt på extrem förmögenhet
  • Skatter på fossilindustrin
  • Flygskatter

Skatter och skatteflykt

Stoppa världens skatteflykt och utrota hungern – två gånger om.

Länders inhemska resurser är den viktigaste källan för att nå de Globala målen i Agenda 2030, men de kommande tio åren uppskattas världen gå miste om 4 800 miljarder dollar när rika företag och individer smiter undan skatt. Redan idag förlorar Afrika 89 miljarder dollar i skatte- och kapitalflykt varje år. (att jämföra med utvecklingsbiståndet som var 53,5 miljarder dollar till Afrika år 2022). Det skulle räcka för att utrota hungern i världen två gånger om.

Världens länder har åtagit sig att öka den inhemska mobiliseringen av resurser och verka för rättvisa skattesystem. Just nu pågår en FN-process om en bindande skattekonvention, men Sverige och EU röstade först emot den resolution som var del av denna process.

Åtgärda ojämlikhet

Den rikaste procenten i världen äger mer än 95 procent av världens befolkning. Oxfam driver på för att världens länder ska införa olika typer av skatter för de rikaste.  Ekonomisk ojämlikhet – Oxfam Sverige

Det finns stöd för detta också bland superrika personer, till exempel i initiativet Patriotic Millionaires.

Läs mer:

Ta chansen att finansiera de Globala målen i tid – CONCORD Sverige

Solidaritetsavgifter kan lösa klimatfinansieringen – CONCORD Sverige

Glappet – CONCORD Sverige