Nyheter

21 mars 2025

Kritik mot regeringens Agenda 2030-politik i riksdagen 

#agenda 2030 och samstämmighet

När skrivelsen om genomförandet av Agenda 2030 debatterades i riksdagens kammare var kritiken från oppositionen hård. “Regeringen sätter svenska intressen först i utvecklingspolitiken” sade Andrea Andersson Tay från Vänsterpartiet.

I omröstningen i kammaren om skrivelsen bifölls finansutskottets förslag, och oppositionspartiernas motioner avslogs. Vi har tidigare skrivit om partiernas kritik och förslag på riksdagsbeslut här, och regeringens skrivelse och alla relaterade dokument finns här.

Jan Ericson från Moderaterna inledde med att förklara vikten av Agenda 2030 och de Globala målen, och beskrev hur regeringens politik bidragit till målens uppfyllelse. Med en känga riktad mot tidigare regering menade han att ”andra mål måste få samma tyngd som klimatmålen”. 

Jag ger betyget Icke Godkänd till regeringen.

Eva Lindh, Socialdemokraterna

Socialdemokraternas Eva Lindh var kritisk till flera delar av skrivelsen, och sade, med anledning av budget- och personalnedskärningar, att ”jag ger betyget Icke Godkänd till regeringen”. Hon ifrågasatte också Jan Ericsons ambitionsnivå och hänvisade till att Moderaterna vid förra skrivelsen 2022 (från den socialdemokratiska regeringen) lämnade in en motion om att skrivelsen bör redogöra för hur politiken uppfyller de olika delmålen i Agenda 2030. Eva Lindh såg inget av detta i årets skrivelse, men fick inget tydligt svar från Jan Ericson om det. 

Martin Ådahl från Centerpartiet sade i sitt anförande ”att skrivelsen berör oss alla”, och exemplifierade med hur olika mål är centrala för oss människor i Sverige. Han uppehöll sig särskilt vid mål 13 om klimatförändringarna. 

Regeringen sätter svenska intressen först i utvecklingspolitiken.

Andrea Andersson Tay, Vänsterpartiet

Andrea Andersson Tay från Vänsterpartiet fokuserade också hon på mål 13 i sitt anförande, och att regeringens politik ökar utsläppen. Hon menade att ”regeringen sätter svenska intressen först i utvecklingspolitiken”, och kritiserade att de skrotat en feministisk utrikespolitik och övergivit enprocentåtagandet. Andrea Andersson Tay pekade på att Vänsterpartiet ser skatteflykt, skuldavskrivningar och bindande regler för företags påverkan på mänskliga rättigheter och miljö som centrala komponenter för en hållbar och rättvis utveckling. Hon upprepade partiets förslag om att regeringen ska återkomma med en handlingsplan, och tillsätta en politisk sammansatt kommitté för genomförandet av agendan. 

Janine Alm Ericson från Miljöpartiet gick hårt åt regeringens skrivelse, och menade att ”det skapar ett demokratiskt problem när det inte finns en reell möjlighet att granska den förda politiken”. Hon saknade exempelvis en redogörelse från regeringen för de mål- och intressekonflikter som uppstått, och hur de har behandlats. Janine Alm Ericson kritiserade vidare att regeringens skrivelse saknar en feministisk analys, och att regeringen skurit ned olika aktörers möjligheter att bidra till arbetet med Agenda 2030: den nationella samordnaren, Glokala Sverige-projektet och civilsamhället. Hon menade att civilsamhällesorganisationer ”historiskt har varit en viktig part i regeringsledda forum”, men att regeringen nu avfärdar samråd.