Julia Schalk, sexualpolitiskt sakkunnig, RFSU
Varför reser du till New York?
Den 22 september äger generalförsamlingens ”special session” om ICPD Programme of Action (se fotnot) rum. Under två år har regeringar, FN-systemet, forskare och civilsamhället följt upp innehållet i ICPD. Det har handlat till exempel om fattigdom, preventivmedel, säkra aborter, mödradödlighet och sexualundervisning. Under åren har länder även förhandlat om nya frågor som behöver läggas till den ursprungliga agendan, framför allt diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. Nu knyts säcken ihop och det är dags att fokusera på implementering.
Hur kommer du att arbeta där?
RFSU ingår i den svenska delegationen. Jag är där för att bidra med vår expertis kring sexualpolitiska frågor. RFSU är även en del av paraplyorganisationen IPPF (International Planned Parenthood Federation) så jag kommer att träffa systerorganisationer från hela världen. RFSU har en bra ingång till beslutsfattare och det är viktigt att vi använder den för att ge plats åt andra gräsrotsorganisationer eller grundar våra budskap på deras erfarenheter.
Vad bör Sverige bidra med i det kommande årets förhandlingar om post-2015 och kan svenska organisationer påverka?
Det är viktigt att de slutsatser som uppföljningsprocessen kommit fram till inkluderas i FN:s generalsekreterares syntesrapport om post-2015. Det har skett en fantastisk utveckling de senaste trettio åren, men den är ojämn. En stor del av den framtida fattigdomsminskningen är kopplad till vår förmåga att skapa möjlighet för människor att bestämma över sina kroppar, barnafödande och sexualitet. Därför måste frågor om sexuella och reproduktiva rättigheter finnas med i det kommande globala ramverket. Här gör redan post-2015-styrgruppen inom CONCORD ett viktigt arbete genom att påminna UD om denna prioritering, även när förhandlingsklimatet hårdnar.
Martin Vogel, Handläggare för ekonomisk hållbar försörjning, Svenska Kyrkans Internationella arbete:
Vad är syftet med Climate Summit?
Det har hittills visat sig svårt att frammana verkliga åtaganden från världens ledare och folk för att förhindra katastrofala klimatförändringar. Därför har FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kallat världens ledare till ett möte för att kraftsamla inför klimattoppmötet i Peru i december 2014, och framför allt inför klimattoppmötet i Paris 2015 då världen förväntas komma överens om ett nytt avtal som begränsar de globala utsläppen. Nu hoppas man att de 120 medlemsstater som kommer närvara hittar ett sätt att ingjuta ny energi i förhandlingarna.
Vad hoppas du på inför mötet?
Jag hoppas att världsledarna verkligen tar chansen att göra viktiga framsteg mot en nödvändig klimatomställning och för minskade utsläpp. Det finns många knutar i förhandlingarna som behöver lösas, och för det krävs det vilja och att länder självmant väljer att ta förhandlingarna framåt.
Du kommer även att bevaka post-2015 – hur och varför?
Svenska kyrkan arbetar aktivt med att följa och påverka utvecklingen av de nya utvecklingsmålen, både som medlem i CONCORD Sveriges styrgrupp för post-2015, och genom kyrkornas globala nätverk ACT Alliance (Action by Churches Together). Vid sidan om diskussionerna i generalförsamlingen kommer jag att delta aktivt i strategimöten med andra civilsamhällesorganisationer inom globala nätverk för att bidra till en stark röst från civilsamhället i de kommande förhandlingarna.
Vad bör Sverige bidra med i det kommande årets förhandlingar om post-2015 och kan svenska organisationer påverka?
Jag hoppas se Sverige axla sin del av ansvaret och bidra med energi, tydliga åtaganden och en vilja att åstadkomma en överenskommelse som verkligen utmanar strukturella problem som leder till fattigdom, brott mot mänskliga rättigheter och klimatförändringar. Sverige både kan och bör ta på sig en tydlig ledarroll i en rad frågor, till exempel, klimatomställning, SRHR och fred. Sveriges regering har genom åren möjliggjort dialogtillfällen med svenska civilsamhällesorganisationer. Genom dessa har vi kunnat diskutera och påverka den svenska positionen i förhandlingarna.
Hanna Hansson, samordnare för post-2015, CONCORD Sverige (som även är nationell plattform för den globala kampanjen Beyond2015)
Varför reser du till New York?
Jag ska representera styrgruppen för den globala kampanjen Beyond2015 vid öppnandet av generalförsamlingen, som är det officiella startskottet för de mellanstatliga förhandlingarna om att anta ett post-2015-ramverk. Vi är där för att bevaka detta, få en bild av vägen framåt och lyfta våra positioner.
Hur kommer du att arbeta där?
Jag kommer att delta i en rad sidoevent på temat post-2015. De behandlar allt från civilsamhällets deltagande, privata sektorns inflytande, jämställdhet, och finansiering av post-2015. Jag kommer att arbeta tätt med kollegor från Beyond för att besluta om vår strategi för kommande år. Vidare kommer jag att delta i en rad bilateraler med ett antal EU-medlemsstater för att tillsammans med kollegor från Beyond lyfta våra positioner, bygga partnerskap och diskutera medlemsstaternas roll inför kommande år.
Vad tycker svenska Beyond2015 att Sverige bör bidra med i det kommande årets förhandlingar om en ny utvecklingsagenda och kan svenska organisationer påverka?
Det är viktigt att Sverige fortsätter att vara aktiv och progressiv i förhandlingarna. Vi förväntar oss särskilt att Sverige står upp för en universell agenda som grundar sig i mänskliga rättigheter, bekämpar ojämlikhet, säkrar jämställdhet och SRHR, lyfter vikten av fred och frihet från våld samt står upp för ambitiösa åtaganden för miljömässig hållbarhet och åtgärder för att stoppa klimatförändringarna. Vi ser gärna att Sverige tar ett ansvar för att säkerställa ambitiösa åtaganden gällande former för implementering, upprättandet av internationella och nationella mekanismer för ansvarsutkrävande och finansiering av agendan som är av god kvalitet och att rika länder tar ett särskilt ansvar för detta.
ICPD – International Conference on Population and Development hölls i Kario 1994. Där antogs Programme of Action som nu utvärderats under två års tid.