CONCORD Europa har i ett antal Spotlight-rapporter granskat såväl brister i som framgångar med EU:s samstämmighetspolitik. Granskningarna tittar på hur väl EU:s politik går i linje med ambitionen om en hållbar utveckling globalt. Här hittar du rapporterna, och kortare utdrag ur dem.

Sustainable development - The stakes could not be higher (2016)

På många områden agerar EU stick i stäv med vad åtagandena i Agenda 2030 och samstämmighetspolitiken säger. Exempel på detta är EU:s okritiska förhållningssätt till ekonomisk tillväxt vilket riskerar bidra till ökad ojämlikhet och klimatförändringar, samt EU:s restriktiva migrationspolitik och försök att få länder runt om unionen att agera gränsvakt åt EU i utbyte mot bistånd. Det visar denna rapport från CONCORD Europa.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #spotlight #the stakes could not be higher

Sammanfattning

1 november 2015

Jämförelse mellan EU:s 28 medlemländer

Allt fler länder i EU reflekterar nu åtagandet om samstämmighetspolitik i sin nationella politik eller juridiska ramverk. Samtidigt visar denna Spotlight-delrapport från CONCORD Europaa att fina policyformuleringar sällan resulterar i konkreta resultat då global utveckling och fattigdomsbekämpning inte beaktas i de flesta av EU:s medlemsstater när nationella beslut utformas.
Läs mer

#spotlight

Sammanfattning

1 november 2015

EU:s roll i att garantera rättvisa skattesystem globalt

Inhemska resurser såsom skatteintäkter är en mycket viktig inkomstkälla för att finansiera ekonomisk och social utveckling. I denna Spotlight-delrapport från 2015 tittar CONCORD Europa närmare på EU:s samstämmighetspolitik gällande skattesystem och ger konkreta rekommendationer för fyra viktiga reformer av det internationella skattesystemet.
Läs mer

#spotlight

Sammanfattning

1 november 2015

Rätten till mark och mat

Just nu pågår ett skifte där ansvaret för landsbygdsutveckling i allt större utsträckning hamnar hos den privata företagssektorn, med negativa konsekvenser för småjordbrukare. I denna Spotlight-delrapport från 2015 undersöker CONCORD Europa hur EU:s investerings- och utvecklingspolitik påverkar livsmedelssäkerhet, rätten till mat och tillgång till mark i det Globala Syd.
Läs mer

#spotlight

Sammanfattning

1 november 2015

Migration och utveckling

Säkerhets- och ekonomiska intressen fortsätter att dominera EU:s politik, något som står i vägen för unionens möjlighet att nå sina utvecklingsmål. I en Spotlight-delrapport från 2015 visar CONCORD Europa att EU:s externa migrationspolitik i flera fall har som huvudsakligt syfte att göra länder som migranter kommer från till partners i EU:s kamp mot oregelbunden migration, vilket är synligt i exempelvis EU:s ”Mobility Partnerships”.
Läs mer

#spotlight

Spotlight (2015)

EU har ett ansvar att se till att alla politikområden ligger i linje med målet om att utrota fattigdomen i världen och att inte de mänskliga rättigheterna kränks. I denna rapport granskar CONCORD Europa hur väl EU uppfyller detta ansvar. 2015 års Spotlight-rapport presenteras i form av sex delrapporter om bland annat migration, mänskliga rättigheter och skatt.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #spotlight

Sammanfattning

1 november 2015

EU-kommissionens effektivitetspaket

I EU-Kommissionens effektiviseringspaket (”Better Regulations Package”) som släpptes i maj 2015 är hänsynen till mänskliga rättigheter och de fattigas perspektiv bristfällig. Paketet syftar till att ”leverera bättre resultat till en minimal kostnad” och risken finns att den privata sektorns inflytande över EU:s beslutsfattandeprocesser ökar när regler förenklas. I en Spoylight-delrapport från CONCORD Europa 2015 analyseras paketet och rekommendationer ges om vägen framåt.
Läs mer

#spotlight

Sammanfattning

1 november 2015

Frihandelsavtalet (EPA) mellan EU och Afrika

I denna Spotlight-delrapport från 2015 ifrågasätts det om frihandelsavtalet (EPA) verkligen är samstämmigt med utveckling och fattigdomsbekämpning i Västafrika. CONCORD Europa är kritisk till att EU, som den största ekonomiska zonen i världen, försöker få oproportionerligt stort marknadstillträde till en av de fattigaste regionerna i världen.
Läs mer

#spotlight

Spotlight (2013)

2013 års Spotlight-rapport tar upp flera exempel på tillfällen då EU:s politik kring skatter, livsmedelstrygghet, naturresurser och klimat bryter mot unionens egna mål om fattigdomsbekämpning. Exempel ges på hur skatteflykt drabbar personer i låg- och medelinkomstländer hårt. Rapporten ger också konkreta förslag på hur EU:s politik kan bli mer samstämmig och bättre arbeta för en hållbar global utveckling genom kraftfullt politiskt engagemang i kombination med effektiva mekanismer för analys, uppföljning och förändring.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #spotlight

Rapport

18 september 2013

Spotlight-rapporten: De fattiga förlorar när EU ger med ena handen och tar med den andra

Europeiska företags skatteflykt kostar utvecklingsländer miljarder i förlorade skatteintäkter varje år. Det visar rapporten “Spotlight on Policy Coherence for Development - The real life impact of EU policies on the poor” som släpps idag runt om i Europa. Rapporten avslöjar hur EU:s politik för skatteflykt, energi, klimat och naturresurser på flera sätt motverkar fattigdomsbekämpning.
Läs mer

#spotlight