Nyheter

4 juli 2023

Ministerrådets överenskommelse om asyl- och migrationspakt kritiseras

#eu-politik #migration och utveckling

EU:s medlemsländer har enats om förslag på gemensam migrationspolitik. Flera delar av migrationspakten har mött starka reaktioner från civilsamhälle och parlamentariker. Nu väntar förhandlingar mellan medlemsländerna och Europaparlamentet.

Den 8 juni nådde ministerrådet en överenskommelse om att återuppta förhandlingarna om migrations- och asylpakten. Flera delar av pakten, som består av totalt 12 texter, återstår att diskutera och godkänna, men medlemsstaterna enades om de två mest omtvistade frågorna om asyl- och migrationshantering och asylförfarandet. Målet är fortfarande att hela paketet ska antas före utgången av den nuvarande mandatperioden i juni 2024.

KRITIK FRÅN CIVILSAMHÄLLET

CONCORD Sveriges medlem Röda Korset har uttalat sig om riskerna för humanitära konsekvenser av den föreslagna migrationspolitiken.

– I en tid då antalet människor på flykt når rekordhöga nivåer runt om i världen är det avgörande att EU agerar för att främja fler säkra och lagliga sätt att söka skydd, skriver Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset i debattartikeln ”Förslaget om gemensam migrationspolitik försvårar mottagande” i Sydsvenskan.

När det gäller asylförfaranden innebär förslaget ett separat granskningsförfarande för asylsökanden som bedöms ha liten chans att få sin asylansökan godkänd i ett medlemsland. Asylsökande som fått avslag kan sedan skickas till tredje land, som inte nödvändigtvis är deras ursprungsland, så länge de har odefinierade ”kopplingar” dit. Bedömningen av om detta land respekterar mänskliga rättigheter lämnas till varje medlemsstat.

  • ”Det vaga begreppet om ”kopplingar” till landet de skulle skickas till kan leda till att människor skickas till länder som de bara varit i på genomresa eller där de har en familjemedlem men själva aldrig har varit i och där deras grundläggande rättigheter inte kan garanteras” varnar Human Rights Watch.

Regler för gränsförfaranden innebär att man vid EU:s yttre gränser snabbt ska kunna bedöma om ansökningar är ogrundade och ska nekas prövning.

  • ”Gränsförfarandet bygger på felaktigt antagande om att majoriteten av människor som kommer till Europa inte har några skyddsbehov” skriver Human Rights Watch.
  • ”Förslaget innebär till exempel ett större fokus på snabbförfarande vid EU:s yttre gräns med ökade möjligheter att skicka tillbaka skyddssökande till så kallade säkra länder utan en ordentlig asylprövning eller frihetsberöva människor på flykt i väntan på en prövning” poängterar Röda Korset.

När det gäller migrationshantering skulle medlemsstaterna kunna välja att välkomna ett visst antal migranter eller att bidra till en EU-fond för att finansiera odefinierade projekt utomlands, vilka enligt Human Rights Watch ”förmodligen är inriktade på att förhindra migration”.

KRITIK FRÅN PARLAMENTARIKER

Utöver kritik från civilsamhället har flera Europaparlamentariker kritiserat pakten.

  • ”Migrations- och asylpakten löser inte döden på medelhavet. Vi måste öppna upp fler säkra lagliga vägar för flyktingar för att rädda liv” sa Europaparlamentarikern Malin Björk (V) i Röda Korsets seminarium ”Europa stängt för dagen – humanitära konsekvenser av aktuella migrations- och asylpolitiska förslag” på Almedalsveckan 2023.
  • ”Migrationspakten gör livet svårare för människor att komma till Europa och söka asyl” säger Jakop Dalunde, Europaparlamentariker (MP) i Almedalen.

Nästa steg är att pakten ska förhandlas med EU-kommissionen och Europaparlamentet.

Läs mer här eller här.