EU har potential att göra stor skillnad för klimatet, jämställdhet, för minskad hunger och för hållbar handel. EU är en tung röst i internationella förhandlingar och har dessutom resurser för att världens mest utsatta kan få bättre levnadsvillkor. Ändå är de svenska riksdagspartiernas program inför parlamentsvalet främst inåtblickande. Miljöpartiet utmärker sig genom att ha flera referenser till EU:s globala roll. Vänsterpartiet har vid publiceringsdatum ännu inte publicerat sitt valmanifest och är därför inte inkluderat i analysen.
Klimat och miljö
Två av partiernas valmanifest har med någon referens till klimat- och miljörättvisa eller till klimatförändringar utanför EU:s gränser. Liberalerna vill öka klimatbiståndet för att stödja de fattigaste länderna, och Miljöpartiet vill att intäkter från klimattullar ska gå till utvecklingsländer. Miljöpartiet skriver dessutom att de vill se en rättvis fördelning av kostnaderna för klimatomställningen, och att de ser ett hållbart och rättvist samhälle för alla som målet för EU:s politik.
Handel
Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ser handel som ett verktyg för utveckling och/eller fattigdomsbekämpning. Liberalerna och Miljöpartiet vill se höga miljö- och klimatkrav i handelsavtal, och Miljöpartiet vill dessutom ha krav på social och ekonomisk hållbarhet i avtalen. Centerpartiet vill ha frihandelsavtal som respekterar mänskliga rättigheter och klimatet.
Bistånd
Alla valmanifest förutom Socialdemokraternas tar upp internationellt bistånd. Dock nämner Sverigedemokraterna endast det i sammanhanget att bistånd till terrorsympatisörer och radikala islamister måste upphöra, och Liberalerna nämner endast klimatbistånd. Miljöpartiet är ensamt om att vilja att minst en procent av EU:s BNI ska gå till bistånd, och att biståndspolitiken ska bygga på internationell solidaritet. Moderaterna och Centerpartiet vill båda att bistånd ska gå till insatser som minskar migration.
Migration och asylrätt
Miljöpartiet och Centerpartiet är positiva till att EU tar emot fler flyktingar, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna beskriver olika vägar att få länder att ta emot sina medborgare som nekats asyl. Sverigedemokraterna vill hota med uppsagda handelsavtal, medan Moderaterna vill villkora biståndet. Sverigedemokraterna vill dessutom se en nolltolerans mot ”illegal invandring”, är emot en tvingande omfördelning av migranter inom EU, och vill se asylcenter utanför EU.
Civilsamhälle
Endast tre partier har med ordet ”civilsamhälle” i sina valmanifest; Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Bland dem är det bara Miljöpartiet som nämner civilsamhället mer än bara i förbigående. I Miljöpartiets valmanifest framgår att de vill stärka civilsamhället i EU, och att EU:s biståndspolitiken ska bidra till att bygga ett starkt civilsamhälle.
Jämställdhet
Allmänt saknas en reflektion om internationella jämställdhetsfrågor i alla valmanifesten. Den enda gången jämställdhet utanför EU tas upp är i Miljöpartiets och Kristdemokraternas valmanifest, då de kopplar bistånd till stärkande av kvinnors rättigheter.
Läs också vår enkät med partierna: EU-valet 2024: Partiernas åtaganden för hållbar utveckling och mänskliga rättigheter globalt
Valmanifesten kan hittas här:
Socialdemokraterna: https://www.socialdemokraterna.se/eu-val/var-politik-i-eu-valet/valmanifest-eu-valet-2024
Moderaterna: https://moderaterna.se/nyhet/moderaternas-valmanifest-for-ett-fritt-och-sakert-europa/
Sverigedemokraterna: https://sd.se/wp-content/uploads/2024/05/valmanifest2024.pdf
Miljöpartiet: https://www.mp.se/valmanifest-till-eu-valet-2024/
Kristdemokraterna: https://kristdemokraterna.se/download/18.6b5a727118f379c14ce765b/1715682372582/Valmanifest-KD-12.pdf
Liberalerna: https://www.liberalerna.se/wp-content/uploads/liberalernas-valmanifest-2024.pdf