Nyheter

4 september 2024

EU-parlamentets talman Roberta Metsola (till höger), träffar Kaja Kallas under ett besök i Tallin i våras. Foto: Daina Le Lardic, EU.

Den nya EU-kommissionen: Vem är Kaja Kallas?

#eu-politik #eu-valet

Estlands premiärminister blir ny utrikeschef i EU. Hon är en av de främsta förespråkarna av starkt stöd till Ukraina, men var hon står i andra utrikesfrågor är svårare att förutsäga.

Den 11 september ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera de portföljer hon tänker sig för kommissionärerna i sitt nya lag. Men en av de tyngsta rollerna i kommissionen är redan klar: Estlands tidigare premiärminister Kaja Kallas som utrikeschef. Hon nominerades till chef för EU:s utrikestjänst EEAS (formellt kallad hög representant, informellt utrikeschef) av EU-ländernas ledare tidigare i somras, som en del av en förhandling om de tre rollerna i toppen: kommissionens ordförande, utrikeschefen samt Europeiska rådets ordförande. Då Kallas även blir vice ordförande i kommissionen kommer hon tillsammans med övriga kommissionärskandidater behöva godkännas av EU-parlamentet innan hon officiellt kan påbörja sitt uppdrag. Godkännandet sker efter parlamentets utfrågning av kandidaterna senare i höst. Läs mer om rollen som utrikeschef här.

Kallas kommer från mittenpartiet Estniska reformpartiet. Innan hon blev partiledare satt hon mellan 2014 och 2018 i Europaparlamentet i gruppen ALDE (numera Renew Europe), den liberala gruppen där även svenska C och L sitter.

Förespråkar starkt stöd till Ukraina

Den nya utrikeschefen är utbildad jurist och har även jobbat som advokat. Hon har både utrikespolitiken och EU-politiken i släkten då hennes pappa Siim Kallas varit både premiärminister och EU-kommissionär

Kaja Kallas var 14 år när Estland förklarade sig självständigt från Sovjetunionen, och som toppolitiker i olika roller har hon har länge varnat för rysk expansion. Hon är en förespråkare av starkt EU-stöd till Ukraina, och Estland var under hennes ledning först bland EU-länderna med att skicka offensiva vapen till Ukraina.  Hon har också föreslagit att EU ska låna pengar till försvarssatsningar.

Hennes prioriteringar i andra utrikespolitiska frågor än Ukraina och Ryssland anses svårare att förutse. Men i maj 2024, medan Kallas fortfarande var premiärminister, röstade Estland i FN:s generalförsamling för en resolution om att uppgradera Palestinas observatörsstatus till fullt medlemskap.

Det anses svårt att få inflytande på posten som utrikeschef. Varje medlemsland har en självständig utrikespolitik, och de viktigaste besluten om den gemensamma politiken tas av ländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet. Men att Kaja Kallas är den första utrikeschef som också varit regeringschef kan förbättra hennes möjligheter till inflytande, enligt den schweiziska nyhetssajten NZZ.