Sammanfattning

7 mars 2016

Migrations- och flyktingpolitiken

#feministisk utrikespolitik

Sverige är det första landet i världen som har en uttalad ambition att föra en feministisk utrikespolitik, en politik som har som målsättning att stärka alla kvinnors och flickors rättigheter, representation och resurser. När Sveriges utrikesminister Margot Wallström lanserade den feministiska utrikespolitiken på hösten 2014 var det ett modigt och viktigt politiskt ställningstagande.

För att analysera genomförandet av Sveriges feministiska utrikespolitik sedan dess införande har CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp gjort en gemensam och unik granskning. Här ges sammanfattningen och rekommendationerna från kapitlet om migrations- och flyktingpolitiken.

Migrations- och flyktingpolitiken har sett ett flertal lagförslag och förändringar under det senaste året. Dessa innebär nästan uteslutande försämrade möjligheter för kvinnor och flickor att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Ett av de förslag som får allvarligast konsekvenser för kvinnor och flickor om det verkställs, är de åtstramade reglerna för anhöriginvandring och familjeåterförening som gör att kvinnor och flickor riskerar att antingen bli kvar i konfliktområden eller tvingas ge sig ut på flykt för att återförenas med sina partners och/eller familjer.

Förslaget på nya regler kring uppehållstillstånd gör det även svårare för hbtqi-personer att få sina asylskäl godkända. Införandet av ID-kontroller slår hårdare mot kvinnor, eftersom kvinnor saknar ID-handlingar i större utsträckning än män. Om de förändringar som föreslås antas, blir konsekvenserna förödande för redan utsatta kvinnor, barn och hbtqi-personer som är i stort behov av skydd.

Rekommendationer:

  • Arbeta för legala vägar in i Europa som möjliggör en säker flykt för alla männis­kor inklusive kvinnor, flickor och hbtqi-personer.
  • Dra tillbaka de förslag som regeringen lanserade den 24 nov 2015 om åtstra­made regler kring familjeåterförening, vilka framförallt drabbar kvinnor och barn, samt åldersgränsen för makar.
  • Dra tillbaka förslaget som innebär att skyddskategorin övriga skyddsbehövande inte längre har rätt till uppehållstillstånd, vilket i stor utsträckning drabbar hbtqi-personer.
  • Återkalla förordningen om ID-kontroller vid Sveriges gränser, vilket slår betydligt hårdare mot kvinnor än män samt genomföra en konsekvensanalys ur ett genus­perspektiv av förordningens verkan.
  • Öka hbtqi-personers och kvinnors möjlighet till asylstatus och skydd genom att stärka Migrationsverkets och europeiska motsvarigheters kunskap om och respekt för hbtqi-relaterade och genusrelaterade skyddsskäl.
Läs hela rapporten