Nyheter

4 september 2024

HLPF: Hoppet falnar om att nå de Globala målen

#agenda 2030 och samstämmighet

Att nå de Globala målen till år 2030 ser allt svårare ut. Men civilsamhället trycker fortfarande på länderna. Det berättar Ruben Wågman från Union to Union som var på plats under årets FN-toppmöte i New York.

Under HLPF, High Level Political Forum, utvärderas världens länders framsteg med att nå de Globala målen i Agenda 2030. Ruben Wågman från Union to Union återvände hem med en nedslående känsla efter årets HLPF, som hölls i New York i juli.

Att nå de Globala målen till år 2030 ser allt svårare ut. Men civilsamhället trycker fortfarande på länderna. Det berättar Ruben Wågman från Union to Union som var på plats under årets FN-toppmöte i New York.

– Det är tydligt att det börjar kännas som att vi inte kommer att nå målen. 17 procent av de delmål man har satt kommer världen nå. Vad gäller resten är det inte bara så att vi inte kommer nå dem. Utan på grund av de kriser och konflikter som pågår så ligger de ännu längre bort än när de sattes, säger han.

Läs ”The Sustainable Development Goals Report 2024”.

Trots de dystra utsikterna håller civilsamhället ångan uppe och driver frågor framåt under toppmötet, enligt Ruben Wågman. Formatet är sådant att diskussionerna i plenum inte inbjuder till dialog eller granskning länder emellan. Istället använder länder främst det utrymmet till att lyfta sina egna positiva insatser.

– Därför måste civilsamhället finnas på plats, det är de som ställer frågor och ställer länder till svars i tematiska diskussioner.

Enligt Ruben Wågman gjorde Sverige inte så mycket väsen av sig, särskilt inte i de globala frågorna. Tidigare har Sverige ofta kommit med en stor delegation från UD och gjort ett omfattande förarbete där civilsamhället bjudits in till möten. Denna gång var delegationen liten och ganska tyst.

I diskussioner om minoriteters rättigheter, miljö, klimat och så vidare, är nordiska länder ofta i framkant. Andra nordiska länder tog ordet i varenda sådan diskussion detta år, men inte Sverige.

Ruben Wågman, Union to Union

– I diskussioner om minoriteters rättigheter, miljö, klimat och så vidare, är nordiska länder ofta i framkant. Andra nordiska länder tog ordet i varenda sådan diskussion detta år, men inte Sverige.

Varje HLPF mynnar ut i en ministerdeklaration. Den var, ur det fackliga perspektiv som Union to Union är engagerat i, på flera ställen bra, enligt Ruben Wågman. Den innehöll skrivningar om anständiga arbetsvillkor, sociala trygghetssystem och lika lön för lika arbete.

– Men det finns ingen koppling till befintliga internationella ramverk för arbetshållanden trots att sådana finns. Över huvud taget blir det alltmer frustration från civilsamhället kring att mötena inte leder till så mycket.

Den 20-23 september äger Summit of the Future rum – det toppmöte där världens ledare ska diskutera framtidens globala samarbete.

– Många delegater på HLPF sätter sitt hopp till detta. Det är då de tyngsta politikerna ska träffas och de måste då sätta en politisk riktning, säger Ruben Wågman.

FAKTA: HLPF

Under varje HLPF ses fyra av de Globala målen över, samt mål nummer 17 som ses över varje år. De mål som sågs över i år var följande:

  • Mål 1: Ingen hunger
  • Mål 2: Ingen fattigdom
  • Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen
  • Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap