Nyheter

5 juni 2023

Lara Wolters, rapportör för CSDD-förslaget, under debatten i parlamentet. Foto: Laurie Dieffembacq, Europeiska unionen
Lara Wolters, rapportör för CSDD-förslaget, under debatten i parlamentet. Foto: Laurie Dieffembacq, Europeiska unionen

FÖRETAGS ANSVAR FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER: OENIGT EU-PARLAMENTET KLUBBADE FÖRSLAG

#eu-politik #företagande och mänskliga rättigheter

I torsdags röstade Europaparlamentet ja till ett lagförslag om att företag ska hållas ansvariga för miljö och mänskliga rättigheter i sina leveranskedjor runt om i världen. Det är en delseger för civilsamhällesorganisationer och människorättsförsvarare. Nu inleds diskussioner med rådet och kommissionen.

Debatten om det så kallade Corporate Sustainability Due Diligence-direktivet, CSDDD, ägde rum strax efter att Europaparlamentet hade uppmärksammat 10-årsdagen av Rana Plaza-olyckan i Bangladesh. Mer än 1 000 människor som arbetade med att tillverka kläder för internationella varumärken dog när fabriksbyggnaden kollapsade i april 2013. Lara Wolters i den socialdemokratiska partigruppen S&D var rapportör för ärendet och påminde om att många företag vid tiden för olyckan pekade på sina underleverantörer i stället för att erkänna sitt ansvar för olyckan.

Enligt Raphael Glucksmann, S&D, ansvarig för ärendet i utrikesutskottet, vill parlamentet med förslaget se ett stopp för företags möjligheter att ”gömma sig” bakom sina dotterbolag. Parlamentet vill också harmonisera de lagar som medlemsländer som Nederländerna och Frankrike de senaste åren antagit, och uppmuntra de ansträngningar som vissa företag har gjort.

Strax före omröstningen uppmanade partigruppen EPP, där svenska KD och M ingår, sina medlemmar att rösta emot rapporten, med argumentet att det skulle innebära en oproportionerlig börda för små och medelstora företag. Flera parlamentsledamöter påminde dock om att parlamentets förslag utesluter små och medelstora företag, och bara inkluderar cirka två procent av de europeiska företagen.

Barry Andrews, i liberala Renew Europe, uppmanade de konservativa parlamentsledamöterna att ”komma tillbaka till den goda sidan”. Konservativa parlamentsledamöter hade lyckats försvaga förslaget genom att ta bort principen om att göra företagschefer juridiskt ansvariga för att inrätta och övervaka due diligence-processer. De svenska parlamentarikerna från M, KD och SD röstade till slut emot förslaget.

Flera civilsamhällesorganisationer, till exempel Swedwatch och Oxfam, välkomnade de förbättringar som parlamentets förslag innebär jämfört med kommissionens. Dessa handlar bland annat om att driva på för levnadslöner för underleverantörers arbetare.

Brister i förslaget påpekades

Men civilsamhällesorganisationer har också påmint om de brister som förslaget innebär vad gäller exempelvis möjligheterna att utkräva juridiskt ansvar, och otillräckliga krav på företag i finanssektorn. (läs mer av Oxfam här).

Även flera parlamentariker påpekade bristerna i förslaget, särskilt det faktum att många europeiska företag inte omfattas. Ilan de Basso, som sitter i Utvecklingskommittén för S&D, påpekade att omfattningen av de skador som orsakas av företag borde stå i centrum för diskussionerna, snarare än företagens storlek. Han påminde också om vikten av att garantera företagens ansvar för att uppnå Agenda 2030.

Denna vecka börjar diskussionerna mellan parlamentet, rådet och kommissionen. Det svenska ordförandeskapet kommer att framföra medlemsstaternas position, och parlamentets förslag på ändringar kommer att diskuteras.

Lyssna på podden EU-toppmötet

Våren 2023 har CONCORD Sverige släppet en podd med fokus på EU:s roll för mänskliga rättigheter globalt. I ett av avsnitten diskuteras vad politiker behöver göra för att företagen ska respektera människors rättigheter, i hela produktionskedjan. Här samtalar Linnéa Claeson med Joar Forsell, riksdagspolitiker Liberalerna, Eva Karlsson, vd på Houdini Sportswear och Anna Åkerblom från Swedwatch. Dessutom berättar fackföreningsledaren Babul Akther från Bangladesh om hur illa ställt det är för arbetarna inom textilindustrin.

Linnéa Claeson leder podden EU-toppmötet