Nyheter

21 oktober 2024

En skog i dimma.

COP16: Från mål till handling – Världens ledare måste leverera för biologisk mångfald

#miljö- och klimaträttvisa

Pengar måste fram och ursprungsbefolkningar och andra grupper inkluderas på riktigt. Flera av CONCORD Sveriges medlemmar och deras partners är på plats under toppmötet för biologisk mångfald som drar igång den 21 oktober. Här är några av deras förväntningar på Sverige, EU och världens ledare.

Idag inleds toppmötet för biologisk mångfald, COP16, i Cali, Colombia. Mötet äger rum två år efter att det globala ramverket för biologisk mångfald antogs i Montreal.

Åsa Ranung, WWF Sverige.

Beslutet om det nya globala ramverket för biologisk mångfald med målet att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030, var en mycket viktig milstolpe för det globala miljöarbetet. Men det räcker inte att anta globala mål, de måste också genomföras. COP16 är det första mötet efter att det nya globala ramverket antogs och därmed ett mycket viktigt tillfälle att utvärdera hur det går och påskynda genomförandet, säger Åsa Ranung på WWF Sverige.

Även Verdiana Garcia, på Act Svenska kyrkan förväntar sig att beslutsfattare nu ska gå från ord till handling.

Verdiana Garcia, Act Svenska kyrkan.
Verdiana Garcia, Act Svenska kyrkan.

Många av våra lokala partners, inte minst i Latinamerika, arbetar med miljö-, mark- och urfolksrättigheter. Flera av dem har utsatts för hot av privata aktörer och väpnade aktörer som utvinner naturresurser. För Act Svenska kyrkan är det viktigt att det arbete som våra partner och nätverk bedriver för skyddet av naturvärden, biologisk mångfald och mänskliga rättigheter tydligt erkänns och främjas i de beslut och planer som görs under COP16.  Samt att det görs kraftfulla åtgärder för att stärka skyddet av miljö-, klimat- och markförsvarare, säger hon.

Inget genomförande utan pengar

En av mötets knäckfrågor är finansieringen.

Karin Lexén, Naturskyddsföreningen.

Den rika världens ohållbara konsumtion sätter stor press på ekosystemen i länder med utbredd fattigdom, vilket är både ohållbart och orättvist. De rika länderna måste vara med och betala arbetet med att bevara biologisk mångfald i länder med utbredd fattigdom, för att vända naturkrisen, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen.

För att upprätthålla momentum och göra det möjligt att nå målen är det helt avgörande att länderna mobiliserar de resurser som krävs, inte minst till utvecklingsländer, understryker Åsa Ranung på WWF.

COP16 behöver anta en tydlig och heltäckande resursmobiliseringsstrategi för 2025-2030 och en långsiktig finansieringsmekanism som möter allas behov, säger hon. 

Lokala grupper måste inkluderas

Cesar Franco Laverde på Serraniagua, som är Framtidsjordens partnerorganisation i Colombia, hoppas få se utbyten mellan organisationer, nätverk och frivilliga från lokal till global nivå.

Cesar Franco Laverde, Serraniagua.

Genom sådana utbyten kan bidraget till att skydda biologisk mångfald, bygga fred och bevara etniska och småskaliga jordbrukskulturer förstärkas. De här evenemangen behöver sluta vara så exklusivt för specialister, regeringar och företag. De borde i stället öppnas upp för det civila samhället i stort, så att de får en mer mänsklig, känslig och livsbejakande ton, säger han.

Karin Lexén på Naturskyddsföreningen pekar på att urfolks rättigheter måste respekteras och deras kunskaper tillvaratas.

En av partsmötets agendapunkter handlar om just detta, artikel 8(j) i konventionen om biologisk mångfald. Förslaget är att anta en ny arbetsplan för dessa frågor och göra den nu etablerade arbetsgruppen permanent. Vi ser det som oerhört viktigt att Sverige och EU stödjer detta. 

Även Svenska missionsrådet deltar på COP16 tillsammans med partners från flera länder i tre olika världsdelar.

Vi önskar ett starkare rättighetsbaserat förhållningssätt med meningsfulla möjligheter till deltagande för ursprungsbefolkningar och lokala grupper, inklusive trosbaserade aktörer, säger Lennart Nolvall på Svenska missionsrådet.

Sverige måste leverera

Inför COP16 har världens länder åtagit sig att ta fram en nationell handlingsplan för hur man ska leva upp till ramverket.

Bara en bråkdel av världens länder har lämnat in de handlingsplaner som de lovade på förra naturtoppmötet, Sverige är ett av de länder som inte levererat, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen.

Vi förväntar oss att Sverige och EU fullföljer sina åtaganden fullt ut. Sveriges handlingsplan måste vara ambitiös och omfatta alla delar i det globala ramverket, säger Åsa Ranung på WWF.

LÄS MER: