Nyheter

25 september 2024

Civilsamhället: Nordiska regeringar måste ta ansvar för den biologiska mångfalden

#miljö- och klimaträttvisa

Förlusten av biologisk mångfald är en ödesfråga som äventyrar mänskliga rättigheter, människors matförsörjning och våra möjligheter att möta klimatkrisen. Nu släpper civilsamhällesorganisationer från hela Norden en rapport där vi samlar förslag till våra regeringar.

Den 21 oktober inleds FN-toppmötet COP16 rum i Cali, Colombia. Då ska då världens länder ska diskutera genomförandet av det ambitiösa globala ramverket för biologisk mångfald som antogs år 2022.

Matilda Hald, CONCORD Sverige

Det nordiska civilsamhället förväntar sig ett ambitiöst genomförande av ramverket, och nu släpper civilsamhällesorganisationer i hela Norden, bland dessa flera av CONCORD Sveriges medlemmar, en rapport riktad till nordiska regeringar.

– Det är extremt viktigt att de nordiska regeringarna tar sitt ansvar, och för det krävs att civilsamhället trycker på, säger Matilda Hald, policyrådgivare inom miljö- och klimaträttvisa på CONCORD Sverige.

Rapporten ”Joint Nordic Effort for Biodiversity – recommendations from Nordic civil society” är resultatet av ett samarbete mellan ett tiotal civilsamhällesorganisationer från Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island och Färöarna.

Kathrine Sund-Henriksen.
Kathrine Sund-Henriksen, ForUM Norge.

– För det här projektet har vi samlat kunskap och expertis över nationsgränserna, för att driva ambitioner i de internationella förhandlingarna för biologisk mångfald, och säkerställa att de nordiska regeringarna fullföljer sina åtaganden. Vi hoppas att rapporten blir ett viktigt verktyg inför toppmötet i oktober, och att det kan bidra till att stärka våra gemensamma insatser för att bevara naturen för kommande generationer, säger Kathrine Sund-Henriksen, generalsekreterare på den norska plattformen Forum för utveckling och Miljö (ForUM).

Elise Åsnes, chef för organisationen Spire påpekar att de nordiska länderna har ett historiskt ansvar för naturkrisen.

– Därför måste vi vara förespråkare för ett rättvist och solidariskt genomförande av naturavtalet. Vi kräver ambitiösa åtgärder som värnar naturens egenvärde och säkerställer ett verkligt genomslag för urbefolkning, unga och andra marginaliserade grupper, säger Elise Åsnes.