I ett gemensamt uttalande lyfter 26 av CONCORD Sveriges medlemsorganisationer sina förväntningar på konferensen.
De vill se konkreta resultat som både svarar upp mot miljö- och klimatkrisernas allvar och främjar principer om rättvisa, jämställdhet och rättigheter.
Ett halvt sekel efter att den första internationella miljökonferensen hölls i Stockholm kommer länder, civilsamhället och andra aktörer åter samlas i staden i syfte att påskynda det globala miljö- och klimatarbetet. Konferensen Stockholm+50 tar ett brett grepp om miljö- och klimatutmaningarna världen står inför och har som ambition att skynda på genomförandet av de delarna i de Globala målen.
I ett gemensamt uttalande framför 26 medlemsorganisationer i CONCORD Sverige vad de vill att konferensen ska leda till. De understryker att diskussioner och resultat måste genomsyras av följande principer:
- Global rättvisa: de som bidragit mest till miljö- och klimatkriserna måste ta störst ansvar i att hantera dom, och de som drabbas hårdast måste ges stöd och ha inflytande över lösningarna.
- Jämställdhet och rättvisa mellan generationer: Miljö- och klimatarbete måste vila på en intersektionell maktanalys, stärka kvinnor och flickor inflytande, och utgå från barn, unga och kommande generationers intressen.
- Mänskliga rättigheter i fokus: Rättighetsbaserade miljö- och klimatinsatser måste främjas och rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö säkerställas.
- Brett och meningsfullt deltagande från civilsamhället – däribland urfolk och lokalsamhällen, fackföreningar, kvinnoorganisationer och ungdomsrörelsen – måste både prioriteras under konferensen och understödjas i dess slutdokument.
Uttalandet lyfter nio konkreta förslag på åtgärder som bör finnas med i konferensens rekommendationer, och på andra sätt främjas under mötet, för att Stockholm+50 verkligen ska få betydelse i omställningen till en miljömässigt hållbar, inkluderande och rättvis värld.
Arbetsgruppen för miljö- och klimaträttvisa har engagerat sig i processen inför konferensen och kommer följa den på plats. Många medlemmar ordnar egna event i anslutning till mötet och kommer ha partnerorganisationer på besök.