Nyheter

12 maj 2024

Civilsamhällesplattformarna i Norge, Danmark och Sverige mobiliserar tillsammans för starka åtaganden från de nordiska länderna i förhållande till det globala ramverket för biologisk mångfald.

Nordiska civilsamhället kraftsamlar för biologisk mångfald

#miljö- och klimaträttvisa

Nu går tre nordiska civilsamhällesplattformar samman för att öka trycket på en stark miljöpolitik för biologisk mångfald.

År 2022 antog världens länder, inom konventionen för biologisk mångfald, ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald, Kunming–Montreal Global Biodiversity Framework.

Civilsamhället i nordiska länder vill driva på för ett ambitiöst genomförande av ramverket. Inför nästa stora möte, COP16, kommer CONCORD Sverige därför arbeta tillsammans med kollegor i Danmark och Norge för att samla och utveckla gemensamma policyrekommendationer till de nordiska länderna.

CONCORD Sveriges norska systerplattform ForUM for utvikling og miljö leder ett nordiskt civilsamhällessamarbete där även CONCORD Sverige och den danska plattformen 92-gruppen ingår.

– Kunming-Montreal-ramverket är viktigt eftersom det sätter tydliga ambitioner för hur vi människor ska kunna leva i harmoni med naturen. Men det innehåller också krav på länderna om hur ambitionerna ska uppnås. Det är speciellt att ett miljöavtal är så tydligt med behovet av genomgripande samhällsomställning. Nu måste vi bara trycka på för att beslutsfattare ska ta det behovet på allvar även i uppföljningen av ramverket, säger Ingrid Rostad på ForUM for utvikling og miljö.

Det är en ambitiös plan med det övergripande målet att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030 för att nå visionen om en värld i harmoni med naturen till 2050. Ramverket innehåller bland annat överenskommelser om skydd och restaurering av natur, hållbar produktion och konsumtion, resursmobilisering och utfasning av miljöskadliga subventioner.

Nu ska länderna genomföra ramverket, och ett första stopp på vägen är att ta fram nationella planer. Nästa partsmöte inom konventionen, COP16 i Colombia, sker i oktober.

Civilsamhället i nordiska länder vill driva på för ambitiös implementering, och ett sätt att göra det är genom samarbete och engagemang underifrån. Inför COP16 kommer vi därför arbeta tillsammans med nordiska kollegor för att samla och utveckla gemensamma policyrekommendationer till de nordiska länderna.

Ingrid Rostad, ForUM

– Vi har en stolt tradition med starka civilsamhällesorganisationer i Norden, och vet vilken politisk kraft som ligger i att vi organiserar oss för att kräva förändring. Vi vet hur mycket kunskap som civilsamhället i Norden har om allt från kväveutsläpp i jordbruket till respekt för mänskliga rättigheter vid investeringar i utvecklingsländer. I detta projekt vill vi samla så många som möjligt av de kloka huvudena för att diskutera olika yrkesfält, och förenas i gemensamma rekommendationer till våra regeringar. Vi tror att vi kan lära av varandra, både professionellt och strategiskt, och därmed stärka vårt gemensamma genomslag, säger Ingrid Rostad.

Initiativet leds av ForUM for utvikling og miljö, 92-gruppen och CONCORD Sverige, och ambitionen är att engagera civilsamhället i hela Norden. Hittills finns cirka 40 organisationer representerade i det nätverk som satts upp. Arbete kommer ske i tematiska grupper, genom en konferens i Oslo i augusti, och en publikation med organisationernas rekommendationer till de nordiska regeringarna kommer att lanseras inför COP16.

Är din organisation intresserad av att delta? Din organisation behöver inte vara medlem i någon av plattformarna för att medverka. Hör av dig till Matilda Hald: matilda.hald@concord.se

Läs mer: https://forumfor.no/joint-nordic-effort-for-biodiversity