Nyheter

30 maj 2023

Maria Johansson på MR-Fonden sitter och ler mot kameran.
"Allt är inte perfekt, men EU är en viktig aktör och vi är glada att vi har fått chansen att fokusera på hur mänskliga rättigheter är kopplade till EU", säger Maria Johansson, projektledare mänskliga rättigheter med fokus på CRPD och ESK på MR-Fonden.

MR-Fonden lyfter EU:s påverkan på mänskliga rättigheter i Sverige

#eu-politik

Hur påverkar beslut inom EU mänskliga rättigheter i Sverige? Det ville Fonden för mänskliga rättigheter lyfta i en seminarieserie under våren. Dessutom utforskar de hur EU använder FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet med utgångspunkt i Colombia.

Fonden för mänskliga rättigheter håller under våren seminarium för att lyfta utvecklingen för mänskliga rättigheter och hur man arbetar kring dessa frågor inom EU men också gentemot Sverige. MR-Fonden planerar också att lägga till ett avsnitt på sin hemsida som specifikt fokuserar på EU-frågor. 

— Hotet mot mänskliga rättigheter är starkt i Europa. Det är val till parlamentet snart och det är redan flera högerextrema som sitter i parlamentet. Om pendeln fortsätter så är risken att det blir ännu fler. Därför är det viktigt att mobilisera kring mänskliga rättigheter och demokrati både i Sverige och Europa och världen och sprida kunskap om dessa frågor, det säger Maria Johansson, projektledare mänskliga rättigheter med fokus på CRPD (Konventionen om rättigheter för personer med funktionshinder) och ESK (de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna) på MR-Fonden. 

Det första seminariet fokuserade på kopplingen mellan Sverige och EU där inbjudna gäster Anna-Sara Lind, professor i offentlig rätt, Mia Ahlgren från Funktionsrätt Sverige, Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker (MP) och Thomas Hammarberg, som tidigare varit både riksdagsledamot för (S) och före detta Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, delade med sig av olika perspektiv från både politikerrollen till det rättsliga och civilsamhälle.  

— Thomas Hammarberg tog upp att det finns så mycket åtaganden inom EU som arbetats fram och som Sverige varit en del av. Samtidigt är debatterna frånvarande inom den svenska politiken. EU-diskussionerna bör genomsyra det svenska beslutsfattandet på ett annat sätt, säger Maria Johansson. 

Alice Bah Kuhnke (MP) underströk vikten av att bevara mänskliga rättigheter: 

—  Det är akut, det är nu, ska vi fortsätta att ha ett samhälle som bygger på respekt för mänskliga rättigheter, då är det nu man ska engagera sig för det går snabbt. Det vi trodde skulle vara för evigt blir ifrågasatt. 

Även Maria Johansson håller med om att det är viktigt att försvara mänskliga rättigheter: 

— Allt är inte perfekt, men EU är en viktig aktör och vi är glada att vi har fått chansen att fokusera på hur mänskliga rättigheter är kopplade till EU. 

I eftermiddag sker nästa seminarium inom projektet som Linnéa Claeson kommer att moderera och representanter från svenska ambassaden kommer delta. Även Martin Andreasson, statssekretare, Jessica Poh-Janrell, Kvinna till Kvinna, Ulrika Holmström, Sida och Alba Teresa Higuera, representant för Exilcolombianernas jämställdhetsgrupp kommer dela med sig av sina perspektiv. Målet är att sprida kunskap om att EU har stöttat initiativ som bidrar till det globala målet nummer 16 om Fredliga och Inkluderande Samhällen, och om hur kvinnor deltagit i fredsprocesser i Colombia.  

— Vi kommer synliggöra rekommendationer som kom från EU i november om att bredda landskapet från kvinnor i allt arbete för fred i hela processen, säger Maria Johansson. 

Vid eftermiddagens event visas även en dokumentärfilm “When the Waters Flow as One” som diskuterar frågan om kvinnors involvering i fredsprocesser. 

Sju medlemmar i CONCORD Sverige har fått projektstöd för att uppmärksamma EU:s utvecklingspolitik under det svenska ordförandeskapet. Detta sker inom ramen för CONCORD Sveriges projekt ”Towards an Open Fair and Sustainable Europe in the World” i samarbete med CONCORD Europa och våra systerplattformar i Frankrike och Tjeckien. Artikeln om MR-Fonden är den sjätte artikeln i en serie där vi introducerar medlemsorganisationernas projekt. Läs de tidigare artiklarna här.