– Det är viktigt att nå den här målgruppen, speciellt om frågor om hur vi effektiviserar biståndet men också hur vi gör det mer inkluderande. EU står för 60 procent av det bistånd som går till det globala syd och många av eleverna vi arbetar med har bakgrund i de länderna. Den här gruppen sitter med en berikad kunskap som vi måste nå ut med, säger Sauda Luzze, strategisk kommunikatör och EU-projektledare på Läkarmissionen.
Ungdomar spelar en avgörande roll för att förbättra EU:s möjlighet att representera sina invånare, enligt Läkarmissionen.
– Det är viktigt att det är ett utbyte, där ungdomarna får information men också EU blir informerat om den kompetens som den här gruppen har.
Läkarmissionens EU-projekt, som får projektstöd genom CONCORD Sveriges EU-ordförandeskapsprojekt, omfattar två workshops, en studieresa till Bryssel, samt medverkan på Järvaveckan. Den första workshopen gav en inblick i hur EU fungerar där eleverna fick se en film som berättade om EU och träffa före detta EU-parlamentariker Alexander Gabelic som berättade om sin resa från Malmöstadsdelen Kirseberg till EU.
Den andra workshopen fokuserade på kopplingen mellan det lokala och det globala och hur man kan lära sig att påverka båda nivåer. En representant från Svenska FN-förbundet föreläste om de Globala målen för hållbar utveckling, och it-entreprenören Binette Seck och poddarna Sara Mekhonen och Fatumah Yussuf delade med sig av tips på hur man kan använda lokala plattformar för att påverka större.
– Vi hade inga stora förväntningar på vårt event innan eftersom ingen av oss varit hos målgruppen tidigare, men vi har fått jättebra feedback. Eleverna uppskattade upplägget men speciellt talarna som vi bjudit in. Så fort talaren gick upp blev det knäpptyst och engagerat och det är stort hos en grupp med 50-60 elever, sa Sauda Luzze.
I maj åkte åtta elever och två lärare på studieresa till Bryssel för att lära sig mer om hur EU fungerar från insidan.
– Vi har besökt EU-parlamentet och svenska parlamentariker från båda blocken, och olika institutioner på EU-kommissionen, till exempel ungdomsenheten, enheten för mänskliga rättigheter och enheten för humanitära biståndsfrågor. Vi har också besökt Sveriges ständiga representation vid EU och flera civilsamhällesorganisationer. Vårt mål var att få en bättre bild hur Sverige arbetar i Bryssel men även hur EU ser ut och hur påverkansarbetet ser ut där.
Läkarmissionen deltog även i Järvaveckan för att vidare informera om EU i form av allt från quiz till kortfilm om studieresan till Bryssel.
– Vi ser detta som en utgrening av det påverkansarbete som Läkarmissionen gör. Vi har tidigare inte haft så stora projekt inom Sverige och även fast projektet heter ”EU möter Järva” skulle jag vilja säga att EU behöver Järva. Fler röster och kompetenser bör representeras.
Sju medlemmar i CONCORD Sverige har fått projektstöd för att uppmärksamma EU:s utvecklingspolitik under det svenska ordförandeskapet. Detta sker inom ramen för CONCORD Sveriges projekt ”Towards an Open Fair and Sustainable Europe in the World” i samarbete med CONCORD Europa och våra systerplattformar i Frankrike och Tjeckien. Artikeln om Läkarmissionen är den sjunde och sista artikeln i en serie där vi introducerar medlemsorganisationernas projekt. Läs de tidigare artiklarna här.