I riksdagens EU-nämnd ska regeringen förankra politiken inför möten i Europeiska rådet, samt möten och beslut i ministerrådet. Det är endast Sverige och Danmark av EU-länderna som valt att arbeta på detta sätt, det vill säga att alla ministrar passerar EU-nämnden för att diskutera dagordningen innan de åker till ministerrådet och Europeiska rådet i Bryssel. EU-nämnden ger regeringen mandat för vilken åsikt riksdagen anser att regeringen ska föra fram i EU-förhandlingarna.
Informationsunderskott för oppositionspartierna
I EU-nämnden sitter folkvalda ledamöter från alla riksdagspartierna, och likt utskotten speglar antalet ledamöter sammansättningen i riksdagen.
Matilda Ernkrans, vice-ordförande i EU-nämnden (S) delar sitt perspektiv på EU-nämndens arbete utifrån ett oppositionsparti och menar att oppositionen har ett informationsunderskott när det kommer till EU-frågor.
– Därför blir den information som civilsamhället kompletterar med extra viktig. På så sätt har civilsamhället en viktig roll i hur EU-politiken formas, särskilt gentemot oppositionspartierna som inte sitter med vid förhandlingsborden och tar del av all information, säger Matilda Ernkrans.
Jobba mot sakutskotten för att vara med och påverka så tidigt som möjligt
Inför förhandlingar i EU förankrar regeringen ståndpunkter med riksdagens olika sakutskott. EU-nämnden får i en första vända ta del av dagordningen för ministerrådets sammanträde, och sedan kommer ett nytt utskick med regeringens ståndpunkter. Matilda Ernkrans ger tipset till civilsamhället att jobba mot sakutskotten för att vara med och påverka så tidigt som möjligt.
– När ett beslut ska tas av EU-nämnden är det oftast för sent att påverka innehållet. Men är det något som civilsamhället känner absolut inte får passera kan ett brådskande mejl vara bra att skicka, säger Matilda Ernkrans.
FAKTA: HUR FUNGERAR EU-NÄMNDEN?
EU-nämnden är sammansatt med 17 ledamöter från alla riksdagspartierna. Hur många platser partierna har i EU-nämnden beror på hur många platser de har i riksdagen. Nu består nämnden av fem socialdemokrater, fyra moderater, tre sverigedemokrater, en centerpartist, en vänsterpartist, en kristdemokrat, en liberal och en miljöpartist. Ta del av vilka som är EU-nämndens ledamöter här.
UTSKOTTEN VS. EU-NÄMNDEN
I utskotten förbereder ledamöterna förslag till riksdagsbeslut. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik.
EU-NÄMNDENS ROLL INFÖR EU-FÖRHANDLINGAR
Regeringen samråder med EU-nämnden inför varje möte i Europeiska unionens råd/ministerrådet om hur Sverige ska ställa sig i frågor som ministerrådet ska besluta om.
Ministerrådet fattar beslut om EU-lagar tillsammans med Europaparlamentet. Alla ställningstaganden som regeringen tar ska först tas upp med EU-nämnden. Efter samrådet i nämnden har regeringen fått mandat från riksdagen som regeringen väntas följa i förhandlingarna i ministerrådet. Under svåra förhandlingar kan regeringen behöva få ett nytt mandat från riksdagen. Då kan regeringen behöva samråda med EU-nämnden under pågående möte i rådet, då via telefon.
Allt som sägs vid samråd i EU-nämnden skrivs ned i så kallade uppteckningar. Efter att uppteckningar har renskrivits och justerats blir de allmänna handlingar som alla kan ta del av på hemsidan.