Nyheter

26 november 2024

COP29: Svåra omständigheter – svaga resultat

#miljö- och klimaträttvisa

Med ett hårt kritiserat värdland och ett kraftigt polariserat förhandlingsläge var förutsättningarna svåra vid årets klimattoppmöte. När mötet kom i mål var ingen särskilt nöjd. Ett svagt mål för klimatfinansiering, inga framsteg för utfasning av fossila bränslen, och en rad beslut om utsläppshandel, jämställdhetsprogrammet och det globala anpassningsmålet. Här kommenterar medlemmar i CONCORD Sverige som följt två veckors förhandlingar i Baku.
  • Inga beslut om ökad takt i omställningen.
  • Svagt resultat för jämställdhet.
  • Framsteg för anpassningsmålet.
  • Regelverk kring utsläppshandel klubbat.
  • Sverige kritiseras för tondövhet.
  • Värdlandet får underkänt.
  • Engagemang i civilsamhället.

Inga beslut om ökad takt i omställningen

Länderna gjorde inga framsteg kring utsläppsminskning och utfasning av fossila bränslen. Formuleringarna från Dubai om att ställa om från fossila bränslen varken återupprepades eller konkretiserades.

– Vi hade hoppats på en överenskommelse att höja den kollektiva ambitionsnivån i de nationella klimatplanerna som ska skickas in nästa år, och även att länderna skulle enas om tidsbundna mål att fasa ut alla fossila bränslen. Men en grupp oljestater under Saudiarabiens ledning lyckades förhindra alla beslut som handlade om utsläppsminskningar och fossil utfasning. Detta undergräver Parisavtalets mål och är ett slag i ansiktet på de länder som drabbas värst av klimatförändringarna, inte minst ö-nationerna som står på gränsen till att utplånas, säger Anja Ipp på Naturskyddsföreningen.

En grupp oljestater under Saudiarabiens ledning lyckades förhindra alla beslut som handlade om utsläppsminskningar och fossil utfasning. Detta undergräver Parisavtalets mål och är ett slag i ansiktet på de länder som drabbas värst av klimatförändringarna.

Anja Ipp, Naturskyddsföreningen

Svagt resultat för jämställdhet

Margareta Koltai, Act Svenska kyrkan på plats i Baku.

Förhandlingarna om klimatkonventionens jämställdhetsprogram var mycket svåra. Flera länder motsatte sig språk relaterat till genus och intersektionella perspektiv, och många utvecklingsländer var främst angelägna om finansiering till genomförande. I slutändan beslutades det om en text som inte tar några steg framåt.

– Resultatet är oerhört beklämmande och ytterligare en tydlig signal om den globala pushback som kvinnor och marginaliserade grupper upplever på många håll i världen där utvecklingen för jämställdhet går bakåt, säger Margareta Koltai på Act Svenska kyrkan.

Kvinna till Kvinna lyfter ändå det positiva med att mötet trots allt klubbade igenom ett reviderat jämställdhetsprogram som ska stärka kvinnors rättigheter och jämställdheten inom klimatarbetet.

Charlotte dos Santos Pruth i panelsamtal om jämställdhet i den gröna omställningen, i svenska paviljongen på COP29.

– Motståndet från Vatikanstaten, Ryssland, Egypten och Saudi visar att det globala motståndet och anti-genderrörelserna finns även inom klimatförhandlingarna. Men tack vara ett starkt civilsamhälle och att andra länder – bland andra Sverige och EU men också många andra, inte minst från Sydamerika – stod upp för kvinnors rättigheter så lyckades de inte fullt ut, säger Charlotte dos Santos Pruth.

Även Margareta Koltai betonar att Sverige och EU var en mycket positiv kraft i dessa förhandlingar.

– Sverige och EU tillsammans med likasinnade länder globalt gjorde en otrolig insats och tog ledarskap i förhandlingarna för att texterna inte skulle bli totalt urvattnade med svagare åtaganden än de beslut som gäller nu. Vi hade velat se att de också backade finansieringskrav för jämställdhetsprogrammets implementering ännu mer. Men i stort är vi helt på Sveriges och EU:s linje, säger hon.

Vid nästa års COP kommer det beslutade programmet utvecklas till en jämställdhetsplan.

– Det kommer vara oerhört viktigt att se till att planen blir bättre än beslutstexten för själva programmet, säger Margareta Koltai.

Foto: Albin Hillert, Lutheran World Foundation
Patricia Mungcal på National Council of Churches i Filippinerna under en demonstration för jämställdhet med ACT Alliance, Lutheran World Foundation och Kyrkornas världsråd. Gabriel Liljenström från Act Svenska kyrkan i bakgrunden. Foto: Albin Hillert, Lutheran World Foundation.

Framsteg för anpassningsmålet

Enligt WaterAid kom man framåt inom förhandlingarna om det globala anpassningsmålet:

– Nu finns tydlig vägledning till experterna som ska ta fram förslag till indikatorer till de tematiska målen, inklusive för vatten och sanitet. Anpassningsbeslutet erkänner också att man behöver inkludera utomstående aktörer för att komma framåt. Det är även bra att finansieringsbeslutet trots allt säger att finansiering till anpassning behöver skalas upp, till förmån för genomförandet av det globala anpassningsmålets tematiska mål, säger Tove Lexén.

Hon framhållet också att WaterAid är mycket glada att COP29 antog en deklaration för att stärka integreringen mellan vatten och klimat.

Anja Ipp, Naturskyddsföreningen.

Regelverk kring utsläppshandel klubbat

Länderna tog beslut om regelverket kring utsläppshandel under artikel 6 – förhandlingar som har pågått i många år. Sverige har länge varit en stark förespråkare av denna mekanism, och klimatminister Romina Pourmokhtari var mycket positiv till att Sverige nu kan verkställa sina påbörjade samarbetsavtal. Många i civilsamhället, däribland CONCORD-medlemmar, har dock lyft kritik mot grundprincipen i artikel 6 och risker för dubbelräkning och negativa effekter för lokalbefolkningen.

– Vi hade helst sett att det inte skulle vara möjligt alls för rika länder att köpa utsläppsrätter för att klara sina klimatmål, utan att de i stället fokuserade på att ställa om på hemmaplan. Detsamma gäller företag, som nu kommer kunna handla krediter på FN:s nya utsläppsmarknad i stället för att ställa om sina affärsmodeller. Men vi är glada över att de nya reglerna ställer vissa krav på transparens, vilket ger en större inblick i systemet, säger Anja Ipp från Naturskyddsföreningen.

Nu måste civilsamhället arbeta ännu hårdare för att avslöja de misslyckanden och orättvisor som uppstår inom koldioxidmarknaden på alla nivåer.

Lubna Hawwa, Swedwatch

Även Lubna Hawwa från Swedwatch understryker hur viktigt det är att systemet kan granskas.

– Tillsynsorganet måste agera enligt sitt mandat att samarbeta med forskare, urfolk och lokalsamhällen för att upprätthålla integriteten hos koldioxidmarknaderna enligt artikel 6. Annars kommer systemet att fortsätta att undergräva klimatåtgärder och elda på kränkningar av mänskliga rättigheter och orättvisor i de samhällen där projekten för att minska utsläppen pågår.

Lubna Hawwa, Swedwatch.

Hon ser en särskild roll för civilsamhället i att bevaka utsläppshandeln, samtidigt som det är allt svårare i en tid med krympande demokratiskt utrymme.

– Nu måste civilsamhället arbeta ännu hårdare för att avslöja de misslyckanden och orättvisor som uppstår inom koldioxidmarknaden på alla nivåer. Men det kommer inte att vara en lätt uppgift, med tanke på bristen på transparens, hot mot civilsamhällets utrymme och nedskärningar i biståndet som försvagar möjligheterna att utkräva ansvar, säger hon.

Sverige kritiseras för tondövhet

Tove Lexén, WaterAid.

I övrigt var Sveriges budskap under mötet – liksom förra året – “Brådska och möjligheter”. Det fanns en stor “icke-förhandlande” företagsdelegation på plats, och klimatministern underströk i sina framträdanden vad svenska företag har att erbjuda i omställningen.

Sverige pratade högt och tydligt om att klimatkrisen utgör möjligheter för svenska företag att etablera sig i globala syd. Sverige går också i bräschen för handeln med utsläppsrätter som enligt många förstärker koloniala mönster. Det ger en tondöv signal när många människor drabbas hårt och till och med dör av klimatförändringarna, säger Tove Lexén på WaterAid.

Värdlandet får underkänt

Rapporteringen inför mötet handlade mycket om kritiken mot värdnationen, som är känt för kränkningar av mänskliga rättigheter och starkt beroende av fossila bränslen:

– Att ge ett oljeland och en hårdför diktatur som Azerbajdzjan, där civilsamhället nästan helt har tystats, möjligheten att ordna ett event som COP är svårt att förstå. När det dessutom trängs 1800 oljelobbyister på plats så är det inte konstigt att förhandlingarna kring stopp för fossila bränslen går trögt, säger Charlotte dos Santos Pruth på Kvinna till Kvinna.

Bristen på resultat i förhandlingarna om utsläppsminskning och utfasning av fossila bränslen anses åtminstone delvis ha med värdnationen att göra:

Farhågan med att låta en oljediktatur leda ett klimatmöte besannades tyvärr i Baku, säger Anja Ipp på Naturskyddsföreningen.

Att ge ett oljeland och en hårdför diktatur som Azerbajdzjan, där civilsamhället nästan helt har tystats, möjligheten att ordna ett event som COP är svårt att förstå.

Charlotte dos Santos Pruth, Kvinna till Kvinna

Engagemang i civilsamhället

I det tuffa förhandlingsklimatet med brist på hoppingivande resultat lyfter flera medlemmar värdet av COP-mötet som mötesplats.

– Det som är mest upplyftande är nätverkandet med likasinnade aktörer på COP29. Vi har fått möjlighet att knyta kontakter med förhandlare och civilsamhällesföreträdare från globala syd och nord. Det är kontakter som vi kommer fortsätta odla och kroka arm med i de globala klimatförhandlingarna för att få en starkare röst för högre och rättvisare klimatambitioner. Det behövs, säger Margareta Koltai, Act Svenska kyrkan.

Charlotte dos Santos Pruth på Kvinna till Kvinna instämmer:

– Trots tuffa omständigheter var det fantastiskt att se det engagemang och den solidaritet som drev de civilsamhällesorganisationer och inte minst kvinnorättsorganisationer som fanns på plats.

Fler reaktioner: