Nyheter

20 december 2023

COP28: Begränsat utrymme för civilsamhället på årets klimattoppmöte

#miljö- och klimaträttvisa

Det var inga protester på stan men ganska god tillgång till mötesrum. Både höga priser och bristen på demokrati lokalt begränsade civilsamhällesaktörers utrymme under årets klimattoppmöte COP28. Det berättar CONCORD Sveriges medlemmar som var på plats.

Att årets klimattoppmöte genomfördes i det auktoritära Förenade Arabemiraten väckte farhågor inför mötet kring civilsamhällets möjligheter till meningsfull och säkert deltagande. Dessutom bäddade värdnationens starka intressen i oljeindustrin för inflytande från fossillobbyn. Att det dessutom är dyrt i Dubai gjorde det ännu svårare för civilsamhällsaktörer, inte minst från globala syd, att säkra sitt deltagande.

Davide Maneschi, Swedwatch.
Davide Maneschi, Swedwatch.

– Även om det var möjligt för ackrediterade civilsamhällsorganisationer från länder i nord att delta på flera nivåer, ledde bristen på yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter i Förenade Arabemiraten till en risk för självcensur bland civilsamhällsorganisationer. Det här diskuterades i ett sidoevent som Swedwatch deltog i, där flera civilsamhällsaktörer pratade om en ”chilling effect” när det gällde att lyfta vissa ämnen offentligt under och innan COP just på grund av situationen i landet, säger Davide Maneschi från Swedwatch.

Demonstrationer tilläts – men bara på avgränsat område

Värdlandet tillät ”fredliga protester” men bara inom den förhandlingszon (blue zone) som är under FN:s beskydd. Utanför förhandlingszonen fanns inga möjligheter till protester. Detta i kombination med bristen på lokalt civilsamhälle gjorde det omöjligt att hålla öppna demonstrationer tillsammans med klimat- eller mänskliga rättighetsorganisationer från värdlandet, vilket var ett viktigt mervärde under COP26 i Glasgow. Möjligheten till interaktion med lokalsamhället saknades också under COP27 i Egypten, men där fanns åtminstone några få egyptiska aktivister och representanter från Egyptens civilsamhälle på plats på konferensen.

Mötesrum och tillgång till förhandlingsrum

Under COP27 upplevde deltagande organisationer praktiska hinder för att delta. I år fungerade detta bättre, med tillräckligt med plats för events och mötesrum, och tydlig skyltning för att underlätta för deltagarna.  

Det fanns också plats i förhandlingsrummen eller i angränsande rum. Tillgången till förhandlingsrummen varierade dock beroende på vilken typ av ackreditering organisationer hade. De som deltog med observatörsstatus kunde inte delta på samma sätt som de som ingick i delegationer eller personer som bjudits med av länderna, så kallat “overflow”.

Dessvärre uppgav flera röster från civilsamhället att de inte fick tillgång till förhandlingsrummen och platserna där de faktiska besluten togs

Maria Bard, Läkarmissionen

­ – Dessvärre uppgav flera röster från civilsamhället att de inte fick tillgång till förhandlingsrummen och platserna där de faktiska besluten togs. Detta har varit en trend under de senaste åren, och covid-pandemin har angetts som en av orsakerna. Likaså var känslan bland många att olika aktörer och grupper separerades, vilket gjorde att man inte möttes på samma sätt som under tidigare COP-möten, säger Maria Bard på Läkarmissionen.

Även kostnaderna medförde utmaningar.

– Vi fick åka gratis med tunnelbanan, men hotellen nära konferensen blev mycket dyra, påpekar Davide Maneschi från Swedwatch.

Hanna Soldal från Act Svenska kyrkan var på plats med kollegor från Svenska Kyrkans Unga och berättar hur många unga delegater behövt finansiera sin egen närvaro:

– Detta kräver mycket förarbete och ofta leder det till att man tvingas boka billigaste möjliga boende, ibland flera timmar bort från konferensområdet.

Rekordmånga deltagare – och lobbyister

Mer än 97 000 personer var registrerade för att besöka årets klimattoppmöte, vilket gör klimattoppmötet till det mest välbesökta genom tiderna.

Även antalet fossillobbyister slog rekord, och enligt koalitionen Kick Big Polluters Out var 2 456 fossillobbyister på plats i Dubai. Detta kan jämföras med 636 stycken på COP27 i Egypten.

Kontakt med svenska beslutsfattare

För Tove Lexén från WaterAid var COP28 ett bra tillfälle att driva på för ökat fokus på vatten och sanitet i anpassningsarbete, och framföra deras och partners perspektiv till svenska förhandlare:

– Jag hade direktkontakt med den svenska delegationen och upplevde att de var mycket öppna för våra inspel och tog till sig av våra ståndpunkter. Jag samarbetade också nära med mina kollegor från Bangladesh, Madagaskar och Moçambique och hade ett ständigt utbyte med dem om vilka prioriteringar de ville se.

Margareta Koltai under en demonstration under COP28
Margareta Koltai, Act Svenska kyrkan, under en demonstration under COP28

Margareta Koltai från Act Svenska kyrkan upplevde också att tjänstemännen i den svenska delegationen visade stor öppenhet:

– Många företrädare för civilsamhället har inte samma ingångar till sina länders delegationer som vi svenska organisationer har till vår. Jag uppskattar att de svenska förhandlarna tog sig tid att träffa, dela information med och lyssna på svenska civilsamhällesaktörer på plats. Vi är måna om att hålla den dialogen vid liv.

Den politiska ledningen visade inte samma intresse, enligt Margareta Koltai:

– Vi skulle gärna se att även våra ministrar på plats tog sig tid att möta och föra dialog med svenska civilsamhälles företrädare, på samma sätt som de tog sig tid till att möta svenska näringslivsföreträdare på plats, säger hon. 

Vi skulle gärna se att även våra ministrar på plats tog sig tid att möta och föra dialog med svenska civilsamhälles företrädare, på samma sätt som de tog sig tid till att möta svenska näringslivsföreträdare på plats. 

Margareta Koltai, Act Svenska kyrkan

Unga på plats

Enligt Hanna Soldal från Act Svenska kyrkan uttryckte många unga på plats att det var svårt att göra sin röst hörd:  

– Både under förhandlingarna och eftersom möjligheterna att genomföra aktioner var kraftigt begränsade, säger hon.

Den svenska delegationen innefattade även i år två ungdomsdelegater, som utses genom LSU.

– Det är av största vikt att detta fortsätter även kommande år då de ger det unga civilsamhället ökade möjligheter att komma med inspel och påverka Sveriges hållning i förhandlingarna, säger Hanna Soldal.

Det är av största vikt att detta fortsätter även kommande år då de ger det unga civilsamhället ökade möjligheter att komma med inspel och påverka Sveriges hållning i förhandlingarna

Hanna Soldal, Act Svenska kyrkan, om de två ungdomsdelegater som ingår i den svenska delegationen

Ökat utrymme för trosbaserade aktörer

Under årets klimattoppmöte fanns det för första gången en särskild paviljong där trosbaserade perspektiv på klimatfrågan lyftes.

Maria Bard Läkarmissionen
Maria Bard Läkarmissionen

– Jag mötte flera personer som vanligtvis inte rört sig i den sortens sammanhang som upplevde att paviljongen skapade en viktig arena att ta sig an klimatfrågan med nya ögon och perspektiv, säger Maria Bard på Läkarmissionen.

Enligt henne kan det ökade utrymmet för trosbaserade aktörer vara ett steg mot att förstå klimatfrågan ur ett bredare perspektiv.

– Frågor om moraliskt och etiskt ansvar kunde där läggas till all teoretisk kunskap som finns om klimatförändringar. Där kraften till förändring, förutom den motivation som fakta som forskningen ger oss, också kan komma ur en förståelse av att människor är en integrerade del av den jord vi lever på och av. En jord där vi har ett moralistiskt och etiskt ansvar att agera, säger hon.

 


Vad bör Sverige göra?

För att säkra civilsamhällets möjligheter till meningsfullt deltagande har CONCORD Sveriges arbetsgrupp för miljö- och klimaträttvisa drivit att Sverige bör agera föredöme, genom att:

  • Bidra aktivt till att en bredd av civilsamhällesorganisationer kan delta meningsfullt i de internationella klimatförhandlingarna – genom ekonomiskt, praktiskt och politiskt stöd.
  • Arbeta för att framtida klimattoppmöten hålls på platser som möjliggör brett deltagande, inte minst av folk- och miljörörelser från Globala syd.
  • Fortsätta bjuda in det svenska civilsamhället till avstämningar och konsultationer.
  • Föregå med gott exempel och införa civilsamhällesrepresentation i den svenska delegationen till klimatmötet.

– Vi skulle vilja uppmuntra regeringens beslutfattare att lyfta vikten av civila samhällets deltagande, samt driva på att åsikts- och organisationsfrihet är ett kriterium i valet av värdländer för FN:s klimattoppmöten. Ett fritt och aktivt civilsamhälle är en förutsättning för att klimatomställningen också ska bli rättvis, säger Margareta Koltai på Act Svenska kyrkan.

Medlemmars event och paviljonger under COP28