EU:s biståndsbudget kostar ungefär 16 kronor i månaden per EU-medborgare (1,87 euro) och trots den finansiella krisen så visar en ny undersökning att 85 % av EU-medborgare och hela 97 % av svenska medborgare tycker att utvecklingssamarbete är fortsatt viktigt. EU är en central aktör i det globala utvecklingssamarbetet – Europeiska Kommissionens bistånd 2011 uppgick till omkring 95 miljarder kronor (11,3 miljarder euro) vilket gör den till världens största biståndsgivare. Dessutom har EU-kommissionens utvecklingsprogram fått beröm för att vara en av de mest effektiva och transparanta i världen enligt OECD, DFID, the European Court of Auditors samt oberoende organisationer som Publish What you Fund .
Om statsminister Reinfeldt och EU-minister Ohlsson kan ta ledningen och inte ge vika i förhandlingarna kring biståndsbudgeten den kommande veckan så kan Sverige rädda biståndsbudgeten från nedskärningar, vilket i sin tur kommer att rädda liv och förbättra livsstandarden för miljontals människor de närmsta sju åren.
Just nu är förhandlingsläget svårt och många EU-länder vill inte lägga pengar på något som inte direkt ”kommer tillbaka” genom investeringar i deras egna länder. Under 2011 genomförde 11 EU-länder nedskärningar i sina biståndsbudgetar och under 2012 har ännu fler följt trenden. Därför skulle nedskärningar i EU:s gemensamma biståndsbudget, som idag motsvarar världens största multilaterala biståndsbudget, slå extra hårt. Om Sverige lyckas övertyga de andra medlemsstaterna att stötta det förslag som kommissonen har lagt fram så kommer man däremot ett steg närmare i att nå EU:s kollektiva 0,7 % -mål.
CONCORD Sverige har tillsammans med sina medlemsorganisationer också skickat ett brev till både EU-minister Birgitta Ohlsson, inför Allmänna rådet den 20 november, och statsminister Fredrik Reinfeldt inför EU-toppmötet den 22-23 november.
Läs brevet (PDF)