En officiell definition av bistånd (Official Development Assistance, ODA) har gjorts genom överenskommelser i OECD:s biståndskommitté DAC. I korthet definieras officiellt bistånd som resursflöden som uppfyller samtliga av följande kriterier:
- Från officiella givare, dvs stater (eller deras genomförare)
- Till OECD DAC:s lista över mottagare (länder och territorier samt multilaterala institutioner)
- Med målet att “bidra till ekonomisk utveckling och mänsklig välfärd i utvecklingsländer”
- Som är gåvor (“concessional”) eller den gåvoliknande delen av ett lån eller en investering
Det ÄR INTE resursflöden för:
- militära utgifter
- exportkrediter
- att föra fram givarlandets inrikespolitiska agenda
- migrationsrelaterade aktiviteter som inte utgår från biståndsmålet, exempelvis frivilligt återvändande från givarländer*, alla former av påtvingat återvändande, gränskontroll och migrationshantering i syfte att motverka migration.
Förtydligande om migration
Flera givarländer vill använda biståndsmedel för att stävja migration. Därför har OECD gjort ett särskilt förtydligande om vad som gäller för den typen av insatser.
Reglerna gäller offentligt finansierat bistånd
Definitionsmässigt är officiellt bistånd också skilt från privata flöden som personlig solidaritet, välgörenhet, filantropi, remitteringar och andra privata flöden. Men på organisationsnivå är det självklart vanligt att organisationer kan arbeta både med offentliga biståndsmedel och privata medel grundat i samma värderingar och mål. För offentliga medel gäller biståndspolitikens mål samt enhetliga villkor och krav på styrning, kontroll och redovisning. För privata medel är överenskommelsen mellan privat givare och genomförare.
Vad är DAC?
DAC är ett politiskt organ för höginkomstländernas samarbete i biståndsfrågor och beslut fattas genom konsensus. Det gör att DAC ibland har fått kritik av civilsamhället och oberoende granskare för att vara en sluten klubb för de rika länderna. DAC har ett sekretariat som bland annat stöttar medlemsländerna i granskningar av biståndet, så kallade peer reviews. Sekretariatet ansvarar också för den internationella statistiken över biståndet, och sammanställer forskning och lärande för att utveckla det internationella utvecklingssamarbetet. Uttolkningen av den internationella biståndsdefinitionen kallas DAC Reporting Directives och är en regelbok med många bilagor om vad som kan redovisas som bistånd och inte.
* Det finns ett sällsynt undantag under reglerna för de så kallade asylavräkningarna, som i realiteten i Sverige innebär extremt få fall. Undantaget gäller personer som själva väljer att återvända innan de har fått beslut i sitt asylärende, och bara om detta sker inom de första 12 månaderna i Sverige.