Rapport: Spotlight on EU Policy Coherence for Development (2009)

Spotlight

2009

Denna rapport granskar EU:s samstämmighetspolitik utifrån områdena klimat, handel, jordbruk, migration och global ekonomi. Rapporten visar att EU bland annat inte tagit tillräckliga steg för att minska de europeiska ländernas utsläpp av växthusgaser, trots att EU:s medlemsstater står för en stor andel av de växthusgaser som släpps ut i världen och låg- och medelinkomstländer får ta de största konsekvenserna av det förändrande klimatet.

EU ingår också långtgående bilaterala handelsavtal med låg- och medelinkomstländer utanför ramen för Världshandelsorganisationen (WTO), avtal som exempelvis kan hindra länderna från att producera billigare kopior av mediciner för att bota/lindra svåra sjukdomar som hiv och malaria.

Vidare är unionens importtullar för råvaror lägre än för förädlade varor, vilket gör att förädlingsindustrier inte prioriteras och byggs upp i de länder råvarorna kommer ifrån. Samtidigt flödar europeiska slutprodukter in i låg- och medelinkomstländer tillsammans med hårt subventionerade basvaror. Detta är några av exemplen på brister i EU:s samstämmighetspolitik som tas upp i rapporten.

Om Spotlight-rapporterna

År 2005 antog EU:s ministerråd en ny policy för samstämmighet som kallas Policy Coherence for Development (PCD) och genom Lissabonfördragets artikel 208 blev policyn juridiskt bindande. Artikel 208 i fördraget slår fast att all EU-politik som påverkar situationen i låg- och medelinkomstländer ska vara samstämmig med de målsättningar som finns för utvecklingssamarbetet. EU har ett ansvar att se till att alla politikområden ligger i linje med målet om att utrota fattigdomen i världen och att inte de mänskliga rättigheterna kränks.

Tyvärr lever EU inte upp till dessa åtaganden. CONCORD Europa har i ett antal rapporter granskat såväl brister i som framgångar med EU:s samstämmighetspolitik. Dessa så kallade Spotlight-rapporter tas fram vartannat år. CONCORD Sverige har bidragit med ett kapitel om Sveriges politik för global utveckling.

Vid frågor om rapporten, kontakta policychef Peter Sörbom, peter.sorbom@concord.se