Nyheter

26 september 2019

Tuffa frågor till kommissionärerna

#eu:s budget #eu:s och sveriges bistånd #migration och utveckling

På måndag inleds Europaparlamentets utfrågningar av de föreslagna kommissionärerna. Flera av dem har roller som är centrala för de frågor CONCORD Sveriges medlemmar jobbar med. Därför har vi, tillsammans med CONCORD Europa, tagit fram nyckelfrågor åt parlamentarikerna att ställa till kommissionärerna. Vi förser våra svenska EU-parlamentariker med dessa frågor för att de ska använda dem i utfrågningarna.

Under valrörelsen gjorde vi en översikt av EU:s framtidsfrågor inom utvecklingspolitiken till partiernas toppkandidater. Det handlar bland annat om arbetet med Agenda 2030, EU:s migrationspolitik och biståndsbudgeten för nästa sjuårsperiod. Nu följer vi upp det underlaget med ett frågebatteri till parlamentarikerna som kan bidra till att viktiga perspektiv inte tappas bort.

En fråga till Josep Borell, spanjoren som är föreslagen som utrikesrepresentant, handlar till exempel om hur han ska säkerställa att EU skyddar människorättsförsvarare och hindrar ett krympande demokratiskt utrymme. Både Borell och Jutta Urpilainen (som föreslås bli kommissionär för utvecklingsfrågor) får en fråga om hur de kommer att verka för en GAP 3, det vill säga en handlingsplan som stärker jämställdhet och SRHR inom utrikes- och utvecklingsområdet. En fråga till Ylva Johansson, som ställs till svars den 1 oktober, handlar om hur EU ska arbeta för att skapa säkra och lagliga vägar för den som vill söka asyl i EU. Ytterligare en fråga handlar om hur EU kan utforma en migrationspolitik som värnar om de mänskliga rättigheterna. Vi hoppas också att flera parlamentariker kommer att ställa en fråga om hennes syn på användandet av biståndsmedel för så kallad migrationshantering, som kan innebära att biståndsbudgeten finansierar gränskontroll, eller att bistånd villkoras.

Utfrågningarna pågår fram till den 8 oktober. Se hela schemat här. Parlamentet ska enligt planeringen sedan rösta om den nya kommissionen i sin helhet den 23 oktober och därefter tillträder kommissionärerna den 1 november. Kommissionen kommer att ha en delvis ny struktur, med nio vice ordförande med varierande nivåer av makt. Politico har gjort ett pedagogiskt schema över maktstrukturen i den nya kommissionen.