Utdrag

22 maj 2018

Sara Garcia strider för avkriminalisering av abort i El Salvador

#tag plats!

Sara Garcia är feministisk aktivist och försvarare av mänskliga rättigheter. Hon strider för en avkriminalisering av abort i El Salvador och är engagerad i Colectiva Feminista.

”Via min aktivism vill jag att folk ska få upp ögonen för de orättvisor som systemet har normaliserat och de rättigheter som har kriminaliserats. Jag vill att den feministiska kampen ska få mer styrka. Den nuvarande regeringen har visat större öppenhet mot civilsamhället. Ett par demonstrationer har blivit attackerade eller stoppade, men förtrycket kommer framförallt från fundamentalistiska konservativa rörelser med mycket makt och ekonomiska resurser.

Många av organisationerna är religiösa och kopplade till Opus Dei. Det är framförallt dessa grupper som förföljer oss och hotar oss direkt eller indirekt. De menar att det är brottsligt att försvara mänskliga rättigheter. De använder strategier som att försöka frånta oss vår juridiska status som organisation eller blockera våra resurser. Hoten kommer också på sociala medier.”

Individuell Människohjälp samarbetar med Colectiva Feminista.

Sara Garcia är en av 16 människorätts- och miljöförsvarare som i rapporten ”Tag plats!” berättar om hur ett den krympande demokratin i världen hotar deras arbete och liv. I rapporten ges också rekommendationer till Sveriges regering om hur den kan arbeta emot det krympande demokratiska utrymmet. Råd ges även till personer som arbetar med att stötta utsatta aktivister och organisationer.

Läs rapporten