Utdrag

22 maj 2018

Hossam Eldin Aly kämpar för demokrati och förbjuds lämna Egypten

#tag plats!

Hossam Eldin Aly är ordförande för Egyptian Democratic Academy (EDA) och arbetar för att människor ska känna till de rättigheter de har som medborgare. Han vill bidra till ett demokratiskt Egypten där det råder frihet och jämlikhet.

”Regeringen har olagligförklarat organisationer som vår. Det pågår ständigt förtalskampanjer mot civilsamhällesorganisationer från myndigheternas sida. De förstör vårt rykte genom att porträttera oss som spioner för västländer, baserat på att vi har internationella kontakter. De drar in oss i utredningar och anklagar oss för olika påhittade brott.

Många aktivister, jag också, har reseförbud och får inte lov att lämna landet, trots att det är en mänsklig rättighet. Jag har levt med reseförbud i tre år så jag kan inte längre resa och sköta mitt jobb som jag brukade. Eftersom situationen är så osäker här har min fru och son lämnat landet och jag har inte träffat dem på två år. Det smärtar verkligen att inte kunna träffa min son, men samtidigt skulle jag inte kunna leva med att någon behandlar honom illa här i Egypten, och att han får höra lögner om mig.

Jag är ständigt medveten om säkerhetssituationen och har en känsla av att jag är bevakad. Jag har ändrat min livsstil och jag har mardrömmar. Det är en av de mest skrämmande sakerna med en polisstat som Egypten – det sätter sig i huvudet på en. Jag känner mig rädd och besviken. Men ibland ger det bränsle till min kämpaglöd.”

Swedish International Liberal Center (Silc) är svensk samarbetsorganisation till Egyptian Democratic Academy.

Hossam Eldin Aly är en av 16 människorätts- och miljöförsvarare som i rapporten ”Tag plats!” berättar om hur ett den krympande demokratin i världen hotar deras arbete och liv. I rapporten ges också rekommendationer till Sveriges regering om hur den kan arbeta emot det krympande demokratiska utrymmet. Råd ges även till personer som arbetar med att stötta utsatta aktivister och organisationer.

Läs rapporten