Nyheter

4 maj 2023

EU-parlamentet fördömer dödsstraff för homosexualitet

#civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-politik #jämställdhet

Europaparlamentet uppmanar Ugandas president att inte skriva under en lag som bland annat innebär dödsstraff för homosexualitet.

Det framgår av en resolution som röstades igenom 19:e april. De svenska Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (De Gröna), Evin Incir (S&D) och Malin Björk (Vänstergruppen) har debatterat för att EU ska agera mot lagförslaget.

— Jag vill att alla mina hbtqi-systrar, bröder, syskon ska veta att ni har vårt stöd i er kamp för frihet, för jämlikhet, för rättigheter, rätten att leva. Jag är stolt över att tillsammans med kollegor ha förhandlat fram en text där Europaparlamentet kliver fram och vi ber er – kommissionen och rådet att också steppa upp. EU måste vara en förkämpe för avkriminalisering och för hbtqi-personers rättigheter globalt. Vi kan göra bättre, säger Malin Björk.

Evin Incir menar att EU har ett ansvar att öka stödet till människorättsförsvarare och hbtqi-personer.

— Vi måste se över våra avtal med länder där vi ser en tillbakagång, och respekten för hbtqi-rättigheter måste stå i centrum för både EU:s inrikespolitik och dess utrikespolitik. Vi måste få slut på häxjakten på hbtqi-personer en gång för alla, säger Evin Incir.

Alice Bah Kuhnke poängterar att Eu ska vara en fristad där hbtqi-personer kan leva i frihet.

— När hbtqi-personers mänskliga rättigheter kränks så protesterar vi, högljutt. Och när dödsstraff används mot hbtqi-personer, i Uganda och runt om i världen, ska det få kännbara konsekvenser för makthavarna. Men för att ord inte ska stanna vid att vara vackra ord måste vi också erbjuda förföljda människor vårt skydd, säger Alice Bah Kuhnke.

Resolutionen innefattar även en uppmaning till alla länder som har lagar som kriminaliserar samkönade relationer att avskaffa dessa. Bland de svenskar som var med att ta fram resolutionen fanns även Tomas Tobé (ordförande i EU-parlementets utvecklingsutskott DEVE), samt Karin Karlsbro, Emma Weisner, och Abir Al-Sahlani från Gruppen Renew Europe.