Utdrag

22 maj 2018

Eduard Martirosyn, hbtqi-rättsaktivist, kämpar mot ökande homofobi i Armenien

#tag plats!

Eduard Martirosyn är engagerad i hbtqi-rörelsen i Armenien. Han vill bidra till dess framväxt och att fler ska förstå hur viktig rörelsen är.

“För det första så sköter staten inte sitt grundläggande ansvar för att skydda mänskliga rättigheter. För det andra så erkänner de inte ens hbtqi-personer och därför inte heller deras problem. Däremot, trots att de inte erkänner att det finns hbtqi-personer, så gör de allt i sin makt för att öka homofobin i samhället.

Oavsett vad vi gör för att öka respekten för hbtqi-personer i samhället så gör regeringen vad de kan för att rasera det. I förlängningen förstör det allt handlingsutrymme för hbtqi-personer. På vissa sätt så hindrar det vårt arbete, men det har också varit en sporre för mig att kämpa ännu mer.”

RFSL är svensk samarbetsorganisation till Pink.

Eduard Martirosyn är en av 16 människorätts- och miljöförsvarare som i rapporten ”Tag plats!” berättar om hur ett den krympande demokratin i världen hotar deras arbete och liv. I rapporten ges också rekommendationer till Sveriges regering om hur den kan arbeta emot det krympande demokratiska utrymmet. Råd ges även till personer som arbetar med att stötta utsatta aktivister och organisationer.

Läs rapporten