
16 organisationer från CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp står bakom The Game Changer – en publikation om hur en feministisk utrikespolitik bör vara utformad och hur det kan förändra samhällen. När den lanserades i Bryssel den 13 april var det Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP), Evin Incir (S) och Malin Björk (V) som stod värdar. Frågan som samtalet på lanseringen ställde var: “How do we make the EU a true global leader and positive force for gender equality and women’s and girls’ rights? Time for a feminist foreign policy?”
Upp mot hundra personer lyssnade på samtalet mellan Europaparlamentarikern Evin Incir, Philipp Wendel från tyska representationen i Bryssel, Chiara Adamo från EU-kommissionen och Jessica Poh-Janrell från Kvinna till Kvinna. Perspektiv från lokala partners – Arrow Malaysia och WILPF Kamerun – förmedlades genom videomeddelanden.
It’s a make it or break it issue, it’s a game changer
Feministisk utrikespolitik som en motkraft
Seminariet öppnades av Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, där hon bland annat citerade Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström som beskrev feministisk utrikespolitik som en ”make it or break it” fråga.
– Feministisk utrikespolitik handlar om flickors och kvinnors rättigheter, men också om att ändra prioriteringar för samhället som helhet, sa Alice Bah Kuhnke.
Att vi befinner oss rätt i tiden för att framhäva vikten av en feministisk utrikespolitik var märkbart i diskussionerna på seminariet.
– Det nuvarande motståndet för jämställdhet skiljer sig från vad vi såg för 10 år sedan. Vi ser ökande högerextrema och populistiska krafter och vi ser även mer finansiering till vissa delar av världen som skjuter undan det globala jämställdhetsarbetet. Det handlar inte bara om att samarbeta med starka nätverk och allierade. Det är lika viktigt att EU-staterna och EU för en dialog med en bredd av aktörer som progressiva religiösa rörelser och trosbaserade ledare, men också motståndare, förklarade Sara Österlund, policyrådgivare på RFSU.
EU bör leda för jämställdhet
Betydelsen av EU som en global ledare och positiv kraft för jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter i världen diskuterades i panelsamtalet, särskilt med koppling till behovet av att skapa en gemensam röst bland dess medlemsländer.
– Vi medlemsländer behöver lära oss och samarbeta med varandra. Det finns länder som fortfarande behöver övertygas. Det är fortfarande svårt att använda ord som genus i dokument och att prata om feminism i politiska dialoger. Vi behöver landa i om vi kan behålla en väldigt hög ambitionsnivå eller hitta den lägsta gemensamma nämnaren bland alla 27 medlemsländer och det är en fråga vi nu diskuterar tillsammans med andra likasinnade länder, sa Philipp Wendel, biträdande ambassadör på Tysklands EU-representation.
Tyskland har nyligen antagit en feministisk utrikespolitik och Philipp Wendel menar att det nu kommer att märkas att det är en prioritet:
– Det är en utrikespolitik som styrs av värderingar och intressen och som sätter människor i centrum och inte andra personliga eller ekonomiska intressen. En viktig del av vår utrikes- och utvecklingspolitik är budgetering. Vi vill stärka insatser för en transformativ och jämställdhetsmedveten budgetering, vilket kommer prioriteras i vårt utrikes- och utvecklingspolitiska arbete under de kommande åren, förklarade Wendel.
Stöd till lokala rörelser är avgörande
Genomgående belyste diskussionerna vikten av att EU satsar mer på att främja jämställdhetsarbetet på alla nivåer, såväl inom EU:s medlemsländer som i lokalsamhällen. För att möjliggöra detta behöver EU utveckla bättre stöd till jämställdhetsorganisationer runt om i världen, inklusive politiskt stöd.
– EU behöver öka utbildningsmöjligheterna för afrikanska kvinnorättsförsvarare, kvinnors deltagande i politiken och i fredsprocesser, sa Uppaultine Kenfac från civilsamhällsorganisationen WILPF i Kamerun.
Trots deras betydelse för att försvara det demokratiska utrymmet och kvinnors, flickors och HBTQI-personers rättigheter är lokala feministiska organisationer grovt underfinansierade.
– Vi ger fortfarande mindre än 1 procent av ODA till kvinnorättsorganisationer, trots att vi vet att starka kvinnorörelser är avgörande för att nå framgångar kring jämställdhet i samhällen, poängterade Jessica Poh Janrell, Kvinna till Kvinna.
En feministisk utrikespolitik kan fungera som ett verktyg för att öka finansieringen och stödet till kvinnorätts- och feministiska rörelser, menade Sivananthi Thanenthiran, Arrow, Malaysia.
De har kunskapen, de mest kvalitativa genusanalyserna och lösningarna
Flera talare tryckte på behovet av att lyssna och involvera lokala kvinnorättsorganisationer och feministiska rörelser och ta vara på den expertis som finns på regional och lokal nivå.
– De har kunskapen, de mest kvalitativa genusanalyserna och de har lösningarna, sa Chiara Adamo, tillförordnad chef på enheten för mänsklig utveckling, migration, samhällsstyrning och fred under direktoratet för internationella partnerskap på EU kommissionen.
Evin incir, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, påminde om att det finns ett stöd inom Europaparlamentet för en feministisk utrikes- och utvecklingspolicy.
– Men vi kan inte ta detta för givet och vi behöver tänka på att vi har ett nytt Europaparlamentsval nästa år, sa Evin Incir.

Europaparlamentarikern Malin Björk avslutade lanseringen med ett brandtal för en feministisk utrikespolitik:
– Den förändrar liv för kvinnor och flickor, den förändrar samhällen, den förändrar framtiden. Feministisk utrikespolitik är en del av lösningen, den är en del av hoppet, sa Malin Björk.
”Det är en uppmaning till handing”
Vi ställde frågor till en av åhörarna efter samtalet:
Vad tar du med dig från seminariet?
– Vi måste fortfarande hålla farten uppe för att skapa samförstånd. Vi måste garantera politisk vilja för en feministisk utrikespolitik eftersom den oftast inte är institutionaliserad. Det finns en risk att förlora det också – det är en uppmaning till handling, uttryckte Julieta Gonzalez, CARE International.

Vilka tankar har du kring ambitionen om EU som en global aktör och positiv kraft för jämställdhet och kvinnors- och flickors rättigheter i världen?
– Många av oss är överens om att EU bör bli mer aktiva än vokala. Det är viktigt att EU fortsätter att arbeta för att vara världsledande inom jämställdhet och vi tror att det kan göra skillnad, menade Julieta Gonzalez.