Nyheter

31 augusti 2021

Afghanistan – debatten om biståndet

#biståndsdebatten #biståndsdebatten i media

När nu talibanerna tagit makten över nästan hela Afghanistan går diskussionerna om hur det svenska biståndet till landet ska anpassas. ”Inte en spänn till talibanerna” sa Ann Linde. Går det att ge stöd till det afghanska folket utan att samtidigt stödja den nya regimen? Läs vad ledarskribenter, civilsamhällesorganisationer och debattörer tycker i länksamlingen nedan.

Ledartexter

 • Ledartext i Expressen: Lyft kvinnoaktivister ur talibanernas grepp (2 augusti)
  ”Västvärlden har en läxa att lära av misslyckandet i Afghanistan: Det går inte att införa demokrati utifrån och ovanifrån, varken med bistånd eller med bomber. Det krävs en lokal demokratirörelse. På samma sätt kan vi inte frigöra Afghanistans kvinnor från ett av världens minst jämställda klansamhällens kvinnosyn. Men vi kan hjälpa de afghanska aktivister som med risk för sina liv arbetar för att förändra landet till det bättre.”
 • Ledartext i Aftonbladet: Nej, väst borde inte överge Afghanistan – Fel signal att dra ner på biståndet (16 augusti)
  ”Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) signalerar nu att biståndet till landet ska dras ner. Det finns helt enkelt inga demokratiska institutioner att stödja längre. Men det vore fel väg att gå. Talibanerna må ha tagit över ledningen av landet men de människor som behöver svenskt bistånd finns fortfarande kvar. Kan vi bidra till att hälsovård och skolor fungerar och lindra fattigdom bör vi göra det. Biståndet bör läggas om men inte minska.”
 • Krönika av Irena Pozar i Expressen: Varför räddar inte Sveriges feministiska regering flickorna? (16 augusti)
  ”Vi har kapacitet att hjälpa, vi har stor kunskap om hur situationen har sett ut och vi vet hur mycket det betyder för hela världen att flickor får utbildning och kvinnor möjlighet att försörja sig. Jag väntar spänt på den presskonferens som aldrig kommer komma, där Ann Linde slår fast att Sverige gör allt i sin makt för att skapa säkra vägar ut ur Afghanistan och in i Sverige.”
 • Ledare i GP av Malcolm Kyeyune: Svenska skattepengar ska inte gå till talibanerna (21 augusti)
  ”Debatten om biståndet har länge bara utgått från premissen om att alternativen är snålhet eller godhet, och att Sverige självklart står på den goda sidan. Men det totala debaclet i Afghanistan visar verkligen att det inte är så enkelt.
  Nu när själva modellen med nationsbygge – godheten till trots – visat sig vara en potemkinkuliss, är nog tiden mogen att ifrågasätta vissa delar av biståndsmodellen som sådan. Efter 2021 bör vi i väst inte längre bara anta att goda intentioner också innebär att allt vi gör faktiskt också gör den nytta vi tror eller hoppas på.”
 • Ledare i Expressen, av Alice Teodorescu Måwe: Efter Kabuls fall måste vi ompröva svenskt bistånd (21 augusti)
  ”Om utvecklingsbiståndets existensberättigande är att det ska göra positiv skillnad för mottagaren – och inte enbart kännas bra i magen hos givaren – bör Sverige inte av ideologiska skäl klänga sig fast vid ett uppenbart kontraproduktivt system som, förutom att lägga grunden för ett permanent beroende hos mottagaren, också försvagar redan sköra institutioner.
  I stället bör utgångspunkten vara dels hur, och om, det går att med ett utifrånperspektiv utveckla andra länders institutioner med det egna landet som förlaga. Och dels hur förutsättningar för ökad egenmakt på individnivå – inte minst genom ägande, skapande och sparande – kan etableras och utvecklas.”

Debattartiklar

Nyhetsartiklar/reportage

 • Per Olsson Fridh kommenterar Moderaternas förslag (11 juli)
  ”I ett läge där säkerhetsläget försämras snabbt i Afghanistan vill Moderaterna dra in svenskt stöd till fredsansträngningar, flickors utbildning och grundläggande hälsa. Att lösningen skulle vara att dra undan mattan för det arbete som exempelvis Svenska Afghanistankommittén gjort i decennier skulle få stora konsekvenser för en redan utsatt befolkning.”