Nyheter

27 april 2018

Georg Andrén är ny ordförande

Georg Andrén, Diakonias generalsekreterare, är CONCORD Sveriges nya ordförande. Han tar över efter Kristina Henschen, chef på Union to Union, som lämnar uppdraget efter fyra år.
På årsmötet valdes Georg Andrén, Diakonias generalsekreterare till ny ordförande.

– CONCORD arbetar uthålligt och långsiktigt tillsammans med en mångfald av aktörer. Det är ett par av organisationens allra främsta styrkor som jag vill bidra till att stärka, säger Georg Andrén.

Kristina Henschen, Union to Union, och Georg Andrén, Diakonia.

Georg Andrén tar över ordförandeskapet mitt i pågående arbete med valmanifestet #hjärtavärlden, som bland annat vill ge världen en plats i årets valrörelse. Arbetet samordnas av CONCORD:

– Att samla all den kraft, kunskap och det engagemang som civilsamhället har för globala utvecklingsfrågor känns extra viktigt under ett valår. Eftersom politik här i Sverige påverkar människor i andra länder vill vi ge världen en plats i årets valrörelse. Därför väljer jag att hjärta världen, säger Georg Andrén.

Kristina Henschen, chef för Union to Union, lämnar över ordförandeskapet efter fyra år där hon bland annat bidragit till att stärka CONCORD som en viktig aktör och plattform för det svenska civilsamhället inom utvecklingssamarbetet.

– Vi har visat att enighet ger styrka! Vi har ökat medlemsantalet, ökat resurserna och ökat långsiktigheten i samarbetet genom femårsavtal med Sida. Dessa framgångar är naturligtvis inte min förtjänst, utan resultatet av ett mycket starkt, kompetent och visionärt samarbete mellan de olika medlemsorganisationerna, säger Kristina Henschen.

På årsmötet valdes även Heidi Lampinen, Union to Union, Annika Malmborg, RFSU, Gabriella Irsten, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, in som nya ledamöter i styrelsen.