Nyheter

13 januari 2023

Benjamin Hauville är ny EU-expert på CONCORD Sverige

Benjamin Hauvilles intresse för EU:s relationer med Afrika föddes under en praktik i Kongo-Brazzaville för tio år sedan. Nu vikarierar han som policyrådgivare på CONCORD Sverige.

Hur hamnade du på CONCORD Sverige?

– Jag har varit specialintresserad av EU sedan jag pluggade på Sciences Po i Grenoble, och har jobbat med EU-frågor sedan dess, för den franska regeringen och för EU-institutioner i Bryssel. Jag jobbade med migrationsfrågor på Intpa när EU:s Emergency Trust Fund for Africa skapades under 2015, för att angripa grundorsakerna till migration. Nu har jag nyligen arbetat i två år på EU-delegationen i Kamerun. Jag och min fru, som är svenska, flyttade till Stockholm våren 2022.

Vilken är din hjärtefråga?

– Jag har alltid varit intresserad av EU:s relationer med Afrika. Det började under en praktik i Kongo-Brazzaville år 2013 där jag jobbade med politiska frågor. Det var superintressant.

Hur skiljer sig fransmän och svenskar i synen på EU?

– Sverige har alltid presenterats som annorlunda i synen på civilsamhället, att myndigheter lyssnar in civilsamhället mer. Allmänhetens syn på EU skiljer sig också, kanske eftersom Frankrike är en av EU:s grundare och EU är ett resultat av andra världskriget som drabbade Frankrike hårt. Det är en väldigt fin chans att få komma till Sverige i samband med ordförandeskapet och bidra till stärkt kunskap om EU bland civilsamhällesorganisationer och allmänhet.

Vad ser du fram emot?

– Jag har bara jobbat med myndigheter och regeringar, så jag ser fram emot att nu få ett civilsamhällesperspektiv. Jag ser fram emot att kunna bidra med min kunskap om EU.